Cloudy13 °C
2020. február 25. kedd Géza
Menü

Benéztünk a szekesfehervar.hu gépházába

Benéztünk a szekesfehervar.hu gépházába
Székesfehérvár új honlapja mostantól mobilbarát (Fotó: gomba)

Három napja egy megújult, friss weboldal fogadja a látogatókat városunk hivatalos honlapján. Egész pontosan hétfőn, nem sokkal ebéd után kattintottak az egér bal gombjával, mikortól is élesedett az új forráskód és vele egy időben a regi.szekesfehervar.hu oldalra nyugdíjazták a korábbi, kissé már megkopott oldalt. Lássuk mi is változott, hogy is változott, a szekesfehervar.hu-n.

Mielőtt csapágyasra kattintgatnám kedvenc egerem, no meg szétklikkelgetném az új oldalt, vessünk egy áttekintő pillantást távolról az új oldalra! Kinek mi jut eszébe elsőre?

 • letisztult
 • átlátható
 • egyszerű
 • világos

Ez a pár szó jól jellemzi azt az irányvonalat, amit a mai webdesign megkövetel egy komoly, valamire való honlaptól. Ha egyszerű akarnék lenni, azt írnám, hogy giccsmentes. És az! Talán a Google Chrome megjelenése óta nem vesszük degradálónak azt, ha valamire azt mondják, hogy egyszerű. A szó nemes értelmében mostanság szeretjük az egyszerűséget. Nem csak a weboldalak, nem csak a Google Chrome böngészője tekintetében, hanem abban is, hogy az egyszerűség ma már egy divatirányzat, minden téren.

Benéztünk a szekesfehervar.hu gépházába

Székesfehérvár új honlapja (Fotó: szekesfehervar.hu)

Legyünk őszinték, ráfért a város oldalára egy “újrarajzolás”. Nem mintha a régi rossz lett volna, de időnként kell a vérfrissítés. Nagy márkák is rendszeresen élnek ezzel a marketinggel és van eredménye. Persze ezt meg a megszokások rabjai utálják, akik most lázasan kutakodva nem találják a megszokott rovatokat, aloldalakat. De innen üzenem nekik, hogy az első napok kutakodása a megismerés folyamata olyan újdonságokkal lepik majd meg őket, amik fényében elfeledik ezt az apró bosszúságot.

Reszponzivitás

A legfőbb újdonságot azok fogják tapasztalni, akik nem számítógépen, hanem mobil eszközön olvassák a szekesfehervar.hu-t. Az új oldal mobilbarát kialakítást kapott, ami abban nyilvánul meg, hogy okostelefonon, tableten eztán már nem kell tologatni, húzogatni, nagyítgatni a honlapot, merthogy a reszponzív (vagyis képernyőfelbontás függvényében változó) megjelenítésnek köszönhetően sokkal kényelmesebb lesz az oldal használata. Sőt, mondhatni rettentően szembarát. Ez manapság már alap elvárás egy honlappal szemben. Apróbb malőr, hogy nekem Androidon a webkamera valamiért nem működik (asztali gépről Opera böngésző alatt sem - a szerk.), de erre is biztos lesz megoldás.

Netes videó tartalmak

Ami azonnal szembetűnő, hogy az új lap kialakításánál sokkal hangsúlyosabb szerepet szántak a videós híreknek. Ez is egy jól megfigyelhető trend manapság: az internetezéssel eltöltött idő igen jelentős részét videók megnézésével töltjük. Mondhatni, hogy az olvasók - vagy ma már inkább nézők - imádják a híreket nézni, nem pedig olvasni. Kifejezetten jól sikerült a sötét keretbe foglalat, karakteres videó szekció. Hasonló módon lettek kiemelve a városi ügyintézéshez szükséges fontosabb linkek is, ezzel is jól hangsúlyozva a hivatal emberközpontúságát. Itt kapott helyet, a főoldalon az elektronikus ügyintézés is - bár ez a szekció még a korábbi stílust viseli magán - illetve az önkormányzat különböző szerveinek, hivatalainak, intézményeinek listája, melyek segítségével könnyedén elérhetünk olyan fontos információkat, mint például a gyermekorvosi ügyelet, vagy az adóiroda, meg egy sor hasonló, tényleg hasznos dolgot.

Benéztünk a szekesfehervar.hu gépházába

Városgondnoksági hibabejelentő az új honlapon (Fotó: szekesfehervar.hu)

Hibabejelentés online

Nekem ez a kedvencem, eddig is létezett, csak el volt rejtve. Ez mostantól sokkal jobban kézre áll és egyszerűbb is a használata. És, ami a jó hír, hogy működik is! Bizony! Én már próbáltam, még amikor a Városgondnokság oldalán volt elérhető és az akkor bejelentett éktelenül nyikorgó játszótéri körhinta másnapra megszűnt nyikorogni. Szóval csak bátran tessék írogatni a Városgondnokságnak a közterületeken látott anomáliákkal kapcsolatban, mert a rendszer működik.

Ami eddig is jó volt

Amiben eddig is erős volt a fehervar.hu… Tényleg ezt tudták? Nem kell ám végig írni, hogy szekesfehervar.hu. A fehervar.hu is ugyanoda mutat! Ugye mennyivel gyorsabb így? Bár én már jó ideje könyvjelző bejegyzésből használom az oldalt, szóval mindegy, de azért jó érzés, hogy működik a fehervar.hu is.

Szóval a Hírek. Abban eddig is erős volt a fehervar.hu és ez eztán is így marad. A lap tetején kapjuk kézhez a legfrissebbeket, fotókkal együtt. Változás csak annyiban van, hogy jobban tematikára lettek bontva. Ez a Hírek menüpontban jól követhető, illetve akit ez zavar és jobban szerette a korábbi oldal ömlesztett híreit, az a nyitó oldal alsó szekciójában hasonlóan a korábbi oldalhoz, de már tematikusan, tallózhat a képekkel is kiegészített hírek között.

Szintén a honlap alsó részén kaptak helyet a korábbi jól megszokott hivatkozások, mint például a Vörösmarty Rádió, Fehérvár Magazin vagy például a hírlevél feliratkozás és a városi webkamera. Gyanítom ez sem véletlen. Jól megfontolt webtervezői hátsó szándék, hogy a sokak által használt külső hivatkozásokhoz végig kelljen tekernünk az egész oldalt. És végig tekerjük, mert a Vörösmarty Rádiót - velem együtt - sokan hallgatják az interneten keresztül. Hopp, itt is egy újdonság. A régi flash playeres rádiós lejátszót lecserélték egy sokkal modernebb HTML5-ös lejátszóra, ami nyilván sokkal stabilabb lesz, mint a korábbi és nem fog rendszeresen leakadni.

Benéztünk a szekesfehervar.hu gépházába

Webtörténelem: Fehérvár honlapjai 2000-től napjainkig (Fotó: gomba)

Szóval összességében véve nem mondhatjuk, hogy ráncfelvarráson esett át Székesfehérvár honlapja. Ez itt kérem szépen egy újjászületés. A korábbi oldal, kisebb-nagyobb fazonírozásokkal, tupírozásokkal közel 10 éve működött már, ideje volt nyugdíjazni. De megérte a hosszú várakozás, mert az új oldal minden tekintetben hozza az igen magasra tett elvárásokat. Véletlenszerűen elkezdtem a régiónkban található szomszédos városok honlapjait felütni, és nagyképűség nélkül mondhatom, van mire büszkének lennünk.

Nekem csak egy valami hiányzott, bár ez nem szervesen az új honlaphoz köthető, de ráférne egy legalább ilyen volumenű megújulás a városi webkamerákra is. Szerintem nem vagyok egyedül azon vágyammal és turisztikai szempontból sem biztos, hogy hátrányos volna, ha a kamerák szebb, jobb képet adnának. Sőt én még az elhelyezésükön is változtatnék. Annyival sokkal többet is meg lehetne mutatni gyönyörű városunkból a nagyvilágnak, csak más pozícióból, jobb, nagyobb látószögű kamerák kellenének. Esetleg egy kamera információs rendszer sem volna rossz ötlet, de tudom, mindent nem lehet egyszerre.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Tóth Ildikó színművész lesz a Királykút Emlékház vendége
  Tóth Ildikó színművész lesz a Királykút Emlékház vendége
 • Négy autó ütközött az M0-s autóút 67-es km-nél
  Négy autó ütközött az M0-s autóút 67-es km-nél
 • Decemberben 8 százalékkal több gyerek született, mint egy évvel korábban
  Decemberben 8 százalékkal több gyerek született, mint egy évvel korábban
 • Ismét árvíz öntötte el Jakarta több körzetét
  Ismét árvíz öntötte el Jakarta több körzetét

A hét sztorija

 • Kiszabadult a koronavírus-járvány a karantén által körülzárt területről Olaszországban
  Kiszabadult a koronavírus-járvány a karantén által körülzárt területről Olaszországban
 • MNB: az azonnali fizetés a magyar pénzügyi szektor legnagyobb fejlesztése
  MNB: az azonnali fizetés a magyar pénzügyi szektor legnagyobb fejlesztése
 • Lezárják ma a Kossuth utcát
  Lezárják ma a Kossuth utcát
 • Rekordot döntöttek a lakásépítések
  Rekordot döntöttek a lakásépítések
 • Katonaportrék - Vándorkiállítás
  Katonaportrék - Vándorkiállítás
 • Elszaporodtak a vaddisznók Pécs külső részein
  Elszaporodtak a vaddisznók Pécs külső részein
 • Olaszországban még nem jelentkezett egyetlen magyar állampolgár sem segítségért
  Olaszországban még nem jelentkezett egyetlen magyar állampolgár sem segítségért
 • Mától pályázhatnak a székesfehérvári civil szervezetek
  Mától pályázhatnak a székesfehérvári civil szervezetek

Eseménynaptár

 • Szabó István új filmjének vetítésével kezdődik a Magyar Mozgókép Szemle
  Szabó István új filmjének vetítésével kezdődik a Magyar Mozgókép Szemle
 • Balesetek miatt lezárták az M7-es autópálya, Budapest felé vezető oldalát
  Balesetek miatt lezárták az M7-es autópálya, Budapest felé vezető oldalát
 • Február 28-a a Kalevala és a finn kultúra napja
  Február 28-a a Kalevala és a finn kultúra napja
 • Elindulhat a Pilinszky téren az ivóvezetékek cseréje
  Elindulhat a Pilinszky téren az ivóvezetékek cseréje
 • Fiatalít, gyógyít, fájdalmat csillapít - meglepődsz, mi mindenre jó a bojtorján!
  Fiatalít, gyógyít, fájdalmat csillapít - meglepődsz, mi mindenre jó a bojtorján!
 • A Garzonház mögötti parkoló kialakításáról is szó volt a lakossági fórumon
  A Garzonház mögötti parkoló kialakításáról is szó volt a lakossági fórumon
 • Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja
  Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja
 • Több fontos ügyről is tárgyal ma az Országgyűlés
  Több fontos ügyről is tárgyal ma az Országgyűlés
 • Idén is meghirdetik a Lánczos Kornél - Szekfű Gyula Ösztöndíjat
  Idén is meghirdetik a Lánczos Kornél - Szekfű Gyula Ösztöndíjat
 • Télkergető tikverőzést rendeznek Mohán
  Télkergető tikverőzést rendeznek Mohán
 • Délutánra erősen megnövekszik a felhőzet, este jelentéktelen eső, zápor is előfordulhat
  Délutánra erősen megnövekszik a felhőzet, este jelentéktelen eső, zápor is előfordulhat
 • Szalmonellás kutyaeledelt hív vissza az élelmiszerbiztonsági hatóság
  Szalmonellás kutyaeledelt hív vissza az élelmiszerbiztonsági hatóság
 • Idén is lehet igényelni a 65 év felettieknek járó támogatást
  Idén is lehet igényelni a 65 év felettieknek járó támogatást