7 évnél régebbi cikk

Székesfehérvár különös energiáinak titka avagy Ley-vonalak Fejér megyében
Fehérvár Médiacentrum fotójaSzékesfehérvár különös energiáinak titka avagy Ley-vonalak Fejér megyében

Az erő legyen veled - hangzik a jól ismert mondat a jól ismert filmből. De vajon valóságban is létezik egy mindent átfogó energia? Őseink, valamint egyes mai elméletek szerint igen, és a Földet idegrendszerként behálózzák az energia-vonalak. Ezek bizony Fejér megyét sem kerülik el és különös energiákat bocsátanak Székesfehérvárra...

Most is fülembe csengenek kis zöld barátunknak, Yodának mondatai: "Az Erő hatalmas. Az életből árad, ezért nagy. Körülvesz valamennyiünket, összeköt és megvilágosít minket. Nem az izmaidban, magadban, magad körül kell érezned az Erőt." Aligha tévedek ha azt mondom, nem egy és nem két generáció nőtt fel e szavakon. De mi van akkor, ha ez mégsem teljesen humbug? 

Az erő tényleg velünk van? (Fotó: starwars.com)

A közelmúltban Budapestről Gárdony környékére költöztem - erről az Országgá mentem című sorozat első részében olvashatsz -, és bizonyos események hatására bizony erősen felmerült bennem a gyanú, hogy mégiscsak lehet valami a jedi-teóriában. Ott kezdődött, mikor elkezdtem rendszeresen munkába járni, és egy idő után különös dologra lettem figyelmes: egy bizonyos útszakaszon rendre levált egyik-másik balerina-cipőm talpa! Oké, nem voltak a legmárkásabbak közül valók, de azért na. Először az ember lánya még csak legyint: szegényke, ugyan nem hordtam sokszor, de megadta magát, ez van. Második alakommal már hajtőig húzza a szemöldökét, de végül elrendezi magában a dolgot azzal, hogy nem egy Prada-cipőről van szó. Harmadszorra azonban, mikor már egy olyan topán megy tönkre, amit életében egyszer, ha viselt, már igencsak felháborodva kérdezi az eget: mi a franc történik itt?

Kíváncsiságból picit utánajártam a kérdésnek, hátha találok némi vigasztaló választ a Fejér megyei cipőfaloda titkára. Ekkor akadtam rá a Ley-vonalak ősidőkig visszanyúló történetére, melyet a kínai kultúra Sárkány-vonalként, sárkányáramként, mi pedig Szent György-vonalként ismerünk. Istenek ösvényeinek, tündérösvényeknek és ugarvonalaknak is szokták nevezni. Ez mind egy olyan energiát takar, ami láthatatlan, de érezhető, észlelhető. Lehet benne hinni, nem hinni, fontolóra venni vagy elutasítani, mindenesetre nem árt tudni létezéséről és megelőzni lábbelijeink talpának elhagyását

Ez is lehetett volna egy megoldás... (Fotó: pinterest.com)

De mik is ezek a Ley-vonalak? E láthatatlan, mégis különös energiával bíró vonalak alkotják egyesek szerint a Föld idegrendszerét, melyek elhelyezkedése szorosan összefügg a Föld mágneses terével, annak mintegy felszíni megjelenése. A vonalak hálórendszert alkotnak, a csomópontokról pedig már őseink - akik jóval közelebb érezték magukat a természethez, mint a mai ember - is úgy tartották, hogy itt jótékony energia sűrűsödik össze. Nem véletlenül ide, a gyógyító erejű metszéspontoknak hitt helyekre létesítették szentélyeiket, templomaikat, előkelőségek temetezési helyét és egyéb szakrális-kulturépítményeiket.

Arra, hogy az ősi kultikus helyek egy vonalra helyezhetőek Alfred Watkins angol író és amatőr régész jött rá 1921-ben. Akkoriban ezt a fontosabb kereskedelmi utakkal magyarázták, melyek kiépítéséhez kivágták a fákat és elrendezték a terepet a kényelmes szárazföldi utazáshoz. Az elnevezés is innen ered: az angolban kaszálást, lecsupaszított tisztást jelent a "ley" kifejezés. Másik magyarázat a név eredetére, hogy Watkins először olyan angliai helyek mentén vette észre ezt a kapcsolatot, melyek közül több "ley" végződéssel bírt.

Végül a század közepétől megjelentek a misztikusabb magyarázatok is, hiszen felfedezték, hogy e vonalak nem csak egy kontinensen futnak keresztül, de pontosan folytatódnak a különböző földrészeken is! Így például az indiánok temetkezési helyei is beilleszthetőek a sorba. A térképi elemzést igazolták végül a helyszíni mérések, és valószínű, hogy az itteni energiákat őseink is figyelték, építészetüket tudatosan ehhez igazították. 

 Ley-vonalak Magyarországon

Na de honnan tudták anno, hol találkoznak a vonalak? Mint ahogy a régi világban annyi minden, ennek kiszámítása is a papok feladata volt. Ebben maga a természet, az állat- és növényvilág is segítségükre lehetett: ahol ugyanis a természet virul, gazdag a növényzet, tiszták a vizek és az állatok is egészségesek, ott az ember is jól érzi magát, viselkedését kiegyensúlyozottság és béke jellemzi. A többszáz éves fák szintén jelei lehetnek a pozitív energiáknak.

Szent kör Michiganben (Fotó: druidgarden.wordpress.com)

Hazánkban a legnagyobb erővonal-csomópontnak a Pilist tartják - ami már eleve híressé vált rejtélyes történeteiről, múltjáról és titokzatos energiáiról -, és itt található a Föld szívcsakrájaként is emlegetett Dobogókő. A pilisi csomóponthoz mérhető hazánkban még Gyula és Lenti városa is, külhonban pedig nem is kell sorolnom a Stonehenge-t, a Delphoi jósdát, a Machu Picchut, a Kheopsz piramist, melyekről szintén kiderült, hogy a Ley-vonalakra irányuló, tudatos építkezés eredményei.

Ezekhez csatlakozik Fejér megye is, melyen keresztül ugyancsak végigfutnak a Ley-vonalak, Székesfehérvár városa pedig konkrétan egy kisebb metszésponton fekszik. Szóval valószínűleg már Gézáék is érzeték, milyen energiákat rejt ez az egykor Gaja-patak és Sárvíz által táplált mocsaras, vad vidék, melynek szigeteit székhelyüknek, későbbi koronázóvárosnak jelölték ki. Fehérvárt nem véletlenül emlegetik a templomok városaként is, hiszen igencsak bővelkedik egyházi emlékekben: a középkortól a mai napig mintegy harminc vallási épület, kápolnák, kisebb-nagyobb templomok, egy ép és egy már csak emlékeinkben élő bazilika áll a városban.

Különleges voltát ezen kívül mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már i.e. 5. évezredben, az újkőkorszakban is lakott település volt. Aztán királyok székhelye lett, 43 magyar királyt koronáztak itt meg, napjainkig tekintélyes egyházi jelentősséggel bír és olyan táj veszi körül, melynek szerves része keleti irányban a Velencei-hegység, a Velencei-tó valamint a Duna, a nyugatra fekvő Bakony és Balaton, északon pedig a Vértes és a Móri-árok. És egyáltalán Fehérvár belvárosát, annak esztétikáját is harmónia jellemzi, olykor enyhe mediterrán-beütéssel rendelkező utcáit is békés atmoszféra lengi körül.

A székesfehérvári metszéspont (Fotó: tudatosebredes.blogspot.hu)

Azt mondják, hogy egy kimerült, fáradt szervezetnek - és persze gazdájának - igazi feltöltődést jelent egy ilyen erőhelyre látogatás. Ugyanakkor a túl hosszú itt tartózkodástól is óva intenek, mivel ez túltöltődéshez vezethet, az pedig idegeskedést, fesztültséget, ingerlékenységet okozhat. Természetesen e vonalaknál is meg lehet különböztetni pozitív és negatív hatásúakat: a pozitív energiák gyógyítanak, feltöltenek, a negatív energiáknak betegítő, elszívó hatást tulajdonítanak. Állítólag élők és holtak közt is könnyebben jön létre kapcsolat ezeken a helyeken - bár ez már tényleg a misztikum és hit világához tartozik, hogy az időkapukról, ufókról ne is beszéljek.

A Ley-vonalak az emberi szervezetre is hatással lehetnek (Fotó: energy-retail.org.uk)

Tény, hogy amióta a Velencei-tónál élek két változást vettem észre magamon: nyugalmat - ezzel együtt békét és csipetnyivel talán több fáradtságot -, valamint cipőállományom drasztikus csökkenését. És ez elég ahhoz, hogy út közben olykor eszembe jusson: talán épp a Föld egyik energia-erén sétálok... 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek