7 évnél régebbi cikk

Sok mai kütyühöz hasonló eszköz tűnt már fel korábban filmekben - íme néhány példa
Fehérvár Médiacentrum fotójaSok mai kütyühöz hasonló eszköz tűnt már fel korábban filmekben - íme néhány példa

Nem tudom ki hogy van vele, de én szeretem a sci-fi filmeket. Biztos, mert kocka vagyok. Bár az elvetemültebb fajtákat, melyekben a gonosz valami egészen szürrealisztikus, sátáni démon példájára ölt formát, és feltett szándéka az emberiség elpusztítása, azokat ki nem állhatom. Ámde vannak azok a fantasztikus filmek, melyek a cselekményt nem akarják a horror kategóriájába süllyeszteni, na pont azok az én kedvenceim.

Napjainkban már egy-egy klasszikusnak számító sci-fi kezd alapmű lenni és lassan hozzá tartozik az alapműveltséghez. Na jó, lehet, hogy túlzok, de van, aki nem hallott volna még a Star Trek, vagy a Star Wars sorozatokról? Ugye? És ez még csak a kezdet. Viszont abba kevesen gondolnak bele, hogy ezek az akár több évtizedes művek, hogyan is látták anno a jövőnket. Azt a jövőnket, ami napjainkban nekünk már a valóság. Ha ezekbe belegondolunk és elkezdjük nem csak a fantasztikus, hanem a tudományos részét is figyelni, akkor kezdünk csak el csodálkozni, hogy az akkori forgatókönyvírók és ötletgazdák hogyan is gondolták a jövőnket.

Ezek a klasszikus és kevésbé klasszikus filmek olyan technikai vívmányokat és kütyüket sorakoztatnak fel, adnak a főhősök kezébe, amikről akkor még biztos nem gondolta volna az akkori néző sem, hogy egyszer, a nem is túl távoli jövőben valósággá válnak. Vajon az akkori írók a jövőbe is láthattak? Vagy csak a fantáziájuk volt az átlagosnál élénkebb. Ezt már nem tudjuk meg valószínűleg sosem, de tény, hogy egynémely a sci-fi filmekben megjelenő kütyü félelmetesen hajaz a napjainkban is használt kütyüinkre.

Star Trek - Okostelefon, bluetooth füles, tablet

A fantasztikus filmek listáját, a jövőben valósággá váló eszközök tekintetében a Star Trek szériák vezetik. Az első sorozat még 1966-ban indult hódító útjára az USS Enterprise csillaghajóval egyetemben. Az ugyebár nem ma volt. Tavaly volt 50 éve, volt is nagy ünnepség, merthogy a Star Treknek igen tekintélyes rajongói tábora van szerte a világon. Az elmúlt 50 évben számtalan további rész és egész estés mozifilm készült az alapötlet nyomán.

A Star Trek komminukátor, mint a mobiltelefon őse

De lássuk miért is került a képzeletbeli kütyü-lista élére a Star Trek. Az első talán a kommunikátor, mely meglepően úgy nézett ki, mint a pár évvel ezelőtt még státuszszimbólumként létező Motorola flipes telefonok. Sőt, ha eltekintünk az adott korszak éppen aktuális dizájnjától és stílusától, akkor pontosan úgy is nézett ki. Ha ezt Spock kapitány tudta volna… De ha tovább lépünk, akkor a következő tény, hogy Spock kapitány üzenetét a parancsnoki hídon Uhura hadnagy pont egy olyan eszközzel vette, ami majdnem olyan, mint a mai bluetooth füles. És ha ez még nem elég, akkor ott van Chekov zászlós, aki pedig egy olyan, valamiféle jegyzetelő eszközzel a kezében közlekedett, mint a mai tabletek.

Headset, manapság Bluetoothos, anno csak vezeték nélküli

És sorolhatnám még tovább is, mert ott van például a parancsnoki híd hatalmas kijelzője(?), amin üzentek a másik űrhajó kapitányának. Szándékosan nem írtam, hogy videótelefon, mert akkor még nemhogy a Skype, de még a vonalas telefon is ritkaságnak számított. Pedig ez simán lehetett volna a Skype őse is.

“Gyerünk, pajti!” - Okosóra, KITT, Michael Kinght

De, hogy ne kivételezzek a Star Trekkel, itt van a Star Wars is. Legendás volt az R2D2 által kivetített hologramos videó, melyen Leia hercegnő kért segítséget a lázadóktól. Igaz ez nem lett a hétköznapi életben is megjelenő tömegcikk, de ma már tudjuk, hogy létezik ez is. És hogy mutassak egy kicsit nem is olyan igaz sci-fit is, itt van például gyermekkorom kedvenc sorozata, a Knight Rider. Michael Knight és hűséges társa KITT története nem volt egy futurisztikus, jövőben játszódó űr-regény, de kétségtelen tény, hogy 1982-ben, amikor a sorozat indult, még sehol sem voltak az okosórák. Pedig David Hasselhoff kezén minden részben ott volt az egyszerű Casio kvarcórára hajazó, kommunikátorként is használt "ős-okosóra", amin segítséget tudott hívni. És az is elgondolkoztató, hogy KITT nem volt más, mint egy manapság már a közúti forgalomban is feltűnő, igaz fejlesztési fázisban lévő, önjáró autó.

A Knight Rider legendás főcíme, melyet a 80-as években mindenki németül ismert

Szóval nem mindig kell a jövőbe mutató eszközöket a klasszikus űr-filmekben keresni. Akad számtalan hétköznapi film is, melyekben időről időre megjelennek olyan fejlesztések, melyek az évek elteltével egyszer csak valósággá válnak, annak ellenére, hogy a film megjelenésekkor az még csak egy fura érdekesség talán. Ilyen jelentéktelen érdekesség volt például az 1994-ben készült Zaklatás című Michael Douglas filmben a fejlesztés tárgyát képező virtuális valóság eszköz is. Az azóta eltelt 23 év alatt már tudjuk, hogy ez is megvalósult. Van már a fejünkre helyezhető virtuális szemüveg, és létezik a kezünk mozgásával vezérelhetőség is.

A virtuális valóság szemüveg a Zaklatás c. filmben

A lista korántsem teljes. Van még rengeteg jövőbe mutató film a múltból, amik mintha megjósolták volna a jövőt. A Vissza a jövőbe trilógia is számtalan olyan kütyüt vonultat fel, amik ma már léteznek. Hogy csak egyet említsek: létezik már a készpénz és bankkártya nélküli fizetés azon verziója is, amihez például elég az okostelefonunk, de anno ez 1985-ben Marty McFlynak is sikerült egy PayPal-ra rettentően hasonlító módon.

A fentieken túl természetesen van sok olyan továbbra is csak a filmekben élő fejlesztés, elgondolás, amik még váratnak sorukra. Ilyen például a Tricorder, mellyel a Star Trek hősei pillanatok alatt diagnosztizálták a beteget, vagy a Replikátor, mellyel a Voyager űrlegénysége olyan vacsorát rittyentett magának csak egy szóval, amit szem-száj csak kívánt. De űrbázisunk sincs a Jupiteren, és egy darabig még nem is lesz. Azonban engem leginkább az érdekelne, hogy mi volt előbb a tyúk vagy a tojás? Vagyis - hogy futurisztikusra vegyem a gondolatot -, egy-egy klasszikus sci-fi ihlette a jövő, vagyis a ma kütyüit, vagy az akkori írók gondolták ennyire túl a dolgot és beleláttak a jövőt is mutató üveggömbbe?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek