7 évnél régebbi cikk

Száraz November: kibírsz egy hónapot alkohol nélkül?
Fehérvár Médiacentrum fotójaSzáraz November: kibírsz egy hónapot alkohol nélkül?

Másodszor hirdetik meg az alkoholmentes hónapot Magyarországon. A Száraz November célja, hogy minden alkoholfogyasztó képbe kerüljön az italhoz fűződő viszonyával kapcsolatban. A Kék Pont Alapítvány kezdeményezéséhez bárki csatlakozhat novemberben a Facebookon, de leginkább a kocsmákban, ha nem iszik egy kortyot sem.

A jelenlegi 800 000 magyarországi alkoholista száma néhány éven belül elérheti az egymilliót is, mondta még egy januári interjúban az M1 aktuális csatornának Zacher Gábor. Az ország legismertebb toxikológusa azzal folytatta a gondolatmenetet, hogy alkoholizmusból "olyan utánpótlás-nevelés van, hogy a Puskás Ferenc Akadémia ahhoz képest kutya füle." Persze ez csak elsőre tűnik viccesnek - bár a hasonlat kétségtelenül szellemes -, de ha belegondolunk abba, hogy ez a teljes magyar lakosság tíz százaléka, és éves szinten megközelítőleg 30 000 ember hal meg az országban alkohollal kapcsolatos betegségekben, akkor már korántsem olyan szívderítő megállapítás.

Ennek ellenére a Száraz Novembernek nem célja, hogy az emberek soha többet ne igyanak egy korty szeszt sem, sokkal inkább az, hogy a (rendszeres) alkoholfogyasztók ismerjék meg saját magukat, szokásaikat és viszonyukat az italhoz. Ha valaki elkezdi az egy hónapos önmegtartóztatást, de nem bírja végigcsinálni, annak ez egy fontos jelzés lehet, hogy kezd kicsúszni a kezéből az irányítás - írja az esemény Facebook-oldala. Innen kiderül az is, hogy a Száraz Novembert elsősorban azoknak ajánlják a szervezők, akik legalább hetente egyszer vagy annál többször isznak és szeretnének többet megtudni az alkoholhoz fűződő viszonyukról. Nem javasolják viszont a részvételt azoknak, akik komoly alkoholproblémával küzdő napi nagyivók - számukra az egyesület munkatársaival történő kapcsolatfelvételt javasolják, ha fejben megszületett a változtatási szándék. 

A Kék Pont Alapítvány másodszor szervezi meg a Száraz Novembert. Bárki csatlakozhat a kampányhoz a Facebook-oldalon, és arra kérik a résztvevőket, hogy a tapasztalataikkal kapcsolatos élményeiket osszák meg a #szaraznovember hashtaggel. 

Végezetül az utóbbi idők egyik legjobb alkoholizmusról szóló zenéje. Aki egy kicsit magára és/vagy a dalban ábrázolt helyzetre ismer, forduljon segítségért az alapítvány munkatársaihoz. az info@kekpont.hu e-mailcímen. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek