7 évnél régebbi cikk

Ha eléri az 50 millió feliratkozót, törli csatornáját a legsikeresebb youtuber
Fehérvár Médiacentrum fotójaHa eléri az 50 millió feliratkozót, törli csatornáját a legsikeresebb youtuber

De az is lehet, hogy csak blöffölt. PewDiePie most 49,5 millió feliratkozónál jár, de annyira bepöccent a Youtube-ra, hogy videóban fogadta meg: törli magát az oldalról, ha még félmillióan csatlakoznak.

A svéd Felix Arvid Ulf Kjellberg nagyjából hat évvel ezelőtt indította el Youtube-csatornáját PewDiePie néven. Kezdetekben csak horror videójátékokkal játszott és ezt közvetítette, majd egyre többször készültek más, a való világhoz kapcsolódó (vlog) filmek is. A 27 éves youtuber egyre népszerűbb lett megosztó stílusa és sajátos humora miatt. Ezeknek (is) köszönheti, hogy 2013. augusztus 15. óta övé a legtöbb feliratkozóval rendelkező csatorna a legnagyobb videómegosztón.

Mára PewDiePie rajongóinak száma pár ezer híján alulról karcolja a 49,5 milliót. A Forbes szerint a svéd srác csak 2015-ben 12 millió dollárt keresett a videóknak köszönhetően. Most mégis úgy döntött, hogy elege van: ha eléri az 50 millió feliratkozót, törli a csatornáját. Mindezt ebben a videóban (magyar felirat is elérhető) jelentette be a napokban:

Ahogy a videóban is elmondja, elege lett abból, hogy minden előzetes bejelentés nélkül a Youtube folyamatosan változtatja szolgáltatását. Érzése szerint ezek a változások nem kedveznek a masszív rajongótáborral rendelkező csatornáknak, így például neki sem. Érzése szerint a szolgáltató hosszú ideje a kisebb, kevésbé ismert videósoknak kedvez és az olyan nagy tömegeket érdeklő csatornákat igyekszik minél inkébb hátérbe szorítani, akik egy-egy feltöltéssel milliós megtekintéseket érnek el.

PewDiePie egyébként a Youtube egyik legnagyobb kritikusának számít: sokszor megfogalmazta már az oldallal kapcsolatos észrevételeit és jellemzően elég konkrétan és őszintén. Most azonban eljutott egy olyan pontra, hogy dühében törli a csatornát.

Ez nem jelentené azt, hogy egyben fel is hagy a youtube-ozással, mert ahogy elmondja, csinálna egy másik csatornát és elölről kezdené. Gyaníthatóan az új oldal azért viszonylag gyorsan ismét az élmezőnybe kerülne, nem mellesleg egy remek kiugrási pont lehet a svéd srácnak arra, hogy valami teljesen másba kezdjen, mint eddig. Bár nyilván nem egyszerű egy klikkeléssel kidobni az ablakon hat évnyi munkát és kb. 3000 videót. Ennek megfelelően a videó végén láthatjuk is, hogy hagy magának (és leginkább a Youtube-nak) egy kiutat: megkeresi panaszaival a szolgáltatót és a fejleményekről beszámol majd a nézőknek és a többi youtubernek.

Az, hogy ez egy újabb clickbait (kattintsávadászat) vagy PewDiePie valóban komolyan is gondolja, amit mond, csak néhány hét múlva derül ki.

Magyarország legnépszerűbb online videósa Szirmai Gergely, aki a héten Székesfehérváron tartott előadást. Erről itt olvashatsz bővebb beszámolót: Szirmai Gergő a Corvinuson: nem elég szimplán viccesnek lenni az interneten

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek