7 évnél régebbi cikk

Márciusban érkezik az új kétezres és ötezres
Fehérvár Médiacentrum fotójaMárciusban érkezik az új kétezres és ötezres

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) bemutatta az új kétezres és ötezres bankjegyeket. A kétezres kicsit sötétebb, míg az ötezres új színt kap: sárgás árnyalatú lesz. Mindkét új bankjegyet márciustól keressük a pénztárcánkban.

Az MNB folytatja a forint 2014-ben megkezdett korszerűsítését. Ennek keretében jön az új kétezres és ötezres. Mindkét bankjegy 2016. november 15-től válik törvényes fizetőeszközzé, a gyakorlatban azonban majd csak 2017. március 1-től találkozhatunk velük. A jelenleg használt és az új kétezresek és ötezresek 2017. július 31-ig maradnak párhuzamosan forgalomban, augusztustól már csak az új bankjegyekkel lehet majd fizetni.

Közben bréking jelleggel ideszúrnánk, hogy a régi húszezresekkel már csak december 31-ig fizethetünk. Utána három évig a bankok és a posták még beváltják azokat, ám aki már most úgy tervez, hogy 2020 környékén még szeretné a régi húszezreseit használni, annak rossz hír, hogy az egyetlen hely, ahol ezt megteheti majd, az a Magyar Nemzeti Bank lesz, ahol egészen 2036-ig beváltják ezeket a bankjegyeket. Szeptemberben még 124 millió darab régi húszezres volt forgalomban, most már csak 31 milliót kellene valahogy előkaparnunk az év végéig. 

Visszatérve az érkezőkre: a megújított kétezres kicsit sötétebb, mint elődje volt, míg az új ötezresen a jelenlegi lila-zöld árnyalat helyett a sárga lesz domináns. Tessék velük barátkozni, hogy senki ne lepődjön majd meg, amikor ezt adja a kezébe tavasszal az ATM:

(Fotó: MTI)

(Fotó: MTI)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek