7 évnél régebbi cikk

A mainál jobb idő egy darabig nem lesz a papírsárkány-eregetésre
Fehérvár Médiacentrum fotójaA mainál jobb idő egy darabig nem lesz a papírsárkány-eregetésre

Éjszaka átvonult térségünk felett mindenféle jelentős csinnadratta nélkül az a hidegfront, amely rövid időre megszakítja, pontosabban kissé visszaveti a nyár végi, szokatlanul magas hőmérsékleteket. Azonban nem lesz hosszú életű a front hatása, mivel a hét második felében ismételten melegszik az idő és visszatér az átlagosnál melegebb, száraz, jórészt napos nyári idő. Mivel a héten csak a kedden várható szeles idő, ezért érdemes kihasználni a légmozgást egy jó kis papírsárkány eregetésre.

Nem sikerült túl emlékezetesre és erősre sem az a hidegfront, amely tegnap este érte el térségünket. Csak néhány fokos lehűlést okoz a mai és a szerdai napra a front mögött érkező kissé hűvösebb, óceáni légtömeg. Így a hét második munkanapján a délelőtti kicsit még több felhőzet után a délutáni órákra felszakadozik a felhőzet és ekkor már zömében napos lehet az idő. Csapadék kis eséllyel még a reggeli órákban lehet, de napközben nem várható eső. A hőmérséklet az enyhe reggelt követően (17 fok körüli minimum) délutánra a naposra fordult időben elérheti a 26-27 fokot is. Azonban egy kicsit hűvösebbnek érezhetjük majd az időt, mivel a nap nagy részében élénk, erős tartományban lesz az északi, északnyugati szél. Sebessége általában 30-40 km/óra körüli lesz, de egyes lökések elérhetik akár az 50 km/h-t is. Ilyen légmozgás mellett a szél hűtő hatása révén a ténylegeshez képest akár 5-8 fokkal is hűvösebbnek érezhetjük a levegőt, de ez inkább árnyékban érzékelhető. Kint a napon nem lesz ekkora a különbség a mért és érzett hő között.

Alkalmas lesz viszont a keddi időjárás arra, hogy munka után, vagy előtt, illetve még a vakáció utolsó előtt napját kihasználva kimenjünk valami akadálymentes szabad térre és ha rendelkezünk papírból, vagy egyéb anyagból készült röptethető sárkánnyal, akkor menjünk és eregessünk. Természetesen itt a sárkányeregetésre és nem más, hüvelyes okozta étel utáni eregetésre gondolunk, persze szabad térben annak sincs akadálya. :)

Fehérváron a sárkányröptetésre több alkalmas hely is van. Én tudom ajánlani a Halesz-parkot (bár vigyázzunk, hogy nehogy beleakadjon egy futóba, vagy valamely köztéri játszóeszközbe a sárkányunk), vagy a Palotavárosi horgásztavak környékét, de talán a legalkalmasabb az Alsóvárosi-rét, azaz régebbi nevén a Münnich-rét. Aki nem ismerné a helyet, az is könnyen megtalálhatja, hiszen a Balaton felé vezető Balatoni úttól (minő meglepetés, hogy az arra vezető utat is így hívják!) ha kifelé megyünk a városból a Maroshegy irányába, akkor jobbra esik ez a rét. Hatalmas füves területről beszélünk, ahol gyakorlatilag a pockokon, vakondokon, szöcskéken kívül csak a kutyások járnak, teheneket már nem látott a terület vagy 1-2 évtizede.

Gyermekkoromban én is ide jártam, amikor a kutyám (és persze én is) magányra vágytunk. Ki is húzott egy két pockot, vakondot a bőréből az eb. Meg persze, ha szeles idő volt, akkor is rendszeresen kisétáltunk ide és csak eregettünk és eregettünk. Akkor még igazán lehetett kapni készen sárkányokat, pláne nem bármilyet, így ha az ember eszkábált magának /legegyszerűbben 1 rajzlap, 2 hurkapálca, némi cellux, végül egy hosszú madzag felhasználásával/ egyet, és csak ki kellett várni a megfelelő szélviszonyokat és már mehetett is a kaland. Nagy és emlékezetes élmények voltak ezek. Mivel kedden az időjárás tökéletesen alkalmas lesz minderre, ezért érdemes mindenképpen egy kis sárkányt eregetni! Hajrá!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek