7 évnél régebbi cikk

Miért van rózsaszín szalag a Fehérvár Enthroners játékosainak sisakján?
·Sportmellrák·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaMiért van rózsaszín szalag a Fehérvár Enthroners játékosainak sisakján?
·Sportmellrák·Utolsó frissítés: undefined

Október színe a rózsaszín, hiszen 1985 óta ez a hónap a mellrák elleni küzdelem nemzetközi hónapja. Világszerte a legkülönbözőbb módon próbálják felhívni a nők figyelmét erre a betegségre, a rendszeres szűrésre és az önvizsgálat jelentőségére. A Fehérvár Enthroners játékosainak sisakjára is felkerült a rózsaszín szalag és hagyományosan idén is csatlakoznak az október elsején, 10 órakor kezdődő mellrákellenes sétához, amely idén is a Városház térről indul. A Fehérvár magazin stábja keddi edzésükön látogatta meg a tojáslabda ördögeit.

„Amerikában mára teljesen elterjedt, hogy októberben a sportolók pink mezt vagy rózsaszín kiegészítőket hordanak. Ez leginkább az NFL-ben figyelhető meg, s számunkra sem volt kérdés, hogy néhány évvel ezelőtt csatlakozzunk ehhez a megmozduláshoz. Erőteljes a kontraszt, hiszen az amerikai foci egy kemény, férifias sportág és igazán figyelemfelkeltő, amikor megjelenik a pink, a rózsaszín” - mesélte Márkus Péter a Fehérvár Enthroners elnöke.

A kampány célja világszerte az, hogy minél szélesebb körben tájékoztassa a nőket erről a betegségről és tudatosítsák, hogy az önvizsgálat, az évenkénti szűrővizsgálat, valamint a mammográfiai vizsgálat a korai felismerés alapvető feltétele. A legelterjedtebb mellrákellenes esemény októberben minden évben a séta, melyet szinte minden nagyvárosban megszerveznek.

Márkus Péter, a Fehérvár Enthroners elnöke

Székesfehérváron is több éves hagyománya van ennek a programnak, és évről-évre rengetegen csatlakoznak a megmozduláshoz. A sétára nemcsak a nőket várják. A cél a figyelemfelkeltés, de az is elmondható, hogy ezeken az eseményeken résztvevők már konkrét lépéseket tehetnek a megelőzésért, mert itt akár szűrővizsgálatokon is részt vehetnek, megtanulhatják az önvizsgálatot, és információkat kaphatnak a betegségről, vagy a kezelésről. „Csapatunk is részt vesz a fehérvári sétán. Ez teljesen önkéntes alapon működik. A csapat tekintetében nyolcvan-kilencven főről beszélhetünk, akiknek a többsége el is jön a programra” - mondta a Fehérvár Enthroners elnöke.

Deczky Dániel, a Fehérvár Enthroners játékos

Deczky Dániel sisakjára már felkerült a rózsaszín szalag. „A sisak egy jelkép, azért is került fel rá a rózsaszín szalag, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet erre a betegségre, valamint a megelőzésre. Én örültem annak, hogy csatlakozott a csapat ehhez az akcióhoz, szerintem egy közösség ereje mindig meghatározóbb lehet, mint az egyéné” - véli az amerikai futball csapat tagja.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek