7 évnél régebbi cikk

Tartós zöldségdrágulás: hogyan reagálnak a fehérvári vásárlók?
Fehérvár Médiacentrum fotójaTartós zöldségdrágulás: hogyan reagálnak a fehérvári vásárlók?

Tartósan emelkedett az import zöldségek ára hazánkban, és ez előreláthatólag húsvétig így is marad. Utánajártunk, hogy a székesfehérvári vásárlók mennyiben vették ezt észre, valamint annak is, hogy Európa más országaiban mi a helyzet ezügyben.

Európa déli részén szokatlanul hideg van, a vatikáni Szent Péter téri kútról például hatalmas jégcsapok lógnak. Ez az időjárás nagy hatással van a mezőgazdaságra is: mindenki a pénztárcáján érezheti a külföldről behozott zöldség árának emelkedését. Az Európai Unió zöldség-gyümölcs importjának 60%-át Olaszország, Spanyolország és Franciaország adja, de mivel Dél-Európában a termés nagy része elfagyott, Magyarországra nagyjából fele annyi zöldség kerül, mint tavaly ilyenkor. 

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a jégsaláta 190%-kal, a padlizsán 189%-kal, a fürtös paradicsom 103%-kal, a karfiol 82%-kal, a kelkáposzta 79%-kal, a kaliforniai paprika 66%-kal, míg a kígyóuborka 65%-kal drágább mint tavaly ilyenkor. A zöldsaláták és levesek további elmaradhatatlan kellékei is másfélszeresére drágultak. De még így sem mi jártunk a legrosszabbul: Angliában már a fejadagokat is bevezették a zöldséghiány miatt. 

Megkérdeztünk néhány külföldön élő magyart, náluk az import zöldség ára változott-e. Leginkább a fürtös paradicsom, a kaliforniai paprika, a jégsaláta, a padlizsán és a brokkoli árára voltunk kíváncsiak, ami Magyarországon az elmúlt hetekben jelentősen emelkedett.

A végeredményt az alábbi táblázatban foglaltuk össze.

(A táblázat árait a 2017. 02. 14-i euró árfolyam szerint 308 forinttal váltottuk át. Forrásaink: Németország: Czett Petra; Hollandia: Békési Barbara; Írország: Mórocz Ágnes; Románia: Geréb Orsoly; Olaszország: Nyitrai Réka Viktória.)

Érdekes módon a legtöbb külföldön élő magyartól azt a visszajelzést kaptuk, hogy nem észleltek drágulást: náluk ebben az időszakban a nem szezonális zöldségek eleve tartósan drágábbak, mint itthon, sőt az egyik legfontosabb importországban, Olaszországban a helyzet egyáltalán nem annyira drámai, mint ahogy azt gondolhatnánk. A zöldségek hiányát egyszerűen az évszak következményeként fogadják el.

Ezzel szemben a velünk szomszédos Romániában az utóbbi két hétben drasztikusan nőtt a brokkoli ára, viszont a többi zöldség ára nem változott számottevően.

A külföldi árakat látva kíváncsiak lettünk, vajon a fehérvári lakosoknak mennyire tűnt fel a drágulás. Az eredményen magunk is  meglepődtünk. A többség észre sem vette az importzöldség árának emelkedését, sőt tőlünk tudták meg, hogy az, amit az imént a kosárba tettek, kétszer annyiba kerül, mint előző héten.    

A zöldség-gyümölcs terméktanács várakozásai szerint a helyzet április közepére rendeződik, ekkor már nem lesz hiány bizonyos zöldségekből, és a fogyasztói árak is jelentősen mérséklődnek. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek