7 évnél régebbi cikk

Sarki fényhez hasonló jelenséget kaptak lencsevégre Abán
·Tudományfotó·Utolsó frissítés: undefined
Sarki fényhez hasonló jelenséget kaptak lencsevégre Abán
·Tudományfotó·Utolsó frissítés: undefined

A sarki fény, másik nevén északi fény, vita nélkül az egyik legcsodálatosabb természeti jelenség. A jó hír az, hogy Magyarországon is láthatunk hasonló csodát az esti égbolton. Olvasónktól egy Abán készült fotót kaptunk, mely feltehetően zöld légkörfényt ábrázol, s hogy mi is ez pontosan, az alábbi cikkből megtudhatjátok.

A légkörfény atmoszféránk magasabb rétegeiben keletkező, légköroptikai tünemény. Nagyon hasonlít a sarki fényhez, azonban megjelenése nem kötődik sarkvidékekhez. A jelenséget a Napból érkező extrém UV sugárzás okozza, mely kémiai reakcióknak köszönhetően gerjeszti a molekulákat és a magaslégköri atomokat. A horizonttól induló sávok, olykor az egész égboltot átszelhetik, és összeköthetik az ég két legtávolabbi, átellenes pontját. A sávok ugyan párhuzamosak, de a perspektivikus hatás miatt összetartónak tűnnek. A legsikeresebb megfigyelési formának az űrből való megfigyelés bizonyult, ezeken a felvételeken azt láthatjuk, hogy bolygónkat zöld, sárga, és vörös fényben pompázó burok öleli körül. Mivel ez a fajta megfigyelés keveseknek adatik meg, léteznek "földhöz ragadt" megoldások is. A jelenség észlelésére fényszennyezéstől távol eső helyszínen, derült, tiszta, holdfénymentes éjszakákon akadhat lehetőségünk. Leggyakrabban zöld színben láthatjuk, nagy valószínűséggel olvasónknak is egy ilyet sikerült lencsevégre kapnia:

Feltehetően zöld légkörfèny volt észlelhető Abán, extra látványossággá a kémények felszálló füstje tette.(Fotó: Cseh Zoltán)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek