7 évnél régebbi cikk

Újra felkapták a neten A Videoton sztorit
Fehérvár Médiacentrum fotójaÚjra felkapták a neten A Videoton sztorit

Schiffer Pál 1991-ben készült dokumentumfilmje a hétvégén újra felkerült az egyik legnagyobb magyar fájlcserélő oldalra. A Videoton sztori az első, és eddigi legnagyobb tömeges székesfehérvári elbocsátás történetét dolgozza fel.

A fájlcserélő oldalak sajátja, hogy néha ezer éves, régen elfeledett kincsek is újra felbukkannak rajtuk, nem csak a legfrissebbek. Ilyenkor sokan a homlokukra csapva klikkelnek a lefelé mutató nyílra és percek múlva már nézik, hallgatják, olvassák is a rég elfeledett darabot. Így történt ez a hétvégén azzal a dokumentumfilmmel, ami a rendszerváltás és leginkább az azt követő privatizáció egyik emblematikus korrajza lett 1993-as bemutatója után: valaki fogta és feltöltötte Schiffer Pál Székesfehérváron forgatott dokumentumfilmjét, amit azóta több százan le is töltöttek. 

Aki legalább második generációs fehérvári, annak biztosan van minimum egy ismerőse, aki egykor a Videoton alkalmazottja volt. Nem nehéz az ügy, hiszen a hetvenes, nyolcvanas években Székesfehérvár lakóinak jelentős része ebben a gyárban dolgozott, ezért is volt hatalmas visszhangja annak, amikor 1991-ben, kevéssel karácsony előtt csoportos leépítésre került sor. A Pulitzer-emlékdíjas rendező, Schiffer Pál három részes dokumentumfilmje, A Videoton sztori ezt a folyamatot örökítette meg, amiben leginkább a munkavállalók sorsán keresztül mutatja meg azokat a heteket, amikor egy város esett kétségbe. 

A film egyik emlékezetes része, amikor a főnök közli a munkaviszony megszűnését a fiatal munkavállalóval az alábbi monológ kísértében:

"Azért hogy én téged behívtalak annak nyilván egy oka van: az az, hogy a létszámleépítés kapcsán, ami gondolom téged nem lep meg különösebben, meg kell neveznünk munkatársakat sajnos. Adódik ez abból, mert hogy nincs olyan termék, ami tovább vinné a munkánkat, ebből következik, hogy a munkahely megszűnik és hát nevesítenünk kell azokat az embereket, akik a később hát a gyárkapun kívül kerülnek. Tehát azt szerettem volna ezzel mondani, hogy most a személyzetire megadjuk, tehát nevesítjük azokat a kollégákat, most téged, aki hogyha az érdekvédelmi szervek jóváhagyják, akkor a munkahelyed meg fog szűnni. Sajnálom, hogy ezt a lépést meg kellett lépni, de ebben a pillanatban előttünk jobb út nincs, mert nincs termékünk. Én ennyit szerettem volna mondani, nem tudom, hogy esetleg kérdésed, vagy észrevételed van-e?" 

Szóval egy kicsit (kényelmetlen) nosztalgia újra megnézni A Videoton sztorit, de minden fehérvárinak legalább egyszer kötelező darab. Furcsa, hogy mennyire messzinek tűnnek már a kilencvenes évek is, milyen távolinak tűnik az akkoriban minden lakás alapvető részének tekinthető diffenbachia (a szobanövény 19:16-tól), a ma már megmosolyogtató egyenbajuszok, egyenfrizurák és furcsa színű öltönyök (45:30-tól). 

A film első, 65 perces része egyébként a Youtube-ra is felkerült néhány hónappal ezelőtt, mutatjuk is, hogy hova:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek