7 évnél régebbi cikk

6 karácsonyi zene, amit eddig nem ismertél
·Kultzene·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója6 karácsonyi zene, amit eddig nem ismertél
·Kultzene·Utolsó frissítés: undefined

Ha egy karácsonyi szezonban átlagosan tízszer futsz bele a Wham!: Last Christmas című örökzöldjébe, akkor 70 éves átlagéletkorral számolva ez azt jelenti, hogy mondjuk 10 éves korod után halálodig legalább 600 alkalommal kell meghallgatnod ezt a számot. És ez csak egy a karácsonyi nagy klasszikusok közül. Csoda, ha az ember egy idő után megunja ezeket és új karácsonyi zenékre vágyik?

Minden egyes alkalommal, amikor meghallod valamelyik híres karácsonyi zenét a rádióban, a tévében, lejátszod a Youtube-on, Spotify-on, Deezeren vagy csak a plázában sétálva hallod, tudtodon kívül máris hozzájárulsz az előadók súlyos bevételeihez. Az éves szinten legjobban fialó öt karácsonyi zene sorrendben a The Telegraph szerint:

Slade: Merry Christmas Everbody (kb. 500.000 angol font, mintegy 182 millió forint)
The Pogues: Fairytale of New York (kb. 400.000 angol font, mintegy 145 millió forint)
Mariah Carey:: All I Want For Christmas Is You (kb. 376.000 angol font, mintegy 137 millió forint)
Bing Crosby: White Christmas (kb. 328.000 angol font, mintegy 119 millió forint)
Wham!: Last Christmas (kb. 300.000 angol font, mintegy 109 millió forint)

Na tessék, ezzel most mi is hozzájárultunk a jogdíjak szaporodáshoz. De ha unod ezeket a nagy klasszikusokat és egy kicsit mások zsebét is tömni szeretnéd karácsony alkalmából, akkor mutatunk hat olyan zenét, amit eddig talán nem ismertél, pedig kellett volna. 

Major: Karácsony

Nincs dal, ami jobban érzékeltetné a magyar karácsonyok valóságát, mint a Major zenekar Karácsonya. Az meg csak egy extra hozzá, hogy ráadásul jó is: szellemes a szövege, könnyen dúdolható, fülbemászó a dallam, azaz egy ideális karácsonyi sláger minden tulajdonságával rendelkezik. Csak kevesen ismerték eddig. De majd most.

Bob Dylan: Must Be Santa

Ez az a dal, amit biztosan figyelmen kívül hagytak az irodalmi Nobel-díj odaítélésénél. Bob Dylan karácsonyi dala mindössze hét sorból áll, és nagyjából arról szól, hogy a Mikulásnak fehér és hosszú a szakálla, és egy éjszaka alatt körbejárja a Földet. Tojáslikőrtől megrészegült szentestékre, első ünnepekre tökéletesen alkalmas. Meg egyébként is.

Váczi Eszter és a Szörp: Hóesés

A fehér karácsony esélye az elmúlt években hagyományosan a nulla felé konvergál Magyarországon, úgyhogy hóesésben - jó esetben - szökőévente lehet részünk (se). Maradnak tehát az olyan havat idéző zenék, mint az ebből a típusból az egyik legjobb Váczi Esztertől. 

Bing Crosby: Mele Kalikimaka

Bing Corsby és zenéi legalább annyira nélkülözhetetlen részei a karácsonynak, mint a bejgli vagy a karácsonyfa. A fentebb már említett White Christmas és társai minden idők legnagyobb ünnepi slágerei közé tartoznak még most is, holott már több mint 70 éve születtek. A Mele Kalikimaka hawaii nyelven jelenti azt, hogy "boldog karácsonyt!", és nagyjából erről is szól ez a dal.

Sufjan Stevens: That Was The Worst Christmas Ever

Mert nem lehet minden karácsony boldog és felhőtlen. Sufjan Stevens 2006-os dala erről szól: nem túl bonyolult szöveggel, a karácsonyi dalokra jellemző hagyományos zenei világgal énekli meg a legrosszabb karácsony történetét. 

The Killers: The Cowboy's Christmas Ball

Egy ilyen listáról nem hiányozhat a karácsony (nem) hivatalos zenekara, a The Killers sem, akik minden évben kijönnek egy-egy új karácsonyi számmal. Mivel ezeket Magyarországon kevesen ismerik és követik, nehéz is rangsort felállítani közöttük. De talán ez a vidám, pattogós, vadnyugatos az egyik legjobban sikerült darab.

Ha pedig ez nem volt elég karácsonyi zenékből és mégis inkább a legnagyobb klasszikusokra vágysz, akkor itt van a Spotify egyik leghallgatottabb karácsonyi lejátszási listája. Csak töltsd le hozzá innen a zenelejátszó klienst, nyomd meg a Play-gombot és máris ömlik a Last Christmas, az All I Want For Christmas Is You és társaik.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek