7 évnél régebbi cikk

Ma van a Béke napja és a bankárok védőszentjének ünnepe
Fehérvár Médiacentrum fotójaMa van a Béke napja és a bankárok védőszentjének ünnepe

Bizony ám, nagy dolgok történtek a mai napon, szeptember 21-e ugyanis már 32 éve a Magyar Dráma ünnepe, de ezen a napon született gróf Széchenyi István, Sinkovits Imre színművész és Stephen King amerikai író is.

De még mielőtt a jeles születésekről megemlékeznénk, muszáj szót ejtenünk arról, hogy ma van a Béke napja. Az ENSZ Közgyűlése 1981-ben úgy határozott, hogy minden év szeptemberének harmadik keddjén megünneplik a Béke Nemzetközi Napját. 2001-ben aztán egy határozat arról rendelkezett, hogy ez a nap minden esztendőben fix időpontra, mégpedig szeptember 21-re essen. Az ENSZ Közgyűlése arra kérte az országokat, hogy tekintsék ezt a fegyverszünet és az erőszakmentesség napjának.

Azon túl, hogy ma a Béke napja van, szeptember 21-én tartják Szent Máté, a könyvelők, adószedők, bankárok, pénzügyőrök és biztonsági emberek védőszentjének ünnepét. Máté Jézus tanítványa volt.  A hagyomány szerint Krisztus halála után ő jegyezte le a Megváltó szavait és cselekedeteit, s így az evangélisták művei sorában az ő írása áll időrendben az első helyen. Mielőtt Jézushoz csatlakozott volna, Máté vámszedőként dolgozott. 

Szeptember 21-e magyar vonatkozásban sem elhanyagolható, 1791-ben ugyanis ezen a napon született Széchenyi István politikus, író, polihisztor, közgazdász, a Batthyány-kormány közlekedési minisztere, a "legnagyobb magyar". Széchenyi a modern, új Magyarország egyik megteremtője volt. A magyar politika egyik legkiemelkedőbb és legjelentősebb alakja, akinek nevéhez a magyar gazdaság, a közlekedés, a külpolitika és a sport területén végrehajtott reformok fűződnek. Számos intézmény alapítója és névadója.

Még egy fontos magyar szál kapcsolható a mai naphoz, ugyanis 1928. szeptember 21-én született Sinkovits Imre Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze. Játszott a többi között a Belvárosi Színházban, a Nemzeti Színházban és a József Attila Színházban is.

Ha átevezünk a tengerentúlra, érdemes megemlékeznünk Larry Hagmanről. Az amerikai színész leghíresebb szerepe Jockey Ewing volt a Dallas című szappanoperából, de ő játszotta Anthony Nelson kapitányt is a Jeannie, a háziszellem című sorozatban.

66 éve a mai napon született Bill Murray is, akit a legtöbben Szellemirtókból vagy Idétlen időkig című filmből ismerhetnek. Bill Murray-nek összesen nyolc testvére van, közülük egy lány, aki apáca. Két házasságából hat fia született.

És végül a horror nagyágyúja, Stephen King is a mai napon látta meg a napvilágot. King a jelenkor egyik legolvasottabb szerzője, akit a popkultúra első számú írójaként szoktak emlegetni. Negyvennél is több nyelvre lefordított művei több mint 400 millió példányban keltek el világszerte.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek