7 évnél régebbi cikk

Különleges lecsóreceptek, hogy megnyerd a lecsófesztivál főzőversenyét
Fehérvár Médiacentrum fotójaKülönleges lecsóreceptek, hogy megnyerd a lecsófesztivál főzőversenyét

Közeleg a Fehérvári Lecsófőző Vigasságok, ennek apropójaként hoztunk nektek négy különleges lecsó receptet.

Karfiolos gombás lecsó

Hozzávalók: 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg gomba, 30 dkg karfiol, 3 paprika, 2 paradicsom, 5 ek. olaj, 1/2 kk. majoránna, 1/2 kk. őrölt kömény,1 tk. pirospaprika, 1 cs. petrezselyem.

A gombát, paprikát, paradicsomot felszeleteljük, a karfiolt rózsáira szedjük. Az üvegesre pirított hagymára rádobjuk a paprikát és megpároljuk, ezután jöhet a gomba, karfiol és paradicsom. Fűszerezzük köménnyel, majorannával, sóval, borssal, pirospaprikával. Lassú tűzön 15 perc alatt készre pároljuk, majd megszórjuk petrezselyemmel.

Rizses kolbászos lecsó

Fotó: Pixabay.com

Hozzávalók: 15 dkg száraz kolbász, 2 fej vöröshagyma, paprika, paradicsom, 4 ek. olaj, 1 kk. fűszerpaprika, 10 dkg rizs.

A kolbászt karikára vágjuk, a zöldségeket felaprítjuk. A hagymát megpirítjuk, majd a kolbászt is a serpenyőbe dobjuk és együtt pirítjuk pár percig. Ezután hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, sóval borssal pirospaprikával fűszerezzük, hozzáadjuk a rizst és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Fedő alatt főzzük amíg a rizs megpuhul, ez körülbelül 15-20 perc.

Rakott lecsó

Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kisebb zellergumó, 1 kis fej káposzta, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg zöldbab, paradicsom,paprika,1 cs. petrezselyem, 8 ek. olaj.

Aprítsuk fel a zöldségeket, melegítsük elő a sütőt. Olajjal kenjük ki a tűzálló tálat, majd a következő sorrendbe rétegezzük bele a zöldségeket: hagyma-sárgarépa-fehérrépa-zeller-káposzta-zöldborsó-zöldbab-paprika-paradicsom, majd rázzuk össze óvatosan az egészet. Fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyemmel, majd öntsük fel 2-3dl vízzel. Ezután alufóliával lefedve mehet a sütőbe és körülbelül 40 percig sütjük, melegen tálaljuk.

Fotó: flickr.com

Szerb rakott lecsó

Hozzávalók: 30 dkg padlizsán, 40 dkg sertéscomb vagy sertéstarja, 1 nagy fej hagyma, 4-5ek olaj, 1 kávéskanál pirospaprika, 30 dkg zöldpaprika, 40 dkg paradicsom, 20 dkg hosszú szemű rizs, 3 dkg vaj, 4 dl tejföl, 1-2 szál petrezselyem.

A zöldségeket felaprítjuk, a padlizsánt felkarikázzuk, majd besózzuk és állni hagyjuk fél órát, a húst megmossuk, felkockázzuk. A hagymát megpároljuk, majd hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk, sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük, fedő alatt puhára főzzük. A rizst megfőzzük és alaposan lecsepegtetjük. Előmelegítjük a sütőt, kivajazunk egy tűzálló tálat, az aljára tesszük a rizs felét, majd megrakjuk a zöldségek keverékével és a paradicsom felével, a tetejére tesszük a húst és a tejföl felét, majd a rizs és a paradicsom másik felét. A maradék tejfölt a tetejére tesszük és a maradék vajat is rámorzsoljuk. 20-25 perc alatt készre sütjük majd megszórjuk petrezselyemmel.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek