Cloudy13 °C
2020. február 25. kedd Géza
Menü

Mobil kütyüink is nehezen viselik a mínuszokat

Mobil kütyüink is nehezen viselik a mínuszokat
Nem biztos, hogy megéri a téli szelfi

Mióta elért minket a sarkvidéki légkör, nem csak mi fagyoskodunk, de állandóan magunkkal hurcolt, már-már élettársunkká fogadott kütyüink is dideregnek. Nem csoda ez. Aki használt már mobilt, digitális fényképezőgépet, autóban GPS-t, notebookot (van, aki tud ezek nélkül élni?), az tapasztalta már, hogy az elmúlt hetekben látványosan csökkent kütyüink akkumulátoros kapacitása.

Ez igazából már csak azért sem meglepő, mert, ahogy nekünk is van °C fokban megadható átlagos működési környezetünk, úgy a kütyüknek is. De félre a tréfával. Minden terméknek megvan az a hőmérsékleti tartománya, melyen a ideális a működése és ez általánosságban +5 °C és +30 °C között van. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne ettől eltérő környezetei tartományban használni a kütyüinket, csak hát lesznek korlátai a kényelmes használatnak.

Én például jártam úgy, hogy egy végigtalpalt bécsi adventi vásár délutánján vettem elő az oldalamon a fényképezőgép táskájában cipelt kamerát, mely az első két kattintás után még úgy is megadta magát, hogy előző este gondosan feltöltöttem, még a pótakkuját is. Ezek persze törvényszerű tények. Sajnos, vagy nem sajnos, de az akkumulátorok - legyen az egy zsebkütyü akksija, esetleg az autónk akksija - mind nehezen viselik a kemény mínuszokat.

Ha jobban utána kutakodunk a dolgoknak, akkor megtaláljuk ennek az okát is. Nem fárasztok senkit sem a száraz, szakmai dolgokkal. Röviden annyi történik ilyenkor az akkumulátorainkkal, hogy a használat közben amúgy is lemerülő akkumulátorban maga a lemerülés egy kémiai folyamat eredménye. Ez a kémiai folyamat az akku normál lemerülési és töltési ciklusa, de ha ez szélsőséges hőmérsékleti körülmények között történik, akkor a lemerülés a sokszorosára gyorsul, a töltés pedig a többszörösére lassul. Mindezek mellett persze ez a folyamat - azon túl, hogy idegesítő és még lassú is - az akkunk élettartamát is rettentően negatívan befolyásolja. Azt már tapasztalatból tudjuk, hogy okostelefonjaink sok mindenben lehetnek bajnokok, de egy valami mindegyikben közös: ez pedig az akku kapacitása. Az amúgy is szűkös mAh-ák hamar elillannak okoskütyüinkből, és így télvíz idején egy-egy korizás közben fokozottan jelentkezik ez a tünet.

Védekezzünk a hideg ellen!

Mobil kütyüink is nehezen viselik a mínuszokat

Ha megelőzni nehéz is, de védekezni azért lehet és érdemes is. Persze egy notebookot, vagy egy nagyobb tabletet nehéz zsebre vágni, de mobilunkat simán bedughatjuk a kabát belső zsebébe, hogy megelőzzük a megfázását. Az ilyen gondoskodást mindig meghálálják a kütyük. A problémák amúgy azzal kezdődnek, hogy életünk egyre mobilabbá kezd válni, és egyre több eszközt hurcolunk magunkkal, ami  még nem oly nagy gond, de ezeket használjuk is menet közben. Nem egyszer látni utcán még hóesésben, esőben is mobilozó embereket.

De a hideg nem csak az akksikkal bánhat el csúnyán. Érdemes arra is odafigyelnünk, hogy a magunkkal vitt eszközt miben és hogyan is szállítjuk. A legtöbb gyártó a fent már említett ideális működési  hőmérsékleti tartományon túl megad egy tárolási vagy szállítási tartományt is, mely sokkal nagyobb tartományok között van, mint a biztonságos működési érték. Általában a szállítási hőmérséklet -20 °C és +60 °C között mozog. De fontos, hogy ez nem a használati tartomány.

A hideg elsődleges következménye az egyes alkatrészek ideiglenes vagy akár végleges meghibásodása. Az alacsony hőmérsékletekre például az LCD panelek, vagy épp az akkumulátorok tudnak igen érzékenyen reagálni, de a sok különféle alkatrészből álló alaplapok és egyéb alkotóelemek is tönkremehetnek, mivel a bennük lévő különféle anyagok más és más mértékben zsugorodnak össze a hideg hatására. Érdemes tehát minden “téli séta” előtt tájékozódni az adott eszköz ajánlott használati körülményeiről. Ha a gyártó ezt külön nem jelzi a dokumentációban, okos ötlet lehet a szerviz tanácsát kérni.

Fontos az is, hogy egy hideg környezetben tett utazás után a meleg szobában vagy irodában ne kapcsoljuk be azonnal az eszközt. A hirtelen hőváltozás ugyanis szintén fizikai károsodást okozhat. Hagyjuk a gépet átlagos hőmérsékleten felmelegedni, és ha már tapintásra sem hideg például a notebook kijelzőjének felülete vagy alsó panelje, viszonylagos biztonsággal kezdhetjük használni. A gyors melegítés viszont nem javasolt, mert azzal is csak azt érjük el, hogy a hirtelen nagy hőmérséklet-különbség miatt a kicsapodó pára zárlatot okozhat.

Mobil kütyüink is nehezen viselik a mínuszokat

Azt se feledjük, hogy havazásban sem feltétlen éri meg szelfit készíteni egy jó kis forralt borral a kezünkben, ugyanis a szilárdnak, könnyen lesöpörhetőnek tűnő hópelyhek valójában vízből vannak, a hatásuk tehát szinte megegyezik azzal, mintha esőben próbálnánk számítógépet, telefont használni. A gép borítására kerülő hópelyhek, de akár a szemmel láthatatlanul megfagyó pára és dér már fagyott formában is rövidzárlatokat és egyéb hibákat okozhat az eszközök belsejében, ráadásul a meleg belső alkatrészek hőjétől megolvadva már tényleg víz formájában indul a belső károkozás.

A számítógépházak és a telefonok borításai nem zárnak hermetikusan, kivéve a kifejezetten ilyen célokra tervezett modelleké. A billentyűzet nyílásain, a periféria-csatlakozókon és a ház illesztésein akkor is beszivároghat nedvesség, ha azok rései szemmel nem is láthatók. Érdemes tehát a hidegben való szállításhoz is meleg, lehetőség szerint vízhatlan csomagolást, notebook-táskát, telefontokot választani.

De a legjobb megoldás talán az, ha a téli sétára nem visszük magunkkal a kütyüket, élvezzük a természet szépségét egy kicsit a Facebook nélkül.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Tóth Ildikó színművész lesz a Királykút Emlékház vendége
  Tóth Ildikó színművész lesz a Királykút Emlékház vendége
 • Négy autó ütközött az M0-s autóút 67-es km-nél
  Négy autó ütközött az M0-s autóút 67-es km-nél
 • Decemberben 8 százalékkal több gyerek született, mint egy évvel korábban
  Decemberben 8 százalékkal több gyerek született, mint egy évvel korábban
 • Ismét árvíz öntötte el Jakarta több körzetét
  Ismét árvíz öntötte el Jakarta több körzetét

A hét sztorija

 • Kiszabadult a koronavírus-járvány a karantén által körülzárt területről Olaszországban
  Kiszabadult a koronavírus-járvány a karantén által körülzárt területről Olaszországban
 • MNB: az azonnali fizetés a magyar pénzügyi szektor legnagyobb fejlesztése
  MNB: az azonnali fizetés a magyar pénzügyi szektor legnagyobb fejlesztése
 • Lezárják ma a Kossuth utcát
  Lezárják ma a Kossuth utcát
 • Rekordot döntöttek a lakásépítések
  Rekordot döntöttek a lakásépítések
 • Katonaportrék - Vándorkiállítás
  Katonaportrék - Vándorkiállítás
 • Elszaporodtak a vaddisznók Pécs külső részein
  Elszaporodtak a vaddisznók Pécs külső részein
 • Olaszországban még nem jelentkezett egyetlen magyar állampolgár sem segítségért
  Olaszországban még nem jelentkezett egyetlen magyar állampolgár sem segítségért
 • Mától pályázhatnak a székesfehérvári civil szervezetek
  Mától pályázhatnak a székesfehérvári civil szervezetek

Eseménynaptár

 • Szabó István új filmjének vetítésével kezdődik a Magyar Mozgókép Szemle
  Szabó István új filmjének vetítésével kezdődik a Magyar Mozgókép Szemle
 • Balesetek miatt lezárták az M7-es autópálya, Budapest felé vezető oldalát
  Balesetek miatt lezárták az M7-es autópálya, Budapest felé vezető oldalát
 • Február 28-a a Kalevala és a finn kultúra napja
  Február 28-a a Kalevala és a finn kultúra napja
 • Elindulhat a Pilinszky téren az ivóvezetékek cseréje
  Elindulhat a Pilinszky téren az ivóvezetékek cseréje
 • Fiatalít, gyógyít, fájdalmat csillapít - meglepődsz, mi mindenre jó a bojtorján!
  Fiatalít, gyógyít, fájdalmat csillapít - meglepődsz, mi mindenre jó a bojtorján!
 • A Garzonház mögötti parkoló kialakításáról is szó volt a lakossági fórumon
  A Garzonház mögötti parkoló kialakításáról is szó volt a lakossági fórumon
 • Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja
  Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja
 • Több fontos ügyről is tárgyal ma az Országgyűlés
  Több fontos ügyről is tárgyal ma az Országgyűlés
 • Idén is meghirdetik a Lánczos Kornél - Szekfű Gyula Ösztöndíjat
  Idén is meghirdetik a Lánczos Kornél - Szekfű Gyula Ösztöndíjat
 • Télkergető tikverőzést rendeznek Mohán
  Télkergető tikverőzést rendeznek Mohán
 • Délutánra erősen megnövekszik a felhőzet, este jelentéktelen eső, zápor is előfordulhat
  Délutánra erősen megnövekszik a felhőzet, este jelentéktelen eső, zápor is előfordulhat
 • Szalmonellás kutyaeledelt hív vissza az élelmiszerbiztonsági hatóság
  Szalmonellás kutyaeledelt hív vissza az élelmiszerbiztonsági hatóság
 • Idén is lehet igényelni a 65 év felettieknek járó támogatást
  Idén is lehet igényelni a 65 év felettieknek járó támogatást