7 évnél régebbi cikk

Fizikoterápia, mint a fájdalomcsillapítás egyik eszköze
Fehérvár Médiacentrum fotójaFizikoterápia, mint a fájdalomcsillapítás egyik eszköze

Fájdalom? Volt – nincs! Csak vegyen be egy ilyet vagy egy olyat, amely recept nélkül kapható, és a fájdalom azonnal megszűnik! – ömlenek felénk a reklámok, és sokan hajlamosak első és utolsó megoldásként (is) a gyógyszerekhez fordulni, ha fájdalmat éreznek testük adott részein. Sajnos.

Arról most (még) ne beszéljünk, hogy minden fizikai fájdalom valamilyen lelki probléma kivetülése, hanem maradjunk meg annál a pontnál, amikor a gyógyszertárba rohan az ember, s ott keresi a megoldást. Köztudott, hogy a fájdalomcsillapításra használt pirulák szedésekor nagyon sok káros mellékhatással kell számolni, ezért sem szabad huzamosabb ideig élni velük.

Mikor is nevezünk jónak egy fájdalomcsillapítót? Akkor, ha gyorsan hat. Igen ám, viszont minél gyorsabban éri el a kívánt hatást, annál nagyobbat lök a szervezetünkön, s annál több méreganyaggal terheli a testünket, amelyet vagy nagyon nehezen bontanak majd le a sejtjeink – vagy egyáltalán nem tudnak megbirkózni vele. A legnagyobb kockázatnak a gyomor/bélrendszer van kitéve: vérzések alakulhatnak ki, vizelet-ürítési zavar, májkárosodás, megnő az érbetegségek kockázata (szívinfarktus, trombózis) stb.

A paracetamol tartalmú gyógyszerek azok, amelyek a májat leginkább károsítják, mivel a paracetamol bomlástermékei itt rakódnak le, és mérgeznek hosszú időn át. Nagy dózis esetén túltelítődik a lebontó enzim, ezért a többi hatóanyag egy másik enzimen keresztül alakul át, amely terméke viszont mérgező hatású a májra.

Az ibuprofennel dúsított bogyók mellékhatásai pedig lehetnek a gyomor- és bélbántalmak, fekélyek, valamint 40%-kal megnövelik a szív-és érrendszeri panaszok kockázatát. Az ibuprofenben lévő enzim ugyanis gátolja a prosztagladin (a szervezet helyes működéséért felelős anyag) termelődését, s így több fontos biológiai folyamatos is hátráltat – többek között megnöveli a vetélés kockázatát is, mivel ez az anyag segítené a beágyazódást is.

Aki valamilyen oknál fogva tartós fájdalommal kénytelen élni, az egy idő után a fizikoterápia felé fog fordulni. Sőt, azok is ezt az alternatívát választják, akik nemcsak fájdalom-mentességre törekszenek, hanem gyógyulni is szeretnének. Nem elég ugyanis a fájdalom érzésének semlegesítése, hanem magát a hátteret is meg kell szüntetni. Sőt, általában a gyógytorna mellé is ajánlani szokták a fizikoterápiát – főleg műtétek után. (Én is egyszerre jártam gyógytornára és fizikoterápiára, amikor szükségem volt rá, mivel így hatékony igazán.)

Juditnak be van gyulladva a bokaizülete, ezért jeges dia-dynamik kezelést kap (Fotó: Temesvári Márta)

A fizikoterápiás kezeléseken kizárólag úgy lehet részt venni, ha az illetékes szakorvos (reumatológus, ortopéd) beutalójával jelentkezik a páciens a rendelőben. A fizio szó görög eredetű, a füzoszból származik, melynek jelentése: természet. A terápia pedig gyógyítást jelent. Összefoglalva a fizikoterápia (amely egyben egy gyűjtőfogalom is): a természet energiáit használja fel a gyógykezeléshez.

A fizikoterápia fő feladata, hogy a kóros tüneteket mérsékelje vagy megszüntesse. A fizikoterápiás rendeléseken többfajta kezeléseket végeznek, úgymint: dia-dynamik kezelések, ultrahang, interferencia, szelektív ingeráram kezelés, iontoforézisek, kowarschik, ill. leszálló galván idegfájdalmak kezelésére, vakum kezelés, tens, traubert, sonodynator, kryotherápia… (Ezek közül többet is kipróbáltam már a székesfehérvári kórházban, valamint a gárdonyi fizikoterápiás osztályon, és igen pozitív tapasztalatokról számolhatok be – és fogok is a Testszobrászat következő részében. )

A dia-dynamik kezelés gyulladás- és fájdalomcsökkentő, javítja az anyagcserét és a vérellátást (Fotó: Temesvári Márta)

A komplex fizikoterápia esetében kész programot állít össze a szakorvos: a legtöbb gyógyfürdőben létezik olyan szakrendelés, ahol a „szenvedő emberek” fájdalmaik csökkentésére, izmaik erősítésére, ízületeik mozgáskörének bővítésére, ízületi mozgáskorlátozottság oldására kaphatnak kezeléseket – fürdőzési lehetőséggel egybekötve.

A kezelésekhez természetesen szükség van a megfelelő technikai felszereltségre, mint például: Nervostat kisfrekvenciás, korszerű Ultron home, Nemectron Samson és Medinter középfrekvenciás készülékekre, Nervostim és myotest scop ingeráram, Stymat és Unistim dia-dynamic, Elektroter (tens, traubert, szelektív ingeráram) combi gépre stb.

Bár a betegek ma már be tudnak szerezni többfajta fizikoterápiás készüléket is - hála az üzleti alapon működő "orvoslásnak” - , ám minden esetben ajánlott az egészségügyi szakemberekkel való konzultáció, sőt, még jobb, ha kifejezetten rájuk bízzuk a kezelésünket! Így lehetünk ugyanis teljesen biztosak abban, hogy a valós (fizikai) problémára koncentrálunk – és az adott gyógykezelési terület leghatékonyabb módszerével indulunk el a gyógyulás útján. Nem mellékesen: a folyamat közben az egészségügyi segítőnk végig figyelemmel kíséri állapotunkat, s annak megfelelően léphet közbe szükség esetén.

Olgi nyaki ultrahang-kezelést ad Györgynek, akinek nyaki meszesedése van (Fotó: Temesvári Márta)

Megjegyzem: azért is van szükség a rendszeres orvosi konzultációra, és a szakorvosi „beutalásra”, mert ha valakinek a fájdalmát például rosszindulatú daganat okozza, akkor annak a burjánzását kifejezetten fokozza a fizikoterápia! S ha már itt tartunk, arra is gondoljunk, hogy a neuralgiák és neuropátiák esetében a fizikoterápia felerősítheti a fájdalmat, és a gyógyulásra se hat pozitívan! Ne kuruzsoljuk magunkat otthon „csak úgy”!

Mivel e téma bővebb kifejtést igényel, s rendkívül izgalmas kezeléseket vonultat fel, amelyekről mindenképpen érdemes beszélni, ezért legközelebb az elektroterápia területét vesszük szemügyre: részletesen beszélünk majd a dia-dynamik kezelésekről, az ultrahangról, az interferenciáról és kedvencemről, a szelektív ingeráram kezelésről.

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek