7 évnél régebbi cikk

Az ember, aki 70 000 kilométert futott
Fehérvár Médiacentrum fotójaAz ember, aki 70 000 kilométert futott

Mintegy 4500 kilométer után nyugdíjazta egyik kedvenc futócipőjét Lajkó Csaba ultrafutó. Egy átlagos futócipő 1000-1500 kilométerig szolgálja a sportolót. A sztori érdekes része azonban nem abban rejlik, hogy Lajkónak milyen márkájú a cipője, hanem abban, hogy a 4500 kilométert kibírt cipőjét mindössze pár hónapig nyúzta. Az ultrafutó lábában ugyanis évente 6-7000 kilométer van.

Lajkó Csaba annak idején azért kezdett el futni, mert orvosi leletei egyre rosszabb eredményeket mutattak és a hiúságát is zavarta, hogy a tükörben nem az a kép fogadta, amilyennek ő magát szereti látni. Ezért mozgásra adta a fejét, ami után kis idővel már arra lett figyelmes, hogy gyakorlatilag átesett a ló túlsó oldalára. Csak hogy megértsük Lajkó teljesítményeit, pár adatot is mesélt a Vörösmarty Rádió vendégeként. A hallgatók megtudhatták például, hogy az ultrafutó rekordja eddig egy hat napos verseny volt, amelynek keretében 702 kilométert tett meg, kisebb-nagyobb szünetekkel természetesen. A leghosszabb szünet nélküli távja pedig a Spartathlon volt, amely 246 kilométer. Ezt a távot 28 óra alatt tette meg.

 

Az ultrafutó azt is elmesélte, hogy miként készül fel az ekkora távok megtételére. Mint mondta, nem csak a szervezetet, de az elmét is muszáj edzeni, hiszen bizonyos kilométer megtétele után az agy tiltakozni kezd és a testen keresztül üzen, hogy be kellene fejezni "ezt az őrült tevékenységet". Felkészüléseiről részleteket előadásain mond, legutóbb Székesfehérváron a Könyvtári Napokon adott tanácsokat kezdő, illetve haladó futóknak.

Lajkó Csaba hat éve ultrafutó, tavaly nyáron azonban elvesztette a motivációját és a túledzettség állapotába került. Mint mondja, 60-70 000 kilométert is beletett a lábaiba, ami miatt idén két versenyt is fel kellett adnia, a 24 órás Európa Bajnokságot pedig lemondania. Az idejét most pihenéssel és feltöltődéssel tölti, ezért jelenleg hetente „mindössze” 80-100 (!) kilométert fut. Úgy tervezi, hogy novembertől kezdi el újra a felkészülést és jövőre két-három nagyobb versenyre nevez be.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek