7 évnél régebbi cikk

Szeptember 18-án bezár Fehérvár legendás cukrászdája, a Budai úti Viniczai
Fehérvár Médiacentrum fotójaSzeptember 18-án bezár Fehérvár legendás cukrászdája, a Budai úti Viniczai

Szeptember 18-án, vasárnap nyit ki utoljára a legendás Viniczai Cukrászda. A Budai úton található sütiző-fagyizó 59 éven keresztül volt a székesfehérváriak egyik törzshelye. Egyelőre még kérdéses, hogy mi lesz a helyén, csak az biztos, hogy a név nem eladó.

A székesfehérvári Viniczai család 1922 óta foglalkozik süteményekkel és fagylaltokkal, de a Budai úti cukrászda az, ami mindenkinek beugrik a Vinczai Cukrászdával kapcsolatban. Viniczai László 1957-ben nyitotta meg a Budai út 17. szám alatt saját cukrászdáját, mely 1994-ben költözött néhány méterrel feljebb, a 11-es szám alá, ahol a mai napig megtalálható. Vagyis már csak a hónap közepéig, mert szeptember 18-án este végleg bezár a cukrászda.

A Viniczai Cukrászda dicsőségfala (Fotó: Horváth Reni)

A mestercukrász 2014-ben hunyt el. Röviddel halála előtt közös döntést hozott feleségével: az asszony addig viszi tovább a cukrászdát, amíg bírja erővel, energiával. Viniczai Lászlóné most érezte úgy, hogy ez a pillanat eljött.

- Már megbíztam egy ingatlanos céget a helyiség értékesítésével vagy bérbeadásával kapcsolatban - mondta Viniczai Lászlóné ottjártunkkor. - Nincsenek kikötéseim, bármi lehet itt, akár egy új fagyizó is. Viszont a Viniczai Cukrászda neve nem eladó, ezzel a döntéssel a Budai úton szeptember 18-án végleg befejezzük. A döntés nem érinti az Erzsébet úti cukrászdát, amit megboldogult férjem fia üzemeltet.

Az utolsó gombócot szeptember 18-án mérik majd ki a Viniczaiban (Fotó: Horváth Reni)

Az 1957-től eltelt évek alatt a Viniczai fagyizóban leginkább a klasszikusok lettek a vásárlók kedvencei, azaz a fagylaltok közül a csoki és vanília fogyott a leginkább, és a sütemények közül is a hagyományosak lettek igazán népszerűek, mint például a csokitorta. 

- A szeptember 18-i, vasárnapi, utolsó nyitvatartási napra nem készülünk különleges dologgal - folytatta Viniczai Lászlóné. - Úgy szeretnénk bezárni, ahogy nyitottunk anno: különösebb felhajtás nélkül. Ha úgy alakul, hogy sokan megtisztelnek minket az utolsó napon, az sem fog problémát okozni: nálunk mindig első a vásárló, ki fogunk szolgálni mindenkit.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek