7 évnél régebbi cikk

Így fékezz télen! - A börgöndi reptéren teszteltük a féktávolságokat
Fehérvár Médiacentrum fotójaÍgy fékezz télen! - A börgöndi reptéren teszteltük a féktávolságokat

Ónos eső, zúzmara és hideg - az elmúlt napokban ezek nehezítették elsősorban az autósok dolgát. A csúcs, azaz a hó egyelőre még várat magára, de már most több a megcsúszásos baleset, mint a szárazabb hónapokban. Azért, hogy megelőzzük a további baleseteket, elmentünk a börgöndi reptérre, hogy teszteljük: egyes sebességeknél milyen féktávval érdemes számolni télen.

Az új év több tipikusan téli balesettel indult. Ezeknek elsősorban a kedvezőtlen útviszonyok voltak az okai, de szerencsére a balesetek többségénél nem történt súlyos személyi sérülés.

Nagy Zoltán Péterrel, a Fehérvár Televízió vezetőjével fogtuk az egyik céges Dacia Logant, és a börgöndi reptéren teszteltük, hogy a téli hónapokra jellemző időjárási körülmények és útviszonyok mellett hogyan alakulnak a féktávok a magyar úthálózatban legfontosabb sebességhatároknál. 

Ezek alapján enyhén zúzmarás, téli úton
- 50 km/h-s sebességnél kb. 13 méteres féktávolsággal, 
- 90 km/h-s sebességnél kb. 41 méteres féktávolsággal, 
- 110 km/h-s sebességnél kb. 60 méteres féktávolsággal, 
- 130 km/h-s sebességnél kb. 71 méteres féktávolsággal érdemes számolni.

Havas úton ezek a féktávolságok többszörösére nőhetnek, még egy jól kiválasztott téli gumival is. De a téli gumi csak egy apróság közül, amiket érdemes átnézetni az évszaknak megfelelő felkészítés alkalmával.

jjj
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek