7 évnél régebbi cikk

Még az időjárás is augusztus 20-át ünnepli
Fehérvár Médiacentrum fotójaMég az időjárás is augusztus 20-át ünnepli

Az idén kiválónak ígérkezik nemzeti ünnepünk időjárása. Semmi különleges, szélsőséges, rendkívüli esemény nem veszélyezteti sem az országos, sem pedig a fehérvári programokat.

Nem mindegyik évben volt ez mindig így. Voltak már elmaradt programok, tűzijátékok, de hőségriadó is terhelte szervezetünket eme csodás ünnepnapon az elmúlt évek során. Most szerencsére ilyenben nem lesz részünk, azonban vasárnapra változik az idő, erőteljes hidegfront érkezik csapadékkal, akár erős széllel is, ezért az aznapi programokra, így az esti tűzijátékra is erőteljes hatással lehet az időjárás.

Szerencsére nem lesz elhíresült, legalábbis ami az időjárást illeti, az idei augusztus 20-a. Országosan és helyi szinten is remek programok várják az érdeklődőket, ezért bátran ajánlhatjuk mindenkinek, hogy látogassatok is ki ezekre. Remek idő ígérkezik. Lesz részünk bőven napsütésben, csak fátyol és kevés gomolyfelhő lehet az égen. Csapadékra nincs kilátás. Jelentős légmozgás sem várható. A hőmérséklet a reggeli 16 fok körüli értékről délutánra 26-28 fok közelébe emelkedik árnyékban, de a napon a gyenge szél miatt jóval többet érezhetünk majd.

Nagy ajándék ez a sorstól, hiszen az elmúlt években bizony bőven akadtak az ideinél jóval szélsőségesebb időjárású augusztus 20-áink. Tavaly például a nap közepén jelentős esőt kaptunk és mindössze 15 fok körül volt a hőmérséklet, bár délutánra javult az idő, kisütött a nap, de igazán nyárias idő már nem alakult ki.

Tavalyelőtt szinte kísértetiesen hasonló idő volt, mint tavaly, azaz napközben jelentős eső, estére kicsit javuló, de nem igazán nyárias időjárás. 2013-ban a viharos szél miatt elmaradt az ünnepi tűzijáték és csak később pótolták be. Bár ekkor csapadék nem esett, semmiképpen nem volt ünnepinek nevezhető az az idő sem.

2012 augusztusa az egyik legforróbb volt hazánk történetében. Alig volt olyan nap, amikor a hőmérő higanyszála el ne érte volna a 30 fokot, sőt inkább ostromolta, többször be is vette a 35-öt. Ráadásul a hónap közepén egy hosszú hőhullám vette akkor kezdetét, ami eltartott egészen augusztus 25-ig. A legmelegebb napok pont nemzeti ünnepünkre és az azt követő napokra estek. Öt éve ezen a napon Székesfehérváron a legmelegebb órákban árnyékban 36,3 fokot mérhettünk (a hőhullám maximuma 22-én 37,3 fokkal tetőzött nálunk, de mértek azon a napon Baján 39 fokot is). Tudom, sokan szeretik az extrém magas hőmérsékleteket és a kánikulát is, de abban azért gondolom kiegyezhetünk, hogy az országunk lakói számára az idén várható 25-30 fokok sokkal kellemesebbnek ígérkeznek.

A végére azért kerüljön ide egy kis vasárnapi esélylatolgatás is, főképp azért, mert ekkor zárulnak az idei Királyi Napok programsorozatai Fehérváron: egy érkező markáns hidegfront hatására megnövekszik a felhőzet és a nap folyamán egyre többször várható a térségünkben is zápor, sőt akár dörgéssel, villámlással kísért zivatar is lehet. Emellett élénk, akár erős északnyugati szél is társulhat majd a fronthoz, emiatt főképp a szombati meleghez képest jóval hűvösebbnek érezhetjük majd az időt. Így bizony a vasárnapi programokat leginkább majd az időjárás szabja, valószínűleg az estére tervezett tűzijátékot is. Érdemes lesz majd figyelni akkor is az előrejelzéseket!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek