7 évnél régebbi cikk

Az ibolya kívül-belül jó: együk meg vagy gyógyítsuk vele magunkat!
Fehérvár Médiacentrum fotójaAz ibolya kívül-belül jó: együk meg vagy gyógyítsuk vele magunkat!

Ehető, iható, parfüm, illóolaj és többféle kozmetikai szer készíthető belőle, a kertünket is díszíti, s még gyógynövényként is használható. Ez az ibolya!

Az ibolyáról már az ókorban is tudták, hogy tisztító hatású, ezért nagyobb lakomák alatt ibolyakoszorút viseltek a fejükön. A növény gyógyhatását hatóanyagainak köszönheti - szaponin, glikozida, keserűanyagok, illóolaj, alkaloida.

Az egész növény gyűjthető és felhasználható. Arról, hogy hol, mikor, s hogyan kell „szüretelni”, arról korábbi cikkeimben írtam is: Az ibolya lila virága mindenkit megihlet és Ibolya: parfüm-alapanyag, édesség – és szerelmi bájital. E két blogbejegyzésben főként azt emeltem ki, hogy milyen hiedelmek, szokások, történetek fűződnek ehhez a szépséghez, hogyan kell termeszteni, s megmutattam azt is, hogyan kell kandírozni az ibolyát, miként készül az ibolyaszirup, s még ibolyakrémet is „készítettünk”.

Egy kosár ibolya (Fotó: joanne-seasonalhearthandhome.blogspot.hu)

Aki nem édességként, illetve kerti díszként szeretné felhasználni e szépséget, hanem gyógyhatását akarja kihasználni, annak jó tudnia, hogy a növény melyik része mire való:

  • Maga a virág és a gyökere hánytató és hashajtó hatású, ehhez azonban nagyobb mennyiséget, napi három-négy csészényit kell fogyasztanunk belőle. A hánytatószerhez porrá kell törnünk a gyökeret, leforrázni, s azt meginni.
  • A virágnak nyálkaoldó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatása is van. A nyálkaoldó hatás miatt jól alkalmazható légzőszervi megbetegedésekkor köptetőként. A köhögést, asztmát, hörghurutot, szájüregi gyulladásokat enyhíti. Indiában úgy tartják, hogy mandulagyulladás ellen ez a legjobb „természetes gyógyszer”!
  • A virágból és a levelekből elsősorban gyógyteákat és forrázatokat szokás készíteni. A levelek nyálkaoldásra, izzasztásra, vértisztításra használhatóak. Sőt, a méhcsípést is ezzel kezelik sokan! E levélből készült főzet fertőtlenítő, vértisztító, méregtelenítő, enyhén vízhajtó, nyugtató, köptető, lázcsillapító.
  • Friss kutatások szerint egyes daganatos betegségek megelőzésére is alkalmas magas antioxidáns tartalma miatt. Ezért az ibolyából készült teát rákos betegségeknél is használják.

Ibolyatea

Tegyünk 1 kávéskanál szárított (vagy friss) virágot 1 csésze forrásban lévő vízbe, majd hagyjuk 10 percig ázni. (Valaki csak 5 percet vár, de én inkább 10 percet javaslok.) Ajánlatos adag: naponta 3 csésze.

Ez a szép színárnyalatú, fűszeres ibolya aromájú főzet nagyon jó felső-légúti megbetegedés, megfázás, köhögés, fejfájás, székrekedés, álmatlanság, reumatikus betegségek, emésztési problémák, bélgyulladás, idegesség kezelésére és a panaszok enyhítésére is. Gyereknek is adhatjuk megfázásra. Mérsékelten használjuk, mert a szaponin miatt hányás is okozhat!

Ibolyatea (Fotó: Bustle)

Ibolyából készült köptető

Kiváló köptetőt kapunk, ha felforralunk egy liter vizet, hozzáadunk 20 gramm ibolyagyökeret, s addig hagyjuk főni, amíg el nem párolog a víz fele.

Ibolyafőzet

Az ibolya magjaival megelőzhetjük a vesekövek kialakulását, és jó a vízvisszatartás kezelésére is. Ehhez össze kell törnünk 35 gramm magot, felönteni 2 dl cikóriával és ugyanennyi ibolyafőzettel, mehet bele két kanál cukor, és az átszűrés után már kevergethetjük is a tűzön, amíg el nem készül a szirup.

Tinktúra

Az ibolyából készíthetünk tinktúrát is torokgyulladás, mandulagyulladás esetén: áztassunk 250 ml alkoholba 10 gramm ibolyafüvet, 10 g kakukkfüvet. Hagyjuk állni 2 hétig, majd szűrjük át. Ajánlatos mennyiség: 30-40 csepp naponta egy pohár vízben elkeverve.

Ibolyás bedörzsölő

Ha köszvényünk, daganatunk, reumánk vagy izombénulásunk van, akkor ezt a tinktúrát külsőleg is használhatjuk: Keverjünk hozzá 5 gramm babérolajat, s kész a remek bedörzsölő szer!

Borogatások ibolyával

Ugyanígy a teát is használhatjuk külsőleg: repedezett bőrt gyógyíthatunk a teás borogatással, és a szemgyulladást is enyhíti. Új-Guineában terem egy olyan faj, amely leveleit kimondottan sebgyógyításra használják. A fertőtlenítő hatás miatt tinédzsereknek is adhatjuk pattanás, kelés ellen. A bőrirritációt is megszüntetni.

Az ibolya virága gyógyító hatású lehet (Fotó: What's Cooking in your World? - blogger)

Olajos pakolás ibolyából

Fejfájásra, lázas betegek bedörzsölésére tegyünk olajat és ibolyát egy üvegbe, dugaszoljuk le, és egy hónapon át érleljük a napon. A szirupot szűrjük meg, s az anyagot láz esetén bedörzsölésre vagy a fejfájás elmulasztására is alkalmazhatjuk. Ez utóbbi hatáshoz hozzájárul az is, hogy az ibolyában található anyagok idegnyugtatóak. Fejfájás ellen jó egyébként az is, ha mozsárban összetörjük a növényt, és borogatásként a homlokunkra kötjük.

Az ibolya nagyon sok A és C vitamint tartalmaz, ezért bőrnedvesítő és hidratáló arckrémek alapanyagaként is nyilvántartják. Ha fáradt, duzzadt vagy érzékeny a szemünk, akkor mindenképpen ajánlatos az ibolyás krémet kipróbálni, de a szemfesték hatékony eltávolítását is rábízhatjuk! E krémeket házilag is elkészíthetjük. Amire szükségünk lesz:

  • 10 csepp E-vitamin-olaj
  • 10 csepp kék kamilla illóolaj
  • 3 dl mandulaolaj
  • 2 evőkanál (30 ml) méhviasz
  • 1,25 dl friss ibolyavirág
  • 1,25 dl friss ibolyalevél
  • 1,25 dl friss mezei zsurló

Elkészítés:

Gyűjtsük be a megfelelő mennyiségű ibolyavirágot és levelet. Terítsük egy tiszta textilre, majd hagyjuk egy éjszakán át kicsit megfonnyadni. Másnap kerítsünk elő egy dupla fenekű edényt, tegyünk bele olajat, és kb. öt órán át pároljuk meg benne a szirmokat, leveleket és a mezei zsurlót. Ha kész, szűrjük meg. Aprítsuk fel a méhviaszt, és a leszűrt olajban olvasszuk fel. Adjuk gyorsan hozzá a kék kamilla illóolajat (aki érzékeny a kamillára, az hagyja ki ezt az összetevőt), és az E-vitamint. Tegyük kicsi tégelyekbe. Kb. 30 db 7,5 ml-es tégelyt kapunk belőle.

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek