7 évnél régebbi cikk

Nyári szerelmek, avagy ezeket olvasd, ha romantikus hangulatban vagy
·Irodalomkönyv·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaNyári szerelmek, avagy ezeket olvasd, ha romantikus hangulatban vagy
·Irodalomkönyv·Utolsó frissítés: undefined

A nyár a felhőtlen szórakozásé, a pihenésé, a kikapcsolódásé és nem utolsósorban a nyári szerelmeké. A meleg, nyári napok meghozták a szerelmes könyvek sikerét, a könnyedtől a komoly szépirodalmi műveken át az erotikus regényekig sorra az olvasók kedvenc olvasmányaikká váltak az év ezen időszakában.

Érdekes trend, hogy a romantikus regények hősei és hősnői többé már nem csitrik, napjaink szerelmes történeteinek főszereplői sokkal inkább harmincas, negyvenes, karrierjük csúcsán álló figurák.

A szépirodalom reflektál napjaink jelenségére, miszerint a házasságkötés és a családalapítás kitolódik, a mai kor embere inkább harmincas, negyvenes éveiben ismeri meg a nagy szerelmet és hajlandó elkötelezni magát. De a szerelem örök téma, és a nyár hatása még szeptemberben is érződik, nagy érdeklődésre tart számot Mary Alice Monroe Nyárutó című regénye. Az írónő szívmelengető regényének főszereplője a zárkózott, munkamániás Harper, nem tervezi megváltoztatni az életét, de a nyár végére döntenie kell, hogy kinyitja-e a szívét a szerelem előtt.

A nagy szerelmeket bemutató romantikus regények közül idén az angol sikerszerző Jojo Moyes könyve szerepelt többször is a sikerlisták élén, itthon és külföldön is. A brit újságíró és romantikus regényíró azon kevés írók egyike, akik kétszer nyerték el a Romantikus Írók Társaságának „Az év romantikus regénye” díját. A Mielőtt megismertelek főhőse, a szintén már nem kiskamasz Louisa elveszti kávézói állását, és egy motorbalesetben megbénult férfi ápolójaként helyezkedik el. A lány kedves, életvidám és optimista, a férfi pedig főként betegsége miatt mogorva és depressziós. Találkozásukból elsöprő szerelem születik, amit már filmen is láthatunk.

Magyar szerzők szerelmes történetei is sikerre számíthatnak az olvasók körében. Fábián Janka Az utolsó boszorkány történeteiben romantikus, történelmi hátteret fest, és a boszorkányüldözések korába kalauzol el minket. Mörk Leonóra újságíró, szerkesztő, fordító, akinek újságírói élményei nyomán született meg első regénye, Az utolérhetetlen Mr. Yorke, melyet azóta két újabb követett, A Hellinger-Madonna és a Holdfény szonáta. Legújabb könyve a Lány igazgyöngyökkel Márta, a fiatal grafikuslány életét mutatja be, aki egy váratlan utazás során régi szerelmével kénytelen találkozni. A több idősíkon játszódó történetben a múlt és a jelen egymásba játszik, és a hasonlóságok nyomán magunkra ismerhetünk.

Ugron Zsolna, a székely arisztokrata származású írónő tízéves volt, amikor családja Kolozsvárról Budapestre költözött. Az író, újságíró 1978-ban született Kolozsváron, 2010-ben megjelent első regénye, az Úrilányok Erdélyben, mely hónapokig vezette a sikerlistákat. 2016-ban megjelent regénye, az Erdélyi menyegző, Az Úrasszonyok-trilógia első kötete, az utóbbi évek egyik legnépszerűbb magyar regénye volt. Az Úrilányok Erdélyben főszereplője Anna, tévés újságíróként futott be karriert, és francia festő barátjával éli irigylésre méltó budapesti életét. Egy erdélyi út során megtudja, hogy egyre több, Magyarországon vagy nyugaton élő örökös költözik vissza régi családi birtokaikra, hogy új életet leheljenek a vadregényes romokba. Egyikük, Kászoni Gábor különös hatással van rá.

Nagy érdeklődésre tartanak számot az erotikus regények, amik közül kiemelkednek Lakatos Levente írásai. A fiatal szerző újabb sikerkönyvében politikai játszmák, zsarolás, veszélyes titkok, mindent elsöprő érzelmek és gátlástalan szenvedéllyel találkozhatunk.

(Az összeállítás a Libri Trend alapján készült.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek