7 évnél régebbi cikk

Mit ér meg egy szombat délután? - Árérzékeny beszámoló a Mangalica fesztiválról
Fehérvár Médiacentrum fotójaMit ér meg egy szombat délután? - Árérzékeny beszámoló a Mangalica fesztiválról

Nem múlhat el hétvége valamilyen nagyobb székesfehérvári esemény nélkül: ezúttal a Mangalica fesztivál vitte a prímet. Körbejártuk a rendezvényt, és megnéztük, hogyan veszik a fehérváriak az akadályt. Árérzékeny beszámoló következik.

Végigsétálva az árusok között, volt itt minden. Százforintos fakanalas, aki azt sem tudta, mire milyen árat írt(ak) ki. Otthon főzött kecsketejes szappant áruló lány, rengeteg kézműves sajtos (határon túlról is!), zsákbamacskás, kerti bútoros, körhintás, sörös, pálinkás, mustos, az elmaradhatatlan éppen aktuális konyhai csodapucoló vagy szeletelő a hozzá tartozó zsonglőrrel, meg ami még kell egy ilyen hétvégi sétafikáláshoz. Mondjuk egy hangyányit több mangalica azért elfért volna a róla elnevezett fesztiválon, mert lássuk be, az a 6-7 tenyésztő nem  sorakoztatott fel olyan választékot, amitől zavarba jött volna az egyszeri vásárló, hogy hol és mit kellene beszerezni.
 

Még Spongya Bob is eljött a fehérvári Mangalica fesztiválra (Fotó: fmc.hu)

Tiszteletét tette a jövő generációja is (Fotó: fmc.hu)

Gyorsan tisztázzuk: szerintem nagyon jó, hogy ennyi rendezvény, fesztivál és miegymás van Székesfehérváron. Az is jelzi ezeknek a létjogosultságát, hogy mindig, zömmel szépszámú tömeg vesz részt rajtuk, függetlenül attól, hogy megütik-e a képzeletbeli mércét vagy sem. Egész egyszerűen a fehérvári emberek jó része feltehetően unatkozik hétvégén, nem megy sehova, és kiváló időtöltés (pláne kedvező időjárás esetén) egy-egy ilyen rendezvényen mászkálni, nézelődni, addig ismeretlen dolgokat megismerni. És aztán, amikor megéhezik ő maga vagy a gyerek, akkor pedig jöhet valami harapnivaló. Na, és itt kezdődnek a gondok.

Írjuk a Mangalica fesztivál javára azt, hogy már az Alba Pláza előtti kis téren komolyabb street food felhozatalt láthattunk, mint néhány hete a direkt erre szakosodott rendezvényen (bővebben erről itt: Se food, se show, maradt a street - A fehérvári utcakaja rendezvényen jártunk). Volt itt pecsenyés, kürtőskalácsos, a szokásos Kolbice, cheese steak-es és még 3-4 további bódé, ahol fogyasztani lehetett. De hát miért megy az ember a Mangalica fesztiválra, ha nem azért, hogy hurkát vagy kolbászt kóstoljon? Na ugye. Tehát akkor irány a lacikonyha. 

A képen 3600 forint értékű ételt rejtettünk el (Fotó: fmc.hu)

Ha esetleg van olyan a nyájas olvasók között, aki nem ismeri a lacikonyha fogalmát, azoknak a kedvéért idézném a Wikipedia ide vonatkozó bejegyzésének első bekezdését: "A lacikonyha szabad ég vagy sátor alatt működő – olykor állandó, máskor alkalmi, gyakran piaci – kifőzőhely. Szélesebb értelemben szegényes, olcsó, alsóbb rendű vendéglő." Hát akkor lássuk, mindez hogyan valósult meg a gyakorlatban.

Aszongya: kolbász egy adag 1800. Itt azonnal a szívedhez kapsz, pláne azok után, hogy valaki melletted kérdezi, hogy neki csak egy fél kéne, olyat lehet-e? Nem, kolbász csak egészben van - hangzik a kegyetlen válasz. Sült libacomb: 10 deka 900. Nézem közelről azt a combot, hogy hol van arannyal megfuttatva, de sehol. Sült hagymás vér: 10 deka, 550. Ennyiért kinek a vére ez, könyörgöm? Csülök pékné módra, 10 deka 800. Áhá! Ebbe a csapdába már belenéztem tavaly, igaz, az Budapesten történt, a Bazilika előtti karácsonyi vásárban. Ott egy tányér ilyenért 4000 körüli összeget húztak le rólam fizettem ki. Most résen vagyok, ez nem fordulhat elő megint! Úgyhogy egy kicsit szemlélődöm, hogy mi is történik pontosan.

Közben az egyik termelő izomból készíti a mangalica tepertőt (Fotó: fmc.hu)

Egy teknőnyi kész tepertő (Fotó: fmc.hu)

A lacikonyhák általában roppant rafináltan vannak kialakítva. Elöl a kaja felhalmozva, gusztusosan izzadó kolbászok, nagy serpenyőben rotyogó hús-zöldség kombinációk és eszedbe sem jut a háttérben, a falra felfirkált árlistát tüzetesebben szemügyre venni. Csak egy gyors pillantást vetsz rá, hogy mennyi. A csülök pékné módra 800, király, egy tányérral lesszíves! - mondja egy srác mellettem. Előre mosolygok, hogy mi lesz a vége, ugyanis (nekem) egyértelmű, hogy a vevő nem figyelte a "/10 dkg" részt az árlistán. Tömött műanyag tányér, 3600-at kóstál. Az arckifejezést felismerem, tavaly ugyanilyen bután néztem én is, miközben átadtam egy ötezrest. Egyszerűen annyira a sokkhatás alatt vagy, hogy lebénulsz, nem érted mi történik veled és bamm, már meg is vetted. Kész vagy, jöhet a következő vásárló!

Esetünkben egy négy személyes család. Apa nem is nézi a mimennyit, csak rendel: ebből is kérnék, meg abból is, meg még olyat is csapjon hozzá. Gondolja, hogy olyan 4000 körül lesz az egész, esetleg egy ötös. De nem. Négy masszív tányér, 12.800 a vége. Apa sokkot kap, persze kifizeti, ugyanaz a jelenet, mint az előbb. Amíg a családhoz botorkál, akik a fapadoknál már mosolyogva fogyasztanak, addig lepereg a szeme előtt, hogy mi mindent lehetett volna venni ebből az összegből. 

Vigyázó szemetek az árlapra vessétek (Fotó: fmc.hu)

Dicsőségfal (Fotó: fmc.hu)

Például 240 forint volt 10 deka mangalica kenőmájas az egyik bódéban. Tehát nagyjából 5 kiló jött volna ki ebből, a hozzá tartozó kenyérrel. Ezen felül 10 kiló mangalicazsírt is beszerezhetett volna, 1200-ért mérték ugyanis kilóját a fesztiválon. Vagy menjünk egy kicsit messzebb: a világ egyik legjobb szendvicsének (többek között megnyerte az Adam Richman's Best Sandwich in America című tévéműsort is) tartott Tony DiNic's Roast Pork szendvicset a philadelphiai piacon adják és akkora, hogy sokan két főre vesznek egyet és így is simán jól laknak. Az ára 10 dollár, azaz 2720 forint (2016.09.27-i árfolyamon), tehát majdnem öt ilyen szendvicset tudott volna apa ebből az összegből venni, amivel akár tíz embert is megetethetett volna. 

Nyilván nem lehet egy ilyen fesztivált egy hellyel azonosítani, és azzal is tisztában kell lenni, hogy a mangalica termékek ára mindig jelentősen meghaladta a mezei sertésből készült ételek árát. De hát akkor is, na. Ez nálam a lélektani határon túl volt. És ahogy láttam, a fesztiválozók egy jó részének szintén nem volt őszinte a mosolya az 1800-as kolbászt mártogatva. Az égiektől meg annyit kérnénk, hogy legközelebb módjával ezzel az indián nyárral, mert egy jóféle disznóvágás/mangalica fesztivál nélkülözhetetlen kelléke a (csípős) hideg.

UPDATE: A kenőmájas isteni volt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek