7 évnél régebbi cikk

Októberben ingyenes a szemvizsgálat
Fehérvár Médiacentrum fotója
kurucz.tunde
Októberben ingyenes a szemvizsgálat

Október a látás hónapja, melynek keretében a programsorozathoz csatlakozó optikákban ingyenes a látásvizsgálat. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a rendszeres szemvizsgálat fontosságára a fiatalok és idősek figyelmét.

Cserta János optometrista és látszerészmester a FehérVár Közéleti Hetilapnak elmondta, hogy Magyarországon másfél millióan még soha nem vettek részt szemészeti szűrésen, pedig érdemes évente egyszer elmenni: „Egy ilyen szűrésen általában nemcsak a látás élességét, hanem a szem állapotát is vizsgáljuk. Például a cukorbetegség és a magas vérnyomás különböző szemfenéki elváltozásokat okoz, amit ha nem kezelnek, hosszabb távon látáskárosodáshoz vezethet.”

Egy komplex szemvizsgálat keretében olyan szembetegségekre is fény derülhet, mint a kialakulóban lévő zöld hályog, mely a kezdeti stádiumában nem jár tünettel. Később a megnövekedett szemnyomás miatt viszont a szemfenéken a látóreceptorok elhalhatnak, így beszűkül a látótér, látótérkiesés alakul ki, ami akár vaksághoz is vezethet. A világon ez az egyik vezető szembetegség, mely a legtöbb vakságot okozza.

Akkor is célszerű látásvizsgálaton részt venni, ha valaki napi több órát tölt számítógép előtt: „Ha úgy érzi, hogy tökéletesen lát, de ennek ellenére könnyezik a szeme, fáj a feje vagy éppenséggel feszült lesz, néha elhomályosodik rövid időre a monitor képe, nehéz a közeli és távoli tárgypontok közötti váltás, akkor mindenképpen gondolni kell arra, hogy mégis szemüvegre van szükség. A monitorok kékes fényt bocsátanak ki magukból, melyek a legutóbbi kutatások szerint szemfenéki elváltozásokat is okozhatnak, így érdemes annak, aki több órát tölt monitor előtt, speciális védőréteggel ellátott szemüveget hordania!” – tudtuk meg Cserta Jánostól.

Ma már nem szükséges rossz, hanem divat szemüveget viselni (Fotó: Kiss László)

A szakember megjegyezte: előregyártott, pár száz forintos szemüveget sose vegyünk, mert ártalmas a szemre. Az olcsó lencsék torzítanak, ezért rendszeres viselésük hosszú távon komoly idegrendszeri terheltséget, szédülést, ingerültséget, fejfájást okoz.

Néhány praktikus tanács arra vonatkozóan, hogyan is dolgozzunk képernyő előtt.

- A képernyő felső széle legyen tíz fokkal lejjebb a dolgozó egyenes nézésének szögétől. A távolság a lehető legnagyobb legyen, minimum ötven centi!
- A képernyő fényereje legyen háromszor, négyszer akkora, mint a környező fény!
- Ha lehet a szoba fényét csökkenteni, tegyük meg. Ne dolgozzunk azonban sötétben!
- A képernyő karakterei jelentősen világosabbak vagy sötétebbek legyenek, mint a háttere. Legyen nagy a kontraszt, de ne annyira, hogy kápráztasson.
- A tükröződéseket a képernyő beállításával kell minimalizálni, hogy az ablakok és más fényforrások ne látszódjanak rajta!
- Ne üljünk szembe nyitott ablakkal és más fényforrással!
- A képernyő fölé egy kiegészítő kis ernyőt tehetünk, hogy felülről se érje fény!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek