7 évnél régebbi cikk

A spinning akár mozgás közben végzett relaxáció is lehet
Fehérvár Médiacentrum fotójaA spinning akár mozgás közben végzett relaxáció is lehet

A sportban és az életben is a maximális teljesítmény eléréséhez elengedhetetlenül fontos, hogy mentálisan is a legjobb állapotban legyünk. Az elme és a test teljes összhangja szükséges ahhoz, hogy rendkívüli eredményeket érjünk el. A mentális képességek javítása nem misztikum, pár egyszerű gyakorlat hihetetlen eredményeket produkál. Hogyan kapcsolódik a mentális képességekhez a spinning?

A múltkor beszéltünk arról, hogy a spinning-kerékpárt nem szabad hátrafelé tekerni, mert az ilyen mozgás során túlfeszülés ép fel a lábakban, amely kedvezőtlenül hathat a térdet körülvevő szalagokra és károsíthatja a térdízületet is. Ha ezen felül ráadásul egy SPINNER kerékpáron, ahol a lendkerék is tárol energiát, kell valami oknál fogva megállítani a pedált, és azt nem az ellenállás gombbal tesszük, akkor a visszaható nyomóerő akkora lehet, hogy elszakadhat a térdszalag és/vagy a porc károsodhat.

A spinning kerékpárt nem szabad hátrafelé tekerni (Fotó: Andrássy Zoltán)

Jó alaposan ki is veséztük a hátratekerést, s azt, hogy miért nem ajánlatos gyerekeknek a Spinning. Egy korábbi blogbejegyzés során feltártuk e mozgásforma lényegét, főbb ismérveit, most pedig a helyes kerékpár-beállítás kérdéskörét vizsgáljuk meg.

– Oktatóként sokszor találkozom olyan vendéggel, aki először jön hozzám, és a nem megfelelő információ birtokában és/vagy máshol kapott hibás instrukciók és berögződések alapján a Spinner kerékpár ülését az alkarjuk hosszával próbálják beállítani – mesélte Andrássy Zoli. – Az alkar hossza viszont közvetetten sem befolyásolja az ülés pozícióját, azt a lábméretedhez kell állítani, hiszen azzal tekersz, nem pedig a kezeddel. Testfelépítésben is különbözőek vagyunk (hosszabb karral, rövidebb lábbal éljük napjainkat, vagy éppen fordítva), így az alkar hossza nem lehet támpont.

Spinning szakértőnk: Andrássy Zoli (Fotó: Andrássy Zoltán)

Mint kifejtette: a kerékpárgyártók a szabványos vázméretekhez, átlagos emberi testfelépítést feltételezve alakítják ki a kormányszárakat. Ha az átlagostól eltérő testtel rendelkezünk, akkor lehetséges, hogy szükséges a kormányszár a cseréje egy hosszabb vagy rövidebb változatra Az országúti kerékpárosok ennek az úgynevezett stucninak a méretét határozzák meg úgy, mint amikor az ülésmagasságot a legelején beállítjuk a csípőlapátunkhoz.

A kormány vízszintes helyzete akkor megfelelő, ha könyökünket a nyereghez támasztjuk, és az alkarunk, tenyérrel együtt mért hossza és a kormány között pontosan háromujjnyi távolság marad. Ez kiindulási méretnek tökéletes, de az igazi az, amikor a nyeregbe ülve, próbálgatással állítjuk be ezt a távolságot.

Fontos a helyes beállítás (Fotó: Andrássy Zoltán)

Ebből is látszik, hogy ez a beállítás nem az ülés megfelelő helyzetét határozza meg, hanem a kormány vízszintes pozícióját, aminek állítására nem sok lehetőségünk van egy Spinner biciklin (a kormánymagasság állításával minimálisan tudunk ezen változtatni), kivéve azokat a típusokat, amelyeknél állítható a kormány vízszintes helyzete is, de Magyarországon nem nagyon lelhető fel ilyen biciklikkel rendelkező terem.

– Az első jele annak, hogy szakmailag képzett spinning-oktatóhoz mentél tekerni, hogy szakszerűen segít beállítani a Spinner kerékpárodat és nem a könyöködet kell az üléshez ütögetned – összegezte a tanulságot Zoli.

Spinner kerékpárok (Fotó: Andrássy Zoltán)

Végezetül jöjjön egy érdekes téma: a mentális képességek.

A Spinning program egyik fontos eleme a mentális képességek kihasználása, fejlesztése. Részben ez is megkülönbözteti a többi teremkerékpáros irányzattól. A megfelelő légzés elsajátításával, kis koncentrációval szinte azonnal hatni tudunk a paraszimpatikus idegrendszerre. A légzés közvetlenül és azonnal beavatkozik a fizikai és a mentális folyamatokba egyaránt, ezért kiemelt fontossággal bír.

– Biztosan megfigyelted már, hogy ha stresszhatás ér és sóhajtasz egy nagyot, akkor a szívverésed csökken és érzed, hogy a tested megnyugszik egy pillanatra. Bizonyított, hogy a pozitív gondolkodás és a megfelelő lelki egyensúly kihat az egész testre – kezdte a téma kifejtését a spinning-oktató. – A szívverés csökken, a légzés egyenletesebb és lassabb lesz, de hatékonyabb. Csökken a vérnyomás, az izmok elernyednek. Az agyban keletkező reakciók nyugtató hatása érezhető az egész testben. Megnyugszik a szervezet, csökken a stressz és szorongás. Javul az alvás, a légzési hatékonyság és a koncentráció. Felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat és csökkenti a sérülésre, betegségre való hajlamot.

A spinning-program egyik fontos eleme a mentális képességek kihasználása (Fotó: Andrássy Zoltán)

Majd kifejtette, hogy a mentális képességek fejlesztésére a spinning-programon belül az aerob intenzitáson végzett gyakorlatok a legmegfelelőbbek.

Az alap állóképességet is nagyban fejlesztő Endurance energia zóna (Endurance Energy Zone) tekerés alatt a pulzusszám a maximális pulzusszámunk 65-75%-a között van, és szinte alig változik. A zene békés, nyugtató hatású. A spinning óra szinte egy mozgás közben végzett relaxációvá alakul, ha a tekerő képes kizárni a külvilágot és a feladatra koncentrálnia.

A spinning egy mozgás közben végzett relaxációvá alakulhat (Fotó: Andrássy Zoltán)

Ennek eléréséhez azonban nagyon fontos a helyes kerékpár beállítás (melyet az előbb részleteztünk), a felsőtest ellazítása és a megfelelő hajtási technika elsajátítása (nem hátrafelé tekerve ugyebár…). A készségszintű mozgás alkalmazásával leszünk alkalmasak a legnagyobb teljesítmény elérésére. Az orron keresztül végzett helyes légzés megtanulásával tovább tudjuk növelni teljesítményünket és csökkenteni tudjuk a bennünk lévő stresszt és annak káros hatásait.

A sportban és az életben is a legjobb teljesítmény eléréséhez elengedhetetlenül fontos, hogy mentálisan is a legjobb állapotban legyünk. Az elme és a test teljes összhangja szükséges ahhoz, hogy rendkívüli eredményeket érjünk el. Ez a megállapítás nem is új keletű, hiszen a több ezer éves jóga filozófia egyik alappillére is ez. A mentális képességek javítása nem misztikum, pár egyszerű gyakorlat hihetetlen eredményeket produkál.

Mentális képességeink kihasználása sok időt igényel (Fotó: Andrássy Zoltán)

– A mentális képességeink kihasználása a teljesítmény fokozására sok időt és türelmet igényelnek, de a ráfordítás meghozza a gyümölcsét, nem csak a spinning órán, hanem a hétköznapi életben is – zárta beszélgetésünket Andrássy Zoli.

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek