Partly cloudy24 °C
2019. augusztus 21. szerda Sámuel
Menü

Süssünk, főzzünk medvehagymával!

Süssünk, főzzünk medvehagymával!
Számtalan fogásnak ízletes kiegészítője a medvehagyma (Fotó: bbc.co.uk)

Medvehagymás pogácsát majszolgatok – úgy „diétásan” persze, mert a tavaszi nagytakarítás nemcsak a lakásban/házban szükséges, hanem a belsőnkben, testi/lelki vonatkozásban is –, s hogy más is részesüljön ebben az élményben, hát jöjjenek a medvehagymás finomságok receptjei!

A múltkori medvehagymás cikkem után már bizonyára mindenki nagyon várja, hogy végre beszabadulhasson a konyhába azokkal a receptekkel, amiket a téma kapcsán ígértem. Várakoztatni pedig senkit sem illő – az Olvasót pláne nem –, ezért csapjunk is egyből a közepébe: kés a kézbe, medvehagyma a vágódeszkán, induljon a móka!

A medvehagymát – ugyanúgy, mint minden zöldséget – a legjobb nyersen fogyasztani. Úgy tudja kifejteni a legjobban hatását, s íze is úgy érvényesül igazán. Ezért akár önmagában is rágcsálhatjuk. Mert igen, van aki szereti: gyerekkoromban sóba mártogattam a póréhagymát is, úgy falatoztam jó nagy darabokat tépve le róla, kenyér nélkül, csak úgy önmagában, vígan és átérezve minden zamatcseppet.

Süssünk, főzzünk medvehagymával!

Önmagában is finom a levele (Fotó: pixabay.com)

Vagy akár zsíros/vajas kenyérre is szórhatjuk, mint a snidlinget. (Anyukám nagy kedvence ez a változat, amikor a medvehagymás rész oldalról nézve legalább olyan vastag, mint maga a kenyér.) Ezt a „kenyeres dolgot” megspékelhetjük azzal, ha beleszórunk egy marékkal egy kis kefírbe, natúr joghurtba, s azzal gazdagítjuk az uzsonnánkat.

Dúsíthatjuk vele a rántottánkat, de főzhetünk belőle levest, krémeket, főzeléket, húsokhoz öntetet, s készülhet belőle pesto, pogácsa, lángos, sós muffin, palacsinta, lepény, sőt még kenyér is!

Ha egész évben élvezni akarjuk az ízét, akkor vágjuk apróra a leveleket, s szárítsuk ki – például a  csalánhoz hasonlóan –, vagy le is fagyaszthatjuk jégkockatartóban. Még jobb megoldás, ha a leveleket sóval rétegezzük, olívaolajjal felöntjük, s légmentesen záródó üvegben tartósítjuk!

Receptek

Medvehagymás pogácsa

Süssünk, főzzünk medvehagymával!

(Fotó: nőihírek.hu)

Hozzávalók:

25 dkg vaj, 25 dkg tehéntúró, 25 dkg finomliszt, 1-2-3 (ki hogy szereti) csokor medvehagyma, só.

Elkészítés:

A medvehagymát vágjuk apróra, keverjük össze a többi alapanyaggal, s mehet is a sütőbe! Tehetünk bele élesztőt is (5 dkg élesztő tejben felfuttatva), de akár ki is hagyhatjuk, úgy is nagyon finom lesz. (Én azért szoktam tenni bele, szerintem úgy jobb.) Miután jól összedolgoztuk, rácsozzuk be a tetejét, kenjük meg tojással, s mehet a 200 fokos sütőbe!

Medvehagymás krémleves

Süssünk, főzzünk medvehagymával!

(Fotó: footage.framepool.com)

Hozzávalók:

2 csokor medvehagyma, 1 db burgonya, 1 db vöröshagyma, só, bors, 1 l alaplé, 250 ml habtejszín, 1 ek kókuszzsír (az egészség jegyében, a vaj helyett)

Elkészítés:

Vágjuk fel a medvehagymát, a vöröshagymát és a krumplit. Olvasszuk fel a kókuszzsírt, pirítsuk benne üvegesre a vöröshagymát, aztán szórjuk mellé a medvehagymát, s pár perc múlva a krumplit. Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk és húsz percig rotyogtassuk. Botmixerrel pürésítsük, s adjuk hozzá a habtejszínt.

Medvehagymás főzelék

Süssünk, főzzünk medvehagymával!

(Fotó: foodiesgarden.net)

Hozzávalók: 40 dkg medvehagyma, 10 dkg kókuszzsír, 4 dl tej, só, bors, szerecsendió, édesítő (ha valaki akar bele), 1 csapott ek étkezési keményítő

Elkészítés:

Vágjuk fel a medvehagymát, pároljuk meg a kókuszzsíron. Ha megfonnyadt, öntsük fel annyi tejjel, hogy ellepje. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Aki édeskés ízt akar, tegyen bele édesítőt. Az étkezési keményítőt keverjük össze egy kis hideg tejjel, öntsük a főzelékhez és jól kavarjuk össze. Addig főzzük, amíg besűrűsödik. Aki akar, felturbózhatja egy kis spenóttal is (főként, ha kevés medvehagymát szedett).

Medvehagymás túrókrém

Süssünk, főzzünk medvehagymával!

(Fotó: eatsmarter.com)

Hozzávalók

15 dkg túró, 5 dkg vaj, 1 teáskanál dijoni mustár, só, bors, 2 csokor medvehagyma

Elkészítés

Keverjük össze a hozzávalókat, majd kicsit turmixoljunk is rajta, mielőtt a hűtőbe tesszük, hogy kicsit összeérjen az íze.

Medvehagymás mártás

Süssünk, főzzünk medvehagymával!

(Fotó: thetreatmentherbs.com)

Hozzávalók

1 csokor medvehagyma, 4 evőkanál zabliszt, 6 evőkanál kókuszzsír, 3 dl tej, 2,5 dl főzőtejszín, 3 gerezd fokhagyma, só, bors

Elkészítés

Vágjuk apróra a medvehagymát. Melegítsük fel a kókuszzsírt, szórjuk rá a zablisztet, picit pirítsuk meg, majd jöhet bele a medvehagyma, amit gyorsan megfonnyasztunk. Öntsük fel tejjel és tejszínnel, keverjük csomómentesre. A fokhagymát passzírozzuk a mártásba, sózzuk, borsozzuk, és forraljuk össze.

Medvehagymás pesto

Süssünk, főzzünk medvehagymával!

(Fotó: pixaby.com)

Hozzávalók

10 dkg medvehagyma, 1 dkg fenyőmag, 5 dkg grana padano, 2 db chili, só, bors, 0,7 dl extra szűz olivaolaj

Elkészítés

Pirítsuk meg a fenyőmagot, majd aprítsuk össze. Távolítsuk el a chiliből a magokat és az ereket, és azt is vágjuk össze. Ha már így belejöttünk a késelésbe, akkor a medvehagyma se maradjon ki, azt is aprítsuk. Sózzuk, borsozzuk, és mixeljük össze az olivaolajjal. Hűtőszekrényben tároljuk.

Medvehagymás spagetti

Süssünk, főzzünk medvehagymával!

(Fotó: elephantasticvegan.com)

Hozzávalók

125 g bacon, 250 g zöldborsó, só, bors, 200 g mascarpone, 1,5 dl víz, 1 csokor medvehagyma, 500 g spagetti tészta

Elkészítés

Kockázzuk fel a bacont, tegyük serpenyőbe, öntsük fel vízzel. Addig pirítsuk, míg zsírjára nem sül. Vegyük ki a szalonnát, a zsírba pedig tegyük bele a zöldborsót, sót, borsot, s pároljuk tíz percig. Ha megpuhult a borsó, adjuk hozzá a mascarpone-t, a vizet, és jól keverjük össze. Melegítsük össze, és a végén szórjuk bele a medvehagymát. Spagettivel tálaljuk.

Medvehagymás saláta

 Süssünk, főzzünk medvehagymával!

(Fotó: recepttar.hu)

Hozzávalók

Medvehagyma, jégsaláta, zeller, sárgarépa, retek, póréhagyma, kígyóuborka, só, olivaolaj

Elkészítés

Az alapanyagokat vágjuk össze, vagy reszeljük le (típustól függően), sózzuk, olivaolajjal meglocsoljuk.

Bónusz "recept":

Medvehagymás fűszersó

Süssünk, főzzünk medvehagymával!

(Fotó: silkroadspices.com)

Hozzávalók

50 g medvehagyma, 200 g Himalája só

Elkészítés

Mossuk meg a medvehagymát, jól rázzuk le róla a vizet – esetleg itassuk le róla papírtörlővel. Vágjuk durvára, konyhai mixerben pürésítsük, majd adjuk hozzá a sót, s dolgozzuk nagyon apróra. A masszát tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, s 50 fokon szárítsuk 2 órán át. Közben kevergessük meg, hogy jól ki tudjon száradni. Ha teljesen megszikkadt, hagyjuk kihűlni, morzsoljuk össze, majd tegyük csavaros üvegbe.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

  • Csütörtöktől ismét kinyit a Barátság mozi
    Csütörtöktől ismét kinyit a Barátság mozi
  • Bírósági ülnököket keresnek Székesfehérvárra
    Bírósági ülnököket keresnek Székesfehérvárra
  • Rengeteg baleset történt az utakon
    Rengeteg baleset történt az utakon
  • Megtelt a Balaton a hosszúhétvégén
    Megtelt a Balaton a hosszúhétvégén
  • Még most is igényelhető a bölcsődei támogatás
    Még most is igényelhető a bölcsődei támogatás
  • Lesz elegendő gáz télire
    Lesz elegendő gáz télire
  • Nem eladó Grönland - lemondta dániai látogatását Donald Trump
    Nem eladó Grönland - lemondta dániai látogatását Donald Trump
  • Hosszú hétvége - tízen haltak meg az utakon
    Hosszú hétvége - tízen haltak meg az utakon

Eseménynaptár

  • Kanárik, papagájok, nyulak - országos díszmadár-kiállítás lesz városunkban
    Kanárik, papagájok, nyulak - országos díszmadár-kiállítás lesz városunkban
  • Támadás - grizzly ölt meg egy turistát
    Támadás - grizzly ölt meg egy turistát
  • Holnapig lehet pályázni a kollégiumi férőhelyekre
    Holnapig lehet pályázni a kollégiumi férőhelyekre
  • HÍRADÓ 1-kor 2019. augusztus 21.
    HÍRADÓ 1-kor 2019. augusztus 21.
  • Gépezők viadala - már lehet nevezni a versenyre
    Gépezők viadala - már lehet nevezni a versenyre
  • Játékpisztoly volt nála - véget ért a túszdráma Brazíliában
    Játékpisztoly volt nála - véget ért a túszdráma Brazíliában
  • Szijjártó: lesz elég gáz jövőre is
    Szijjártó: lesz elég gáz jövőre is
  • Áramszünet lesz a Belvárosban
    Áramszünet lesz a Belvárosban
  • A zene jó, de közlekedés közben fontos, hogy halljuk a környezetünket - 2 Kerék 1 Percben
    A zene jó, de közlekedés közben fontos, hogy halljuk a környezetünket - 2 Kerék 1 Percben
  • Mávinform: fokozatosan helyreáll a forgalom a fehérvári vasútvonalon
    Mávinform: fokozatosan helyreáll a forgalom a fehérvári vasútvonalon
  • Jubileum – a Kormorán és Varga Miklós is fellép az Aranybulla Művészeti Napokon
    Jubileum – a Kormorán és Varga Miklós is fellép az Aranybulla Művészeti Napokon
  • Szépművészeti - ismét Baán László lett a főigazgató
    Szépművészeti - ismét Baán László lett a főigazgató
  • Kisebb beavatkozások - még sok műtét vár a sziámi ikrekre
    Kisebb beavatkozások - még sok műtét vár a sziámi ikrekre