7 évnél régebbi cikk

Ezért van ma golyóstoll a Google logóján
Fehérvár Médiacentrum fotójaEzért van ma golyóstoll a Google logóján

Aki megnyitotta ma akár egyszer is a Google oldalát, láthatta, hogy a híres keresőoldal nevét kacsaringós betűkkel írja egy golyóstollat tartó kéz. Vajon mire, avagy kire utalhat az ábra?

A Google-nél már nem először fordul elő, hogy logóját valamilyen kreatív módon illeszti hozzá az adott nap különleges, több esetben történelmi eseményéhez. Emlékeztek már többek közt H.G. Wells-re, Martin Luther Kingre és Audrey Hepbournre, ma pedig Biró László József van soron, akinek éppen ezen a napon van a 117. születésnapi évfordulója. Az egyértelműség kedvéért Bíró találta fel a golyóstollat, és ma az egész világ ezt a Google-logót láthatja. Az olasz nyelvben például biro-nak nevezik a golyóstollat, talán ez is mutatja az 1930-as években kifejlesztett eszköz jelentőségét.

Google a mai napon Bíró László Józsefre, a golyóstoll feltalálójára emlékezik (Fotó: fmc.hu)

Nem ez az első magyar vonatkozású doodle, a Google-logó szólt már Szentgyörgyi Albert, Liszt Ferenc, Arany János munkásságáról, valamint a Rubik-kocka feltalálásának 40. évfordulójáról is. Szerkesztőségünk tippje, hogy október 23-án a magyar forradalom kerek 60. évfordulóján is számíthatunk egy újabb magyar vonatkozású doodle-ra. Ha mégsem így lenne, akkor ne kövezzetek meg érte. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek