7 évnél régebbi cikk

Nyulat vagy kacsát látsz? Ezt árulja el rólad ez az egyszerű pszichológiai teszt
Fehérvár Médiacentrum fotójaNyulat vagy kacsát látsz? Ezt árulja el rólad ez az egyszerű pszichológiai teszt

A különféle pszichológiai teszek között nem ritkák az optikai illúzióra építő ábrák, képek, rajzok. Ezekből sok minden leszűrhető az alapján, hogy a néző vagy páciens melyik részét veszi észre először az adott ábrának. Most egy nagyon régi rajzot hoztunk nektek, a kérdés már csak az: nyulat vagy kacsát ábrázol?

A becsapós rajz 1892-ben a német Die Fliegende vicclapban jelent meg. Nem sokkal később, 1899-ben egy amerikai pszichológus, Joseph Jastrow vette elő újra és elkezdett vele kísérletezni. Ennek eredményeképpen rájött, hogy a művészi hajlammal rendelkező emberek gyorsabban meglátják mindkét állatot. Na de milyen következtetéseket lehet levonni abból, hogy nyulat vagy kacsát látsz a képen?

Állítólag a legtöbben a kacsát veszik észre először, és csak kis idő elteltével esik le a tantusz (ha egyáltalán leesik), hol is van a nyuszi feje, orra, szeme, füle. Azok, akik a kacsát látják meg előbb, a pszichológusok szerint szkeptikusabbak a nem kézzel fogható dolgokkal szemben, míg akik a nyulat veszik észre, azok jobban bíznak a megérzéseikben, intuícióikban, ösztöneikben - írja a hvg.hu.

A teszt másik kérdése az, hogy milyen gyorsan tudunk váltani egyik állatról a másikra. Ez mutatja a kreativitás mértékét. A gyors változtatás az összefüggések gyors felismeréséről árulkodik, tehát minél hamarabb rajzolódik ki a másik - tehát mindkét - figura, annál kreatívabbak vagyunk. 

Persze lehetőleg ne húsvétkor végezzük el a tesztet, akkor úgyis mindenben nyuszit látunk. Ősszel meg állítólag a kacsát látjuk meg először. Mindenesetre marad a kérdés: nyúl, vagy kacsa?

Ez a teszt egyébként az Így jártam anyátokkal sorozat egyik részében is feltűnt.

Nyúl vagy kacsa? Így jártam anyátokkal, 5. évad 15. rész (Fotó: indavideo.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek