7 évnél régebbi cikk

Rajtad is múlik a tiszta környezet! - Tájsebészeket köszöntöttek
·Zöldkörnyezetvédelem·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaRajtad is múlik a tiszta környezet! - Tájsebészeket köszöntöttek
·Zöldkörnyezetvédelem·Utolsó frissítés: undefined

Mindig az első eldobott szeméttel kezdődnek az illegális hulladéklerakó helyek. Ezek felszámolása viszont végül milliókba kerül. A Gaja Környezetvédő Egyesület Tájsebészet programjában résztvevő önkéntes munkacsoportok tavaly négyszáz köbméter illegális hulladékot számoltak fel. Őket köszöntötték szerdán a Hiemer-házban.

Mégis hogyan alakul ki egy illegális hulladéklerakó hely? Mindig egy emberrel kezdődik. Gárdonyi László, a Gaja Környezetvédő Egyesület tanácsadó irodájának vezetője és a Tájsebészet program Fejér megyei vezetője kérdésünkre elmondta: amelyik településen van már önkéntes munkacsoport a szabálytalan lerakók felszámolására, ott már jobban odafigyelnek az emberek, mit hol dobnak el.

(Fotó: Horváth Reni)

"Az illegális lerakók jellemzően elhagyatott, de azért autóval jól megközelíthető helyeken alakulnak ki - mondta Gárdonyi László. - Megdöbbentő módon sokszor a csalai hulladéklerakó felé vezető útvonalon! Talán aki az első zsákot otthagyja, még érez némi lelkifurdalást, hogy egy eddig tiszta területet beszennyez. De ha valaki már megtette az első lépést, a többiek már szinte felhatalmazva érzik magukat, és bocsánatos bűnnek érzik a környezet elcsúfítását. Pedig ma már ezt tényleg semmi nem teszi indokolttá, hiszen rengeteg a szelektív hulladék - például zöldhulladék - gyűjtési lehetőség is."

Gárdonyi László hozzátette: vállalkozók számára különösen nagy a kísértés, hogy az autóalkatrészektől, lökhárítóktól, gumiabroncsoktól, vagy éppen csempétől, nagy mennyiségű építési törmeléktől gyorsan és kényelmesen szabaduljanak meg a legközelebbi elhagyatott helyen. Pedig ahogy ezeknek, úgy például a használt bútoroknak is megvan a legális helye a lakossági hulladékudvarban, sőt a szolgáltató évi egy alkalommal még házhoz is megy lomtalanítás keretében.

Tavaly az önkéntes csoportok Fejér megyében négyszáz köbméternél is több illegális hulladékot számoltak fel. Egy köbméter hulladék különböző helyekről történő összegyűjtése, szállítása és legális elhelyezése 15-20 ezer forintba kerül, így megbecsülhető, hogy 2016-ban az önkéntes közösségek munkája 6-7 millió forintot tett ki. Ezért is köszöntötték szerdán a Hiemer- házban a Gaja Környezetvédő Egyesület Tájsebészet programjának résztvevőit.

Sajnos a környezeti kultúránk még jelentős javításra szorul - összegezte Gárdonyi László -, pedig komoly bírság jár az ilyen tevékenységért, csak hát tettenérés a legritkább esetben valósul meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek