7 évnél régebbi cikk

Használt autót veszel? Ez az alkalmazás segít a vásárlásban
Fehérvár Médiacentrum fotójaHasznált autót veszel? Ez az alkalmazás segít a vásárlásban

A használtautó-vásárlást sokszor bizonytalanság övezi. Milyen állapotú igazából az autó? Milyen gyakran kell majd szervizeltetni? Vannak-e érvényes okmányai? Honnan származik? Mennyire kamu a kilométeróra állása? Mindez különösen igaz, ha első autóról van szó. Ezekre az esetekre találták ki az Okmányapp telefonos alkalmazást, ami biztos segítséget és válaszokat nyújt, ha használt autó vételében töröd a fejed.

Az online gépjármű adatlekérdező szolgáltatás segítségével könnyedén lekérhetők a vásárolni kívánt jármű valós adatai. Az Okmányappon keresztül csak az adott használt autó rendszámát kell beírni és vevőként máris birtokosai lehetünk a kocsi előéletének legfontosabb információinak. Mindehhez csak egy, az interneten végrehajtható ügyfélkapus regisztrációra vagy éppen telefonos regisztrációra van szükség, és az alkalmazás letöltése után rendelkezésünkre állnak a pontos és biztos adatok a választott járművel kapcsolatban.  

Az Okmányapp segít a használt autó vásárlásában (Fotó: Fehérvár TV)

Az Okmányapp segítségével az autó valamennyi adatát megtudhatjuk, köztük a kilométeróra állását és annak rögzítési időpontját, az autó műszaki adatait, a gyártási évét, a tulajdonosváltást, a forgalmi engedély számát vagy hogy esetleg nem körözik-e a kocsit. Arra vonatkozólag, hogy az adatok mennyire hitelesek és honnan származnak, Gombaszögi Attila IT-szakértő a következőt válaszolta a Fehérvár TV-nek:

– Az állami nyilvántartásból kerülnek ki az adatok, nem a kereskedők töltik fel. Ha egy autó például külföldről érkezik Magyarországra, akkor át kell esniük egy állapotfelmérésen. Ezek az adatok, tehát a hitelesített szervízek által elvégzett műszaki vizsgálatok eredményei rögzülnek az applikációban.

Bárhol és bármikor hiteles adatokhoz juthatunk hozzá a vásárolt járművel kapcsolatban
(Fotó: Fehérvár TV)

Az alkalmazás segítségével a vevők bárhol és bármikor lekérdezhetik az adatokat, akár vásárlás közben is. Az alkalmazás iPhone-ra és Androidra is letölthető. Az információk hitelességére a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatás Központi Hivatala ad garanciát.  

Figyelem, az Okmányapp használata díjhoz szabott: egy autó lekérdezése 625 Ft, öt járműé viszont már csak 1325 Ft, tehát autónként 275 Ft. Ennek kifizetését bankkártyával tehetjük meg. Viszont a tervek szerint az Okmányapp rendszerét 2-3 év múlva összekötik a biztosítócégekkel is, így az autók kártörténete is megismerhető lesz.

 A Fehérvár TV teljes összeállítása az alábbi videóban látható:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek