Partly cloudy9 °C
2020. február 22. szombat Gerzson
Menü

Igyunk egy pohárral a szentek emlékére

Igyunk egy pohárral a szentek emlékére
Változatos ízvilágot képviselnek a püspöki sörök (Fotó: Nagy Eliza)

A székesfehérvári püspök sörei felveszik a versenyt Európa leghíresebb söreivel. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy kiváló eredményt (ezüst illetve bronzérmet) értek el a Barcelona Beer Challenge 2017 versenyén. Hatodik alkalommal rendezték meg világhírű sörfesztivált, ahol több mint ötszázféle sör közül válogatták ki a legjobbakat.

Az egyházmegye legfőbb célja eme kiváló sörökkel az, hogy felhívják a városlakók és az ide érkező turisták figyelmét városunk szentjeire, nem véletlen tehát, hogy a különféle ízű sörök mindegyike egy-egy szent nevét viseli. A sörkészítés mindig is fontos volt az egyházak életében, a szerzetesek ezt a feladatot is éppoly elhivatottsággal végezték, mint egyéb teendőiket.

Igyunk egy pohárral a szentek emlékére

Az elismerő oklevél (Fotó: szekesfehervar.hu)

Az "emléksörök" között mindenki megtalálhatja a leginkább kedvére valót. A hagyományos sört kedvelők fogyaszthatják a világos sört, amely Szent Gellért nevét viseli. Aki szereti a pörkölt kávé, étcsokoládé, és aszalt gyümölcs alkotta ízvilágot, mindenképp kóstoljon bele a Prépost barna sörbe. Könnyed nyári estéken pedig mi sem okozhatna kellemesebb felfrissülést, mint egy pohár búzasör, amelyben a búzamaláta mellett érezni a citrusok ízét is. Ez a sör Szent Imre nevét viseli, és mivel teljes mértékben szűretlen, rendkívül magas tápértékkel rendelkezik.

Igyunk egy pohárral a szentek emlékére

A jó sör titka az egyszerűség (Fotó: szekesfehervar.hu)

Németh Antal, sörmester a sörök bemutatóján elmondta, hogy a jó sör titka az egyszerűség, hiszen elkészítésében nincs csavar, nincs trükk. Hagyományos technikákkal dolgoznak, a siker elérése apró lépéseken múlik. Spányi Antal megyéspüspök pedig örömteli bejelentést tett a hétfőn megtartott sajtótájékoztatón. Húsvét vasárnap, illetve hétfőn a Szent Gellért Sörözőben minden vendég, aki iszik egy korsó sört, kap egy pohárral, ezért tanácsos barátokkal, családdal érkezni, hiszen egy jó pohár sör mellett a legjobb beszélgetni.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Novellaíró pályázatot hirdetetett a Fekete Sas és a Vörösmarty Társaság
  Novellaíró pályázatot hirdetetett a Fekete Sas és a Vörösmarty Társaság
 • Február 28-a a Kalevala és a finn kultúra napja
  Február 28-a a Kalevala és a finn kultúra napja
 • Óperenciás mesemondó versenyre várják a jelentkezéseket
  Óperenciás mesemondó versenyre várják a jelentkezéseket
 • Farsangi mulatság az Arany Jánosban - a Vasvári Pál Gimnázium diákjai adtak műsort
  Farsangi mulatság az Arany Jánosban - a Vasvári Pál Gimnázium diákjai adtak műsort