7 évnél régebbi cikk

Amikor szóba kerül a halál pillanata az Olvasás Éjszakáján...
Fehérvár Médiacentrum fotójaAmikor szóba kerül a halál pillanata az Olvasás Éjszakáján...

"Egy meghívó az olvasás szeretetére" - így foglalta össze röviden az Olvasás Éjszakájának lényegét az egyik legnagyobb fehérvári könyvesbolt vezetője, Tóthné Molnár Erzsébet. De valójában mi a jó az olvasásban?

A szombaton megrendezett Olvasás Éjszakáján amellett, hogy több izgalmas programba, beszélgetésbe is betekinthettem, sikerült szót váltanom a fehérvári Alexandra könyvesbolt vezetőjével. Tóthné Molnár Erzsébet (vagy ahogy a városban ismerik: Böbe) a kérdésre, hogy szerinte mit nyújthat egy könyv az olvasónak, a következőt válaszolta: "Egy könyv kikapcsolja az embert. Ha olvasok, akkor beleélem magam a történetbe. Sokszor voltam úgy, hogy egyszerre 2-3 könyv is ott volt az éjjeliszekrényemen, mert vannak kötetek, amiket nem lehet egy huzamban végigolvasni, hanem olvasgatni kell." 

Erzsébet üdvözli az est első két fellépőjét, Bialkó Lacit és Látrányi Vikit (Fotó: Horváth Reni)

Böbe tapasztalatait végül az est első fellépőjének, a Bialkó László Gergőnek szavai is alátámasztották Szögyal Rinpocse Tibeti könyv életről és halálról című műve kapcsán, ami szintén lassabb, esetenként többszöri olvasást igényel. A buddhista főiskolát végzett fmc.hu-szerkesztőt a Fehérvár Médiacentrum hírigazgatója, Látrányi Viktória kérdezte a könyvről és a vallás tanításairól, a mágiáról és a négy nemes igazságról. "Buddha tanításaira régebben azt mondták, hogy olyan, mint egy orvosé. Először diagnosztizálja a problémát, utána megkeresi az okát a problémának, és utána pedig ad rá egy gyógymódot" - foglalta össze mondandóját a szerkesztő. Bialkó László után Sohonyai Edit írónő, majd Csitáry-Hock Tamás is megosztotta az egybegyűltekkel a gondolatait.

(Fotó: Horváth Reni)

Mindezek alapján levonhatjuk a konklúziót, hogy akárcsak az olvasásnak, úgy a könyveknek is kettős szerepük van: informál - például egy új, számunka még ismeretlen életfilozófiáról - és kikapcsol, szórakoztat, felüdít. Valóban, egy könyvre több időt kell szánni, mint egy internetes újságcikk elolvasására. Talán ez is lehet a baj, hiszen olykor még azokat sem olvassuk végig az első betűtől az utolsóig, csupán átgörgetjük, majd kilépünk, másikra kattintunk, hogy aztán pár másodperc múlva arról is kilépjünk. A mai világ nem kedvez a csendes elmélyülésnek egy könyvben, ugyanakkor elfelejtjük, milyen hálás tud lenni egy történet, ha mégis rávesszük magunkat, hogy elolvassuk. Elgondolkodunk rajta, tanulunk belőle és százszor jobban beépül sejtjeinkbe, mint egy film. 

Sajnos már nálam is tetemes mennyiségű idő eltelt azóta, hogy könyvet fogtam a kezembe, de az a különbség, hogy nekem már nagyon hiányzik egy új könyves kaland, az élmény, amit csakis ez adhat. Az irodalom, a kultúra, a magyar nyelv, a szófordulatok, a történet, a különböző korok és karakterek, a fantáziabeli kalandok, a csavarok és egy érdekes végkifejlet mind ide tartozik. Szóval már alig várom, hogy eljussak a könyvesboltig. Egyelőre nincs ötletem a következő példány kilétére, de ettől szép az élet és ettől szép a könyvvilág, tengernyi a lehetőség. És azt hiszem, erről szól az Olvasás Éjszakája is, ahol több száz könyv között beszélgetnek együtt az írók és olvasók, osztják meg egymással élményeiket, tapasztalataikat. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek