7 évnél régebbi cikk

A tökéletes hang: így szórakoztam én szombat este
Fehérvár Médiacentrum fotójaA tökéletes hang: így szórakoztam én szombat este

Elkövettem azt a hibát, hogy szavazásra bocsájtottam, mit nézzek szombat este. És természetesen az a film nyert, ami a legtávolabb állt tőlem. Ez pedig A tökéletes hang című tiniremek volt.

Szóltam pár ismerősömnek, hogy szavazzanak a Sherlock Holmes 2-re, de vagy kevés barátom van, vagy sok jóakaróm (nem csak) közöttük: sikerült ugyanis elsőnek kihozni A tökéletes hang című filmet. Ráadásul még csak kiélezett sem volt a verseny: a győztes tinifilm 11 szavazattal húzott el a második Sherlock mozi előtt. A végeredmény szerint így 28 szavazattal első helyen végzett A tökéletes hang, a második holtversenyben 17 szavazattal a Sherlock Holmes 2. - Árnyjáték és az Indiana Jones: Az elveszett frigyláda fosztogatói lett, míg a dobogó harmadik fokára A Macskanő kúszott fel. Az ígéret pedig szép szó, amit én be is tartok. Ezért szombat este megnéztem A tökéletes hangot.

Mivel felkészületlenül nem nézek filmet, egy kicsit utánaolvastam az interneteken ennek az alkotásnak. Megtudtam, hogy A tökéletes hangot 2012-ben mutatták be, az IMDb pontozása szerint 7,2-n áll, míg a Port.hun 7,5-ös pontszámot ért el. Ennek megfelelően komoly(an vehető) kritika illeti meg ezt a mozit. No, lássuk.

Értem én, hogy a Hajrá csajok! sikere után a producerek ráálltak a majmolásra, de azért én jóhiszeműen mindig várnék egy kis kreativitást a tinifilmektől is. Mert hát mit árthat egy kis újítás, nem? Kevesebb lesz tőle a bevétel? Elszúrhatnak egy filmművészeti szempontból erősen felejthető idézőjeles alkotást? Egy ilyen filmet így is telepakolnak elég klisével ahhoz, hogy tinilányok tömegei üljenek be a moziba, vagy rosszabb esetbe vegyék meg a DVD-t a Tesco kilós kosarából. Ezért lenne érdemes elgondolkodni azon, hogy némi kreativitás és utómunka csak javíthatna a film minőségén és nem lenne olyan érzése a nézőnek, hogy tulajdonképpen egy olyan storyboardot néz, amiben énekelnek. Merthogy erről van szó: jelenetek egymásutánjáról lineáris sorrendben, kisebb-nagyobb hézagokkal. Poénok előzménye marad ki, karakterek motivációi válnak érthetetlenné, a főszereplő pedig annyira szürke, hogy ha kihagyták volna a filmből, akkor sem történt volna semmi. Még lehet, hogy jót is tett volna neki.

Egyszerűen nem áll össze kerek egésszé a mozi, ami azért kár, mert egy-egy jelenet önállóan egészen jó és néha még én is elmosolyodtam egy-egy poénon. A legjobb jelenet kétségtelenül a zuhanyzós, amelyben a két jócsaj egymással szemben állva, meztelenül énekelnek (a néző természetesen csak a váll fölötti térben láthatja a történéseket), és nyilván ez sem azért érdemli ki a figyelmet, mert a szereplők túlzásba vitték volna a színi mesterség órákat…

Szóval értem én, hogy nem kell túl komolyan venni egy amerikai éneklős tinifilmet, amely acapella kórusok versengéséről szól, de azért a filmezésnek vannak olyan szabályai, amiket érdemes betartani, ha a nézőnek csinálunk filmet. Nem állítom, hogy a mozi két órát elvett az életemből, mert tényleg voltak benne jó pillanatok, mégis ez utóbbiakból volt kevesebb.

Tízből hét pontot azonban biztosan nem ér a film, erős jóindulattal csak egy gyenge négyes alá adható rá. 

A tökéletes hang
IMDb: 7,2
Port.hu: 7,5
FMC: 4

A további filmjelöltekről, a szavazásról és az eredményekről a Kiszúrnál kollégánkkal? Szavazz, mivel töltse az estéjét! cikkünkben tájékozódhatsz.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek