7 évnél régebbi cikk

Lázadnak a szomszédok a Kégl György utcába tervezett magas ház ellen
·Híreképítkezés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaLázadnak a szomszédok a Kégl György utcába tervezett magas ház ellen
·Híreképítkezés·Utolsó frissítés: undefined

A Radnóti téri emeletes ház csendes környéken van. Régebben óvoda állt a háta mögött a Kégl György utcában, amit azóta lebontottak. Egy nagyobb telket hagyott maga után, amit nemrég egy ingatlanos cég vett meg. Elképzeléseik szerint 28 lakásos, mélygarázsos luxus lakóépületet terveztek a helyére, ami a szó legszorosabb értelmében beárnyékolná a mögötte álló emeletes házat.

A tervek szerint 2018 második felében kezdődik az építése annak a 28 lakásos, Kégl György utcai társasháznak, melynek megvalósítása ellen a szomszédban lakók már petíciót is indítottak. A Radnóti téren lakó Budahegyi László hívta fel a lakóközösség figyelmét a veszélyre: ha megépül a luxusépület, teljesen beárnyékolja majd a mögötte álló emeletes házat. Bár építési engedély még nincs, a lakásokat javában árulják, sőt a cég már a Kégl György utcai közvetlen szomszédokat is felkereste.

Külön kockázatot jelent, hogy az építési telek mellett egy régi családi ház áll, aminek nincs beton alapja, így a mélygarázs kialakítása miatt megsüllyedhet az amúgy sem biztos lábakon álló épület. 

A ház állapotának felmérésével indulna az építkezés  (Fotó: Körtvélyes Tivadar)

A lakók nem csak a ház állapota miatt aggódnak: szerintük a Kégl György utcát és a teret összekötő egyik kis utcát megszüntetik majd, és nem tudják a továbbiakban igénybe venni a parkolóhelyeket sem.

Megkérdeztük Sipos Tamást, a Fehérép Kft. ügyvezető igazgatóját, neki mi a véleménye a panaszokról. Az építtető cég vezetője elmondta: a tervezett épület minden szabálynak megfelel, de a munkálatok kezdete előtt természetesen felmérik a környező házak állapotát is. Az ügyvezető szerint az új épület magasságával sem lenne gond, hiszen az utcában már vannak ennél magasabbak is, amik mellet nem fog különösebben felfelé kilógni a társasház. A kis utcát nem szüntetnék meg, és az átjárást sem korlátoznák.

Az igazgató elmondta, attól nem fél, hogy bojkottálnák a lakók a megvalósítást, ugyanis ha nem találnak nagyobb szabálytalanságot, az engedély megszerzése után egyből neki is állhatnak az építésnek. Ez azt jelenti, hogy akár már 2018 második felére el is indulhat az építkezés.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek