7 évnél régebbi cikk

Fa Nándor ismét megkerüli a Földet - Nézd nálunk élőben a verseny rajtját!
·Sportvitorlázás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaFa Nándor ismét megkerüli a Földet - Nézd nálunk élőben a verseny rajtját!
·Sportvitorlázás·Utolsó frissítés: undefined

Harmadszor vág neki a világ legkeményebb vitorlásversenyének Fa Nándor. A 63 éves székesfehérvári vitorlázó a 29 fős mezőny második legidősebb versenyzője, hajója a hazai fejlesztésű Spirit of Hungary. A 90-100 napos út rajtját élőben nézheted ennek a cikknek az alján.

A buli véget ért, a Vendeé Globe 2016 faluja tegnap este bezárt és ma reggel már a pontont is elhagyták a hajók. A világ legkeményebbnek tartott vitorlásversenye hivatalosan 13:02 perckor startol 10 ország 29 versenyzőjének részvételével: húsz francia, egy-egy amerikai, ausztrál, japán, svájci, ír, brit, spanyol és holland mellett ott lesz a mezőnyben a székesfehérvári Fa Nándor is. A verseny előtt néhány órával adott interjút a Sailing Anarchy-nek:

A Vendée Globe során az indulóknak egyedül, kikötés és külső segítség igénybevétele nélkül kell teljesíteniük a földkerülő távot. Az eddigi utolsó versenyt 2012/2013-ban rekordidővel nyerte Francois Gabart: mindössze 78 napra, 2 órára és 16 percre volt szüksége, hogy megkerülje a Földet vitorlásával. Fa Nándor 1992/1993-ban a legjobb nem francia indulóként 5. helyen végzett, 1996/1997-ben viszont nem tudta befejezni a versenyt. A magyar hajós nagyon lelkes, de azért a rekordhoz képest valamivel hosszabb útra készül idén:

„Alig várom már, hogy menjünk. Letöltöttem az első tíz nap időjárási előrejelzését, eszerint kimondottan gyors rajtunk lesz, 15-20 csomós széllel. Összes­ségében 90-100 napos útra számítok” – nyilatkozta az MTI-nek a 63 éves sportoló, aki a mezőny második legidősebb résztvevője lesz. "Mindennap köteles vagyok bejelentkezni és képet küldeni magamról, néhány naponta pedig egy videót is"

Fa Nándor és hajója, a hazai fejlesztésű Spirit of Hungary ma reggel elhagyta a pontont és már a rajtra készülődik a többi vitorlással együtt. A hivatalos startra ma 13 óra 2 perckor kerül sor, az eseményt élőben közvetíti a Vendeé Globe hivatalos Facebook oldala itt: 

UPDATE: A verseny rendben rajtolt, a vitorlázók pozícióját ezen az interaktív térképen keresztül lehet nyomon követni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek