7 évnél régebbi cikk

Ezekkel a libás ételekkel készülnek Márton napra a fehérvári éttermek
·Gasztroétterem·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaEzekkel a libás ételekkel készülnek Márton napra a fehérvári éttermek
·Gasztroétterem·Utolsó frissítés: undefined

Szent Márton napja az utolsó ünnepnap a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtt. Gondoljunk csak bele, micsoda lakomákat, bálokat, eszem-iszom, dínom-dánomokat rendezhettek régen! Ennek a mai napig megvan a hagyománya, így Székesfehérváron is több étterem igazi Márton-napi ínyencségekkel, finomabbnál-finomabb libás ételekkel készül november 11-re és a hétvégére.


Márton napi libalakoma a Rosettában

Négy egyedi libafogással készül Máton napra a Rosetta étterem. Lesz sült libamáj, sáfrányos libaleveles, ropogósra sült libacomb, desszertként pedig megkóstolhatjuk a különleges hangzású lúdláb meggyet sorbet-val - persze ennek már nem a szárnyas husi az a lapja, nevét inkább formájáról kapta.  A pontos ünnepi étlapot és a fogások árait az étterem Facebook oldalán találhatod.

A lúdláb süti  nem az alapanyagáról, inkább a formájáról kapta nevét (Fotó: Dunaújvárosi Halászcsárda)

Libaesttel készül a Pátria

A Pátria étterem szakácsai szintén négyféle izgalmas fogással várják a Márton-napi ebédre és vacsorára vágyókat.  Fügés libamájpástétom, tükrös libaleves, libamelles-kelkáposztás töltike, konfitált fiatal lúdcomb, ez mind az étlapon szerepel. A húsokat izgalmasabbnál izgalmasabb köretekkel és újborokkal fogyaszthatjuk. A teljes kínálatot és árakat az étterem Facebook oldalán olvashatod. 

Az ünnep alkalmára a kelkáposztába csavart töltikébe rizzsel elkevert fűszerezett libamellet tesznek (Fotó: mindmegette.hu)

Liba és kacsa a Diófa étterem étlapján

A Diófa étterem amellett, hogy hagyományos liba alapú ételekkel örvendezteti meg a Márton-napot ünneplőket, kínálatában további szárnyasok, húsok is megtalálhatóak. A kétféle körettel kínált, egészben sült libacomb mellett lesz kacsamellfilé, roston sült kacsamáj és sertésszűz is. A részletek ugyancsak megtalálhatóak az étterem honlapján.

A libához káposzta dukál (Fotó: mindmegette.hu)

Libadömping a Kiskakasban

Libadömping várható a Kiskakas asztalain is november 11-én. Lesz libatepertő, libamájpástétom, libamell vadasan, sült libacomb, tepsis libacomb, tanyasi libacomb, és akkor ehhez még jönnek a köretek, ahol szintén hasonlóan változatos a felhozatallal számolhatunk. A pontos menü a vendéglő Facebook oldalán.

Libamell vadasan (Fotó: izvadasz.cafeblog.hu)

 Libamaraton a Kiskulacsban is

Márton napra készül a Kiskulacs is, egészen pontosan hatféle étellel várja a vendégeket. A libaragu leves után, második fogásnak választhatunk a libamáj szelet, a ropogósra sült libacomb, a konfitált libamell filé és a grillen sült libamáj szeletek közül, mindezt végül a házi készítésű lúdlábtorta és meggy ragu kombinációjával koronázhatjuk meg. A teljes étlapot az étterem honlapján érheted el.  

Grillezett libamáj (Fotó: fullhouse.hu)

Márton nap helyett Márton hónap a Szárcsában

Novemberre szintén változatos kínálattal készült a Szárcsa étterem. A fogások között megbújva ugyan, de megtalálható a Márton-napi készülődésről árulkodó liba is: a lassan sült libacomb és a hideg kacsamell libatöpörtyűvel is az ünnepi hangulatot vetíti előre. A teljes étlap az étterem honlapján olvasható.    

Libatöröptyű is jár a kacsamell mellé (Fotó: panoramio.com) 

Liba és kacsa napok az Öreghegyi Bika Csárdában

Az Öreghegyi Bika Csárda hétvégi menüje is a liba- és kacsaételeket hangsúlyozza. A sütőtök krémlevest most libahússal tálalják, a főételek között pedig megtalálható a kétszemélyes libatál, a libazúza pörkölt, a Márton-napi libamell, a sült libamell, az omlós libacomb. A részletes étlapot a csárda Facebook oldalán találhatod. 

Libazuza pörkölt galuskával (Fotó: malnakonyhaja.blogspot.com)

Five X Soho étterem libaajánlata Márton napra

Liba liba hátán a Five X Soho étlapján: konyakos libamáj, falusi libaerőleves és kemencében sült libacomb fogásokkal készülnek november 11-re. Az étlap és az árak az étterem Facebook oldalán tanulmányozható.  

Libaerőleves (Fotó: mindmegette.hu)

Máris megéheztél? Akkor viszont érdemes már most asztalt foglalnod a kiválasztott étterembe, mert nem biztos, hogy pénteken és a hétvégén már lesz hely a véletlenszerűen érkezőknek. És ne feledd: a libaételek mellé újbor dukál, amit több fent említett hely is mellékel a kínálatához.  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek