Fair15 °C
2019. november 17. vasárnap Hortenzia, Gergő
Menü

Kutyafestés az új őrület és egyre jobban terjed

Kutyafestés az új őrület és egyre jobban terjed
Színes kutyák (Fotó: LiveInternet)

Sokáig úgy tudtam, hogy csak az emberek festik be a hajukat – és egyéb szőrzetüket (igen, vannak olyanok…) -. ha elkezdődött az őszülés folyamata, vagy ha erőteljes külső változtatásra vágynak. Aztán az utóbbi években kezdtem egyre több piros és zöld kutyust felfedezni az utcán, és lassacskán rájöttem arra, hogy a Milka csoki lila tehene és gyerekkorom kedvenc rózsaszín párduca igenis létezik/létezhet. Hogy mindez hogyan kapcsolódik a Testszobrászat rovathoz? Valójában sehogy, de mivel két blogom is van itt az fmc.hu-n, és mindenképpen írni akartam a kutyafestésről, majd e cikk végére csak kitalálom, milyen ürüggyel illesztem e rovatba.

A fő lökést e blogbejegyzés megírásához egyik kedvenc mesefigurám, a kockás fülű nyúl ugrálása adta meg, akit pár nappal ezelőtt láttam az utcán viháncolni. Az említett cukorfalat aranyos vakkantgatásokkal fickándozott póráza végén, és egyből tudtam, hogy ő bizony nem akar felszállni. (Aki nem érti, nézzen utána, milyen aranyos propeller fülecskéje van Marék Veronika és Radvány Zsuzsa „gyermekének”.)

Kutyafestés az új őrület és egyre jobban terjed

Egyre nagyobb divat a kutyafestés (Fotó: Seleja Gabriella)

Tehát ott ugrált és ugatott a nyuszi, aki természetesen egy kutyus volt, nagyon szép festéssel ellátva. Bizonyára vannak, akik most felhördülnek és kikúszik ajkukon az „állatkínzás” kifejezés, de szó sincs ilyesmiről! A kutyákat nem zavarja, ha kapnak egy kis színt – tudom, most az jön, hogy „Kérdezted tőlük?” , úgyhogy ez volt az első kérdés, amit nekiszegeztem az elkövetőnek, Seleja Gabriellának.

– Sokszor kérdezik tőlem, hogy nem lesz a kutya ettől személyiségzavaros? Nem káros a festékanyag? Nem betegszik meg tőle? És a válaszom mindkét esetben az, hogy nem! – mondta a gárdonyi kutyakozmetikus/kutyafestő – A kutya csak annyit tapasztal az egészből, hogy az új színnel feltűnést kelt, és az emberek többet beszélnek hozzá, többet simogatják. Még akkor is, ha azt mondják neki: „Hát te meg hogyan nézel ki?!”. Vagyis több odafigyelést kap, ami minden eb vágya!

Kutyafestés az új őrület és egyre jobban terjed

Volt, aki karácsonyi mintát kért a kutyusára az adventi időszakban
(Fotó: Seleja Gabriella)

Az anyagok, amiket Gabi és a többi kutyafestő használ, mind bőrbarát termékek: kimondottan állatoknak való szőrfesték, illetve gyerekek esetében is alkalmazott bőrbarát csillám és színező.

Amerikában és más külföldi országokban nagyon régóta rendeznek kreatív kutyakozmetikus versenyeket, ahol nagyon extrém dolgokat is láthatunk (rózsaszín csillámpónitól a megszólalásig hasonlító televízió készüléken (!!!) át bármit). Magyarországon tavaly kezdtek el olyan versenyeket hirdetni, amelyekre már kreatív kutyakozmetika, és Ázsia-stílus kategóriában is lehetett nevezni.

Kutyafestés az új őrület és egyre jobban terjed

A kutyakozmetikusok rendszeresen megmérettetik magukat különböző versenyeken - Seleja Gabriella is
(Fotó: Seleja Gabriella)

Az egyik versenyt májusban tartották, amely egyben Gabi élete első kutyakozmetikus versenye volt. Hobbi kategóriában indult egy kis yorkshire terrierrel, akit Ázsia-stílusban nyírt meg, s egy icipici kreativitást is vitt bele: a faroktövére apró rózsaszín strasszokat ragasztott. Ebben a kategóriában első helyezést ért el. Ez az élmény meg is adta a kellő lökést ahhoz, hogy induljon a júniusban megrendezett nemzetközi kutyakozmetikus versenyen, amire kreatív kategóriába nevezett.

Kutyafestés az új őrület és egyre jobban terjed

Seleja Gabriella sorra gyűjti a díjakat (Fotó: Seleja Gabriella)

Ez már nagyobb kihívást jelentett számára. A festést a verseny előtt kellett megcsinálnia, így a rákészülés több időt vett igénybe. Saját kutyával készült, így több napon át, napi pár órákat dolgozott a festéssel. Szerencsére Blájen, a havanese keverék kutyusa nagyon jó kozmetika alanynak számított: a pocak festésénél konkrétan elaludt.

Gabi a fehér kiskutyából a verseny napjára kockás fülű nyulat varázsolt, a versenyen pedig kreatív nyírással szép fazont is kapott a kutyus: a „nyúl füleket” igyekezett gazdija térhatásúvá varázsolni. Munkája különdíjas lett.

Kutyafestés az új őrület és egyre jobban terjed

Blájen, mint kockás fülű nyúl (Fotó: Seleja Gabriella)

A sikereken felbuzdulva egyre több festést vállalt el, s azóta a vendégei körében is egyre jobban kezd elterjedni a kreatív kozmetika iránt az érdeklődés. Van, aki pár színes tincset festet a kutyusa szőrébe (fülre, farokra), de a csillámtetoválást is egyre többen választják. Volt, aki karácsonyi témájú mintát kért az ünnepekre, de Gabi csinált már 25. házassági évfordulós meglepetést is az újra házasodó párnak.

Kutyafestés az új őrület és egyre jobban terjed

Egyre nagyobb divat a csilámtetkó (Fotó: Seleja Gabriella)

– Jópár vendégem váltott fazont is a kutyusának, miután megismertettem velük az Ázsia-stílust – mondta a kutyakozmetikus. – Természetesen mindig lesz olyan, akiknek ez a fajta kutyakozmetika nem tetszik, s inkább a megszokott formákat és természetes színeket kéri. Ezért igyekszem mindig felismerni, ki az, aki nyitottabb az újra, mindig szem előtt tartom a gazdi igényét, ízlését.

Kutyafestés az új őrület és egyre jobban terjed

A kutyusok nagyon jól viselik a festést - és közben a velük való törődést (Fotó: Seleja Gabriella)

Ez a fajta kozmetika természetesen több időt vesz igénybe, ezért az alkotó mindig figyel arra, hogy olyan kutyusokon élje ki kreativitását, akik a kozmetikához hozzá vannak szokva. Fontos, hogy az állat ne legyen beteg, vagy épp nagyon idős, mert nekik nem komfortos, ha sok időt töltenek a kozmetikai asztalon.

(Remélem, mindenki elfelejtette mostanra, amit a bevezető végén ígértem, mert kreatívságom most cserbenhagyott a kutyafestés-testszobrászat asszociációja terén... Bár bizonyára testépítőnek is ki lehet „sminkelni” egy kutyust, úgyhogy akkor mégiscsak megvan a kapcsolódási pont! )

 A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat  

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Nulla negatív vérre van szüksége egy hat hetes székesfehérvári kisbabának
  Nulla negatív vérre van szüksége egy hat hetes székesfehérvári kisbabának
 • Urológiai szűrőnapot tartanak a Család és Nővédelmi Központban
  Urológiai szűrőnapot tartanak a Család és Nővédelmi Központban
 • Százmilliókat ásott el a kertjében egy biatorbágyi drogkereskedő
  Százmilliókat ásott el a kertjében egy biatorbágyi drogkereskedő
 • Már lehet jelentkezni a középiskolai felvételikre
  Már lehet jelentkezni a középiskolai felvételikre
 • Tragédia történt a sárvári gyógyfürdőben
  Tragédia történt a sárvári gyógyfürdőben
 • HÍRADÓ 2019. november 15.
  HÍRADÓ 2019. november 15.
 • Az AutoBild 2019-es 17 colos téligumi tesztjének végeredménye (X)
  Az AutoBild 2019-es 17 colos téligumi tesztjének végeredménye (X)
 • Hétfőn, kedden és szerda éjjel szerelik a fényfűzéreket a Rákóczi úton
  Hétfőn, kedden és szerda éjjel szerelik a fényfűzéreket a Rákóczi úton
 • Irodalmi pályázatot hirdet a Vörösmarty Mihály Könyvtár
  Irodalmi pályázatot hirdet a Vörösmarty Mihály Könyvtár