7 évnél régebbi cikk

Így hesszel egy fehérvári görény a Liszt Ferenc utcában
Így hesszel egy fehérvári görény a Liszt Ferenc utcában

Nagyvárosi állatvilágunk című rovatunk első része következik.

A megfigyelt egyed nem zavartatja magát, láthatóan természetes neki az emberi jelenlét. Az egyetlen szokatlan dolgot a semmiből feltűnő tacskó típusú kutya jelenti, az első benyomások alapján azonban az eb jobban fél a görénytől, mint fordítva.

A Wikipédia ide vonatkozó szócikke szerint a vadászgörény a vad európai közönséges görény háziasított változata. A közhiedelemmel ellentétben nem rágcsáló, hanem ragadozó: a menyétfélék családjába tartozik és eredetileg pat­kányra, egérre, üregi nyúlra vadásztak vele. Ma már inkább csak hobbiállatként tartják.

A görények napi 14-18 órát alszanak, de amikor ébren vannak, fáradhatatlanul fedezik fel a környezetüket. Szürkületi állatok, ami azt jelenti, hogy hajnalban és alkonyatkor a legaktívabbak, de nagyon könnyen alkalmazkodnak a gazdájuk életritmusához. Ha ketrecben tartják, naponta pár órára ki kell engedni őket. Ha ugyanis túl sokáig tartják őket ketrecben, mozgásképtelenné és depresszióssá válnak. Szívesen tartózkodnak a természetben gazdájukkal, de nagyon kell rájuk figyelni, mivel félelem nélkül másznak bele bármilyen lyukba, amit csak találnak. Éppen emiatt ajánlott őket pórázon tartani, ha sétálni megyünk velük.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek