7 évnél régebbi cikk

Fantasztikus kisállatok: mire tanítható be egy hörcsög, nyúl, tengerimalac, törpesün, görény vagy papagáj?
Fehérvár Médiacentrum fotójaFantasztikus kisállatok: mire tanítható be egy hörcsög, nyúl, tengerimalac, törpesün, görény vagy papagáj?

Ha a kisállatokra gondolunk, általában a következők jutnak eszünkbe: nem kell sétáltatni őket; nem igényelnek különösebb extra törődést; kicsik, tehát kis helyen is elférnek - mondjuk egy ketrecben vagy akváriumban -; tökéletesen elvannak a lakás egyik sarkában, így lakóhelyünk is tiszta marad. Egy hörcsög, tengerimalac, nyuszi vagy görény mégis cuki és szőrös, reagál a hangodra, a mozdulataidra, lehet tutujgatni, lehet vele játszani. Lássuk mire képesek a kis szőrösek!

Hörcsög

100 km/h-val pörgő mókuskerék, zörgő ketrecrácsok, állandó motoszkálás. Amennyiben egy hörcsögketrecben beáll a csönd, az rögtön gyanúra adhat okot. Ilyenkor érdemes ránézni, és ha totális nyugalom uralkodik a lakhelyén, akkor több mint valószínű, hogy kiskedvencünk meglógott. Szóval kezdődhet a hajtóvadászat, hogy aztán pár óra vagy nap elteltével az egyik csutkára falhoz állított szekrény mögül bújjon elő az apró kalandor. A videóban ezt a mozgékony természetét aknázzák ki, melyben egy hörcsög, a kormánykerékre szerelt mókuskeréken pedálozva irányítja a kamiont. Van benne egy-két para pillanat, szóval még véletlenül se próbáld ki otthon! Annak ugyanis gyorsan árokba esés lehet a vége, ráadásul szegény hörcsögnek sem feltétlenül okoz jó élményt ez a stresszhelyzet. Nálunk is volt egy hörcsög, aki a keresztségben kiérdemelten kapta meg  a Mercedes nevet. Persze mi csak Mercinek hívtuk. Tartásukra ketrec ajánlott, abból nem szöknek meg.

Tengerimalac

A tengerimalacok mellett már jóval nyugodtabb életre számíthatunk. Kivéve persze kajaidőben, mert akkor kitartóan tudják kivágni a skála legmagasabb hangjait. Nálunk is több tengerimalac megfordult már, volt olyan is, hogy egyszerre öt példány vinnyogott az etetéskor - két fiútestvér, egy anyuka és még két kislány. Cipős dobozokból építettünk nekik ugrálóvárat, amin egy idő után olyan otthonosan közlekedtek, mintha erre születtek volna. Aztán már csak arra figyeltünk fel, hogy a fiú malacok Pókembert is megszégyenítő mutatványokat prezentálnak azért, hogy a nőstény közelébe férkőzzenek. Nem izgatta őket, hogy épp a saját muterjukról van szó, a legravaszabb akadályokon is átküzdötték magukat, mígnem végül két lány malackával bővült a család... Szóval maximum két, lehetőleg azonos nemű tengerimalac tartását javasolnám egyszerre. Ketrec és akvárium helyett válassz egy egyszerű műanyag dobozt, abban egy légtérben lehetnek a gazdival, ki tudnak belőle hajolni, nézelődni és egymáshoz is át tudnak mászni bandázni.

 Nyúl

Eddig tartottak a saját tapasztalataim, ugyanis sem nyúllal, sem az ez után következő állatokkal nem rendelkeztem - még. A nyuszik elég gyorsan gyarapodnak, így érdemes külön a nekik kitalált ketrecet, akváriumot venni. Mivel nagyobbak, könnyebb szívvel ereszthetőek szabadon a lakásban - a gazdi illetve az ott lakók jobban észreveszik, mint egy hörcsögöt vagy tengerimalacot -, így önfeledtebben is lehet velük játszani. Többé-kevésbé csendes állatok, bár mint mondtam, ezt nem tudom tapasztalatokkal alátámasztani.  Mindenesetre van egy olyan sejtésem, hogy akárcsak a tengerimalacok az uborkáért, úgy a nyulak meg a répáért bármire képesek. Nézzünk néhány példát erre a trükkre!

 

Törpesün

A házi sünök sok tulajdonságukat megörökölték a vadon élő társaiktól. Téli időszakban többet alszanak, kevesebbet esznek, bizalmatlanok, és amilyen gyorsan hozzászoknak az emberhez sok törődés után, olyan gyorsan vissza is vadulnak, ha elmarad a gondoskodás. Kukacokkal, lárvákkal, bogarakkal lehet őket táplálni, valamint gyümölcsöket, májat, halat, csirkenyakat is megeszik. Fontos náluk a fehérjedús, vitaminban gazdag táplálkozás, ha ezt nem kapják meg, akkor legyengülnek, tüskéjük puhává válik. Laktóz-érzékenyek, szóval mindenféle tejtermék kilőve, ezek halálosak lehetnek számukra. Szeretnek játszani, mókuskeréken pörögni, labdázni, és egy papírgurigával is tökéletesen jól elvannak. 

 

Görény

A ragadozók táborát erősítő görény - nem elírás, a görény tényleg ragadozó és nem rágcsáló - igazi felfedező, persze csak azon a 14-18 órán kívül, amit alvással tölt. Szoktatható alomra, de tartható ketrecben is, ebben az esetben viszont muszáj kiengedni naponta pár órára, hogy kíváncsisága és testmozgási igénye kielégülhessen, különben bedepizik. Kíváncsiságával azonban vigyázni kell, ugyanis szeret mindent megnézni, szétszakítani, és kedvenc szórakozása eldugni ezt-azt. Szeretnek a szabadban is lenni, de ilyenkor sose hagyd ellenőrizetlenül, mert képesek bármilyen lyukba belemászni, úgyhogy  nem árt beszerezni egy pórázt. A görénnyel tehát kapsz egy hörcsög, tengerimalac, macska és kutya tulajdonságait ötvöző kedvencet. Ráadásul eszméletlenül cuki ez a rosszaság, e cikk megírásának eredménye pedig az, hogy komolyan fontolgatom egy görény beszerzését.  

Papagáj

A papagájok a legkelendőbb házimadarak közé tartoznak Európában. Nem véletlenül: szépek, okosak, ügyesek. Válladon ülve nézik veled a tévét, sőt, etetheted, simogathatod, idomíthatod és még beszélni is megtaníthatod! Nézd meg Pötyit, a beszélő papagájt is!

+1: Mit válasszunk?

Az alábbi videó a kisemlősök mellett a hüllőkkel is foglalkozik, úgyhogy aki esetleg kevésbé szőrös, de annál dekoratívabb kedvencre vágyik, ebben megtalálhatja az alternatívákat. Egy darabig ugyan voltak akváriumban díszhalaim, nagyon szerettem, szép is volt, de a pikkelyesek iránti vágyam ebben ki is merült - különösen miután az akvárium miatt tönkrement az azt tartó bútor. Szóval tapasztalat és élmények híján a hüllők bemutatását átruháznám erre a videóra. Aztán ki tudja, mit hoz a holnap, talán éppen egy hüllős cikket...  

 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek