7 évnél régebbi cikk

Minden második huszonéves és minden harmadik harmincas lakik még a szüleivel Magyarországon
Fehérvár Médiacentrum fotójaMinden második huszonéves és minden harmadik harmincas lakik még a szüleivel Magyarországon

A huszonévesek több mint fele, míg a harmincas korosztály nagyjából harmada él még szüleivel Magyarországon. De van olyan ország Európában, ahol a szülőkkel élő fiatalok aránya eléri a 78 százalékot. Új, reprezentatív felmérés készült a még a szülőkkel élő magyar fiatalokról.

A magyar huszonévesek 58 százaléka, míg a harmincasok 27 százaléka él még a szüleivel - derül ki a Fundamenta fiatalok lakáshelyzetét vizsgáló országos felméréséből. A férfiak gyakrabban (33%) élnek együtt a szüleikkel, mint a nők (23%), és főként a kisebb városok lakóira jellemző a „mamahotel" igénybevétele, a falvakban és a nagyobb városokban kevésbé. A szülőkkel élők többsége néhány éven belül tervezi az önálló élet megkezdését (41%). Közel azonos azoknak az aránya, akik elégedettek a szülőkkel együttéléssel (29%) és azoknak, akik minél előbb szeretnének különköltözni (30%).

A mamahotel Európa legtöbb országában általános jelenség: Máltán, Horvátországban és Szlovákiában a fiatal felnőttek 70-78 százaléka él még a szülőkkel, míg a tehetősebbnek számító észak-európi országokban a 18-31 év között fiatalok negyede nem hagyta el a szülői házat. Az egyes országok közötti különbségek nemcsak az anyagi jóléthez köthetőek, hanem az adott országra jellemző normák, értékek és szokások is meghatározhatják.

A jelenséget a tanulás és a házasságkötés kitolódása mellett a pénzügyek is befolyásolják.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek