7 évnél régebbi cikk

Így kötődik Fehérvárhoz az amerikai Balaton
Fehérvár Médiacentrum fotójaÍgy kötődik Fehérvárhoz az amerikai Balaton

Pontosabban egy Balaton nevű étterem, amely Clevelandben várja a gulyásra és csirkepaprikásra éhes vendégeket.

Vujity Tvrtko Amerikában sem tud megülni egy helyben, amint valami olyat lát, ami Magyarországhoz köthető, már veszi is elő kameráját vagy telefonját. Nemrég egy olyan videót posztolt közösségi oldalán, amelyben a clevelandi Balaton éttermet mutatja be. Elmondása szerint ez a helyi magyarság egyik központja, amit mondjuk én nem csodálok, ha ugyanis az Egyesült Államokban kellene élnem, én is a gulyást áruló helyeket tenném meg igazodási pontnak. 

Ami viszont számunkra ennél is érdekesebb, hogy a házigazdák fehérváriak. Az étterem első tulajdonosai 1957-ben érkeztek Székesfehérvárról. A tulajdonos néni eredetileg az Arany Sas vendéglőben volt szakácsnő, az 50-es évek végén azonban már Clevelandben telepedtek le. 1959-ben nyitották meg vendéglőjüket a régi magyar negyedben, ahol 32 évig főzték a magyaros ételeket, csak ezután költöztek mostani helyükre. Az étterem idén ünnepli az 53. születésnapját.

Az én véleményem szerint még nagyon sok évet fog megélni ez a csehó, az étlapján ugyanis olyan originál magyar ételek találhatók, mint például a gulyás, a csirkepaprikás, a lecsó, a székelykáposzta, vagy éppen a mindent vivő Jókai bableves.

Én pedig azt is megtudtam, hogy a dobostortát Clevelandben egyszerűen Dubush Torte-ként ismerik... Hála a Balatonnak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek