7 évnél régebbi cikk

A legmagasabb fokú figyelmeztetést adták ki Fejér megyére is az ónos eső miatt
·Időjárásónos eső·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaA legmagasabb fokú figyelmeztetést adták ki Fejér megyére is az ónos eső miatt
·Időjárásónos eső·Utolsó frissítés: undefined

Jelentős mennyiségű ónos eső (északon havazás) várható, ezért Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér és Tolna megyére a legmagasabb fokú (piros) figyelmeztetést adták ki.

Szintén az ónos eső veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Komárom-Esztergom, Somogy és Veszprém megyére. Elsőfokú a figyelmeztetés Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Zala megyében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint a délutáni óráktól intenzívebbé válik a csapadék: az ország döntő részén (nagyjából a Győr-Budapest-Debrecen vonaltól délre) jelentős mennyiségű (több milliméternyi) ónos eső várható. Szerda reggelig a Pécs-Budapest sáv körüli megyékben akár 10-15 milliméternyi ónos eső hullhat. Szerda napközben a Győr-Debrecen vonaltól északra várható több milliméternyi ónos eső kiemelten az Alföld északi részén és az Északi-középhegység előterében várható, ettől délre inkább esőre lehet számítani.

Emellett több területre - a fővárosra, valamint Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére - a havazás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Az OMSZ jelentése szerint szerda éjfélig az Északi-középhegység térségében a legtöbb helyen 5-15 centiméter hó valószínű, de főként Nógrád megyében, illetve Pest megye északi részein ennél nagyobb mennyiség is hullhat.ű

Megelőzésképpen már sóznak

A Magyar Közútkezelő azt közölte az MTI-vel, hogy az előrejelzések alapján az ónos esővel és havazásban érintett megyékben megelőzésképpen már végeztek sószórási munkákat. Első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül az alacsony forgalmú, kisebb településeket összekötő mellékutakon és bekötőutakon avatkoznak be. Ezzel együtt a közútkezelő azt kéri: ónos eső esetén lehetőleg ne induljanak útnak.

Használjuk a VÉSZ-t

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) is fokozott óvatosságot kér. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben kiemelték, hogy a téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit és használják a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ).

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu weboldalon, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, az utinform.hu címen lehet információkat találni - írta az OKF.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek