7 évnél régebbi cikk

Hova fordulhatunk ünnepek alatt, ha baj van? - Orvosi ügyeletek és nyitva tartó gyógyszertárak Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotójaHova fordulhatunk ünnepek alatt, ha baj van? - Orvosi ügyeletek és nyitva tartó gyógyszertárak Fehérváron

Már karácsony előtt illik odafigyelni arra, hogy az ünnep biztonságban teljen. Hajlamosak vagyunk ilyenkor csak a vidám dolgokra gondolni, nem árt azonban felkészülni arra is, hogy bármi közbejöhet. Hova fordulhatunk, ha beteg lesz a gyerek, ha megfájdul a fogunk, ha elfogyott a gyógyszerünk?

December 23-án és december 30-án összevont városi rendelés lesz Székesfehérváron, így ha orvoshoz kell fordulnunk, akkor a Seregélyesi úti Orvosok Házát kell, hogy felkeressük. Az orvosi ügyelet tekintetében nincs változás, hiszen karácsonykor felnőtt illetve gyermekorvosi ügyeletet is tartanak. Az azt követő napokban a megszokott helyszíneken és rendelési időben fogadják a pácienseket. A fogorvosi ügyelet december 23-a és január 1-je között a Seregélyesi úti Orvosok Házában kereshető fel 8 és 14 óra között.

A gyógyszertárakban december 24-én a szombati napra vonatkozó nyitvatartási rend lesz érvényben. December 25-én és 26-án a gyógyszertárak a működési engedélyükben rögzített, munkaszüneti napra vonatkozó előírásoknak megfelelően látnak el ügyeleti, készenléti szolgálatot. Székesfehérváron ezt a József utca 2. szám alatt található gyógyszertár látja el évek óta. A nyitvatartási időn túl a gyógyszertári ügyelet az országban mindenütt folyamatosan biztosítva lesz. A gyógyszertárak bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon jelzik a nyitvatartási rendet mindenütt, valamint az elérhetőséget, és azt is, hogy hol van a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó vagy készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítő közforgalmú gyógyszertár.

Mi van a házi patikában?

Jó, ha időben ellenőrizzük a házi patikánkat: minek járt le a szavatossága, van-e megfelelő mennyiségű fájdalom- és lázcsillapító, ragtapasz, fertőtlenítő, géz és az égési sérülések ellátására alkalmas készítmény. A krónikus betegeknek szintén érdemes odafigyelniük arra, hogy minden szükséges gyógyszerrel rendelkezzenek. Sokaknak kell folyamatosan gyógyszert szedniük, előfordulhat azonban, hogy a nagy rohanásban elfelejtik azt felíratni, kiváltani. A cukorbetegek nem mindig figyelnek például arra, hogy legyen otthon elem a vércukormérőbe.

Klasszikus karácsonyi balesetek

Ide tartozik az égési sérülés. Az égett területet legalább tíz percig kell hideg víz alá tartani, de nagyobb felületű égés esetén mindenképp menjünk orvoshoz, a fertőzés veszélye miatt ezt ne halogassuk! Gyakran fordul elő a fenyőállítás során is baleset. Nem árt, ha még az ünnepek előtt átnézzük a fafaragáshoz használt eszközöket. Lehetnek kisebb vágások, karcolások, de ha tenyerünkön vagy kézhátunkon mélyebb a sérülés, keressünk fel orvost, ugyanis ott futnak az erek, idegek, inak, melyek fertőződése később komolyabb gondokhoz vezethet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek