7 évnél régebbi cikk

Jégre lépni tilos, avagy hol ne korcsolyázz Székesfehérváron
·Sportkorcsolya·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaJégre lépni tilos, avagy hol ne korcsolyázz Székesfehérváron
·Sportkorcsolya·Utolsó frissítés: undefined

Minden kék-zöld folt ellenére a téli időszak egyik legkedveltebb városi tevékenysége a korcsolyázás. Ezt bátran lehet űzni az erre kialakított jégpályákon, valamint kevésbé bátran, de annál nagyobb élvezettel a befagyott tavakon. Na de hol különösen veszélyes a csúszkálás Székesfehérváron?

Van korcsolyád vagy béreljünk? Hol lehet megéleztetni és mennyiért? A téli hónapok gyakori kérdései ezek, melyek már előrevetítik egy pár órás, sportolással egybekötött kikapcsolódás lehetőségét. Nem kell hozzá tehetség vagy tudás, mindössze két csillogó élben végződő cipő. Ja, és egy biztonságos jégfelület, ami lehet egy jégpálya vagy éppen egy jól befagyott tó is.

Székesfehérváron az utóbbi kapcsán egyből eszünkbe juthat a Csónakázó-tó, a Bregyó-közi horgásztó, vagy a Palotavárosi tavak jeges felszíne, mint lehetséges koripálya. Na de vajon szabad is rajtuk korizni? És ha nem, miért nem?

Sajnos hervasztó hírünk van: az említett fehérvári tavakon tilos a korcsolyázás. De ha megtudjuk az okokat, talán könnyebben ellenállunk majd a "tiltott gyümölcs" hívogatásának is.

A tábla azért van, hogy megóvjon (Fotó: Fehérvár TV)

A tiltás oka az, ahogy Zákányi Tamás, a Városgondokság üzemeltetési igazgató-helyettese elmondta a Fehérvár TV-nek, hogy a fehérvári tavak közepe a látszat ellenére nincs befagyva. Ezeknek a tavaknak ugyanis folyamatos felszín alatti hozzáfolyásuk van, így a megfagyott részek alatt áramló víz nem engedi az egyenletes és állandó jégréteg kialakulását. Ezeket a folyamatokat jelzi a tó jegének összetört felszíne is, ami mutatja az ármalás intenzitását is. Mindennek tetejébe előfordulhat, hogy a jég alatt vákuum keletkezik, ami szintén veszélyezteti a rajta való korcsolyázást.

Felmerül a kérdés: mit tegyünk, ha mégis engedtünk az egybefüggő jégfelület csábításának, de végül saját bőrünkön kell megtapasztalnunk a tiltás okát?

A Fejér megyei Katasztrófavédelem szóvivője, Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes a következőket tanácsolja: ha bármilyen rendellenességet tapasztaltunk a jégen, legyen szó egy gyanús hangról vagy arról, hogy megmozdul a lábunk alatt a felszín, akkor feküdjünk hasra és kúszó mozdulatokkal közelítsük meg a partot. Így a testünk elég nagy felületet képez, és biztonságosan megközelíthetjük a szilárd talajt.

Csalóka lehet a simának tűnő felszín (Fotó: Fehérvár TV)

A tábla határozottan fogalmaz: a jégre lépni tilos és életveszélyes. Ahogy a szakértő is mondta, a tilalom nem arról szól, hogy saját felelősségre ráléphetünk az adott tó jeges felszínére. A tábla tilalma mindenre és mindenkire minden esetben vonatkozik. A jégre lépve ugyanis nem csak az életünket sodorjuk veszélybe, de a rendőrség szabálysértés miatt bírságot szabhat ki, ami minimum 10 ezer forintnak felel meg.

Szóval válasszuk inkább a Zichy-ligetben felállított csodaszép koripályát vagy jégcsarnok jegét, melyeken már csupán a humoros kedvű társunktól félnünk, nehogy egy véletlen szándékosságból elkövetett mozdulattal közelebbről is megismertesse velünk a jég felszínét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek