7 évnél régebbi cikk

Tudtad? Ezek a fehérvári színészek szinkronizálják a sztárokat
Fehérvár Médiacentrum fotójaTudtad? Ezek a fehérvári színészek szinkronizálják a sztárokat

Lelepleződött egy fehérvári színésznő, aki a Jóbarátok után talán a második leghíresebb sorozat, az Így jártam anyátokkal egyik állandó karakterének kölcsönözte a hangját. Ezen apropóból körülnéztünk a Vörösmarty Színház társulatának háza táján, és további szinkronszínész-világsztár párosításokra is fény derült.

Egyik este hazaértem, és egyből ledöglöttem a kanapéra. Van ez így. Benyomtam a tévét, az Így jártam anyátokkal egyik része ment. Mivel nem volt már se erőm se kedvem újabb agyfacsaró filmet keresni, vagy éppen az általában rossz hírekről szóló híradót nézni,  hát szépen végigültem a jól ismert sorozat jól ismert epizódját. Ez eddig majdhogynem hétköznapi élmény. Nem számítottam azonban arra, hogy ez a sokszor látott rész fogja felébreszteni punnyadt elmém, és lerántja a leplet egy aprócska fehérvári titokról. Pedig így történt.

Miután lecsengett az utolsó jelenet utolsó mondatának utolsó hangja, jött a stáblista és a férfihang a szokásos módon elkezdte darálni a szinkronszínészek neveit. Elmondom, mennyi jutott el hozzám ebből a felsorolásból aznap este: Ez, Az, Emez, Závodszky Noémi, Amaz. Várjunk csak. Hogy miicsodaa? Tegye fel a kezét (internetes verzióban pötyögjön egy kommentet), aki tudott erről!

Arra, hogy nem hallucináltam, íme a bizonyság. Az alábbi videó az Így jártam anyátokkal sorozat utolsó részének szinkronizálásakor készült. Ebben nem csak láthatjuk-hallhatjuk Noémit, ahogy Lily hangján szólal meg, de a színésznő el is mondja gondolatait a karakterről. A fehérvári szíveket megdobbantó rész 1 perc 17 másodperctől látható.

Závodszky Noémi után újabb döbbenetes párosítások derültek ki, ráadásul az is elképesztő, hogy a szinkronszínészek mennyire hasonlítanak a karakterükkel osztozó sztárra (vagy éppen fordítva). Szóval Fehérváron van már egy Kenneth Branaghunk, egy Charlize Theronunk, és ez még csak a kezdet, hogy a székesfehérvári Batmanről ne is beszéljünk. Dobpergést kérek! 

Závodszky Noémi - Alyson Hannigan

A fehérvári színésznő szólaltatta meg tehát magyarul az egyik leghíresebb sorozat szereplőjét, Lily Aldrint, az őt alakító színésznő, Alyson Hannigan viszont az Amerikai Pite: A találkozó című filmben is Noémi hangján szólalt meg. Ezen túlmenően több sztárnak, filmbéli mellékszereplőnek kölcsönözte már hangját, köztük Isla Fishernek is a Nagy Gatsby-ben. 

(Fotó: Kiss László (Závodszky Noémi), fcbahistory.pbworks.com (Alyson Hannigan)) 

Cserhalmi György - Kenneth Branagh

A fehérvári színművész roppant változatos orgánumán kacaghattunk nagyokat a Sok hűhó semmiért című Shakespeare-művet feldolgozó filmben, amikor Benedek alias Kenneth Branagh egymás után osztotta ki a körülötte lévőket - elsősorban a világsztár akkori feleségét és filmbéli partnerét, az Emma Thomson alakította Beatricét. Cserhalmi hangján szólalt meg Robert De Niro is néhány kevésbé ismert filmjében is. Most mondjátok, hogy nem hasonlítanak egymásra!

(Fotó: jegy.hu (Cserhalmi György), pinterest.com (Kenneth Branagh))

Tóth Ildikó - Charlize Theron

Tóth Ildikó szinkronszerepeit illetően egész repertoárral rendelkezik. A Csajok háborújában Anne Hathaway, az Édes novemerben Charlize Theron, a Monte Cristo grófjában Mercedes, a Műkincsvadászokban Cate Blanchett, a Sok hűhó semmiértben Kate Beckinsale, a Szentivánéji álomban Calista Flockhart, a Tolvajtempóban pedig Angelina Jolie szólalt meg a fehérvári színésznő hangján. Na ez a nem mindegy!

(Fotó: ujszo.hu (Tóth Ildikó), cinemaxx.de (Charlize Theron))

Gáspár Sándor - Will Patton

Gáspár Sándor inkább a hazai színészéletet, színházat és magyar filmeket kultiválja, a szinkronszínészetet már kevésbé. Érdekes hangját sajnos nem sok filmben hallhatjuk, de például ő a Catherine Zeta-Jones és Sean Connery főszereplésével hasító Briliáns csapdában a nyomozó kollégának, Hector Cruznak a magyar hangja, akit Will Patton alakít. 

(Fotó: netkeptar.hu (Gáspár Sándor), wikipedia.org (Will Patton))

Varga Gabriella - Lupita Nyong'o

Varga Gabriella is elkönyvelhet néhány színésznőt, akik az ő segítségével tudtak szót érteni a magyar nézőkkel. Ilyen például az elmúlt években feltörekvő híresség, Lupita Nyong'o, aki a Dzsungel könyvében Ráksát játszotta, de Gabi hangján szólalt meg Julia Stiles is a Modern Pygmallionban, vagy Ruth Wilson a Magányos lovasban. 

(Fotó: jegy.hu (Varga Gabriella), degrassi.wikia.com (Lupita Nyong'o))

Hirtling István - Michael Keaton

Hirtling István, vagyis a magyar Batman! A szuperhősnek és az őt játszó Michael Keatonnek az 1989-es első filmben adta hangját a fehérvári színész, és ő közvetítette Jeremy Irons szavait is a Batman Superman ellen című filmben. Ezen kívül ugyancsak Hirtling szólaltatta meg magyarul például a Született Feleségek sorozat tűzvörös hajú Bree-jének első férjét, Rex Van De Kampet, a Szürke ötven árnyalatában Ray Steele karakterét, valamint az I.Q. - A szerelem relatív című romantikus film főszereplőjét, Meg Ryan és Walter Mattahu kollégáját, a tudóst immitáló Tim Robbinst is. 

(Fotó: jegy.hu (Hirtling István), pinterest.com (Michael Keaton))

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek