6 évnél régebbi cikk

Zsebek, ládák, konzervdobozok, avagy mibe ültessünk balkonnövényt?
Fehérvár Médiacentrum fotójaZsebek, ládák, konzervdobozok, avagy mibe ültessünk balkonnövényt?

Amilyen jó idő van, gyorsan megtelnek majd az erkélyek a jól megszokott balkonládákkal. Mi azonban – csak hogy a balkonszépségversenyre hangoljunk mindenkit – összegyűjtöttünk pár alternatív, újrahasznosító megoldást a falra akasztott zsebektől a konzervdobozokig.

Mióta leszakadt alattam egy létrafok, tudom, hogy az öreg létrát ki kell dobni. Vagy virágtartóként újrahasznosítani. A ráncfelvarráshoz kell néhány szélesebb deszka, esetleg festék, meg persze egy csomó cserép.

(Kép: pinterest.com)

Ha rendmániás vagy, csináltass polcokat a balkonra! Arra aztán szép rendben kitehetők a szigorúan egyforma cserepek, kaspók.

(Kép: pinterest.com)

Bizony ezt a tornyot egy erkélyre szánták, mégpedig zöldségeknek. Mert ne feledjük, a balkonon nem csak virágoskertet, hanem veteményest is kialakíthatunk.

(Kép: pinterest.com)

Ahol kevés a hely, érdemes felfelé terjeszkedni. A virágtartókat egy a falra rögzített stabil keretre is fel lehet aggatni. Az, hogy erre a négyzetrácsra mit és hogyan, már kinek-kinek a saját ízlésétől függ. Mindenesetre egy fehér falat szépen feldobnak a színes ládák, kaspók.

(Kép: pinterest.com)

Ismét csak függőlegesen terjeszkedünk, de most a plafonról lógatjuk le a virágtartót. Ez is könnyen elkészíthető otthon is: kell hozzá pár egyforma méretű deszkanégyzet és négy egyforma hosszúságú kötél, egy karika és egy kampó.

(Kép: pinterest.com)

A szennyvízcsatornázás után a munkások egy csomó rövid műanyag csövet hagytak szerteszét. Ezeket újrahasznosítottuk sporteszközként, illetve virágtartóként. (Csak az enyém nem ilyen szép, mert nem bíbelődtem a festegetéssel – de belátom, így sokkal tetszetősebb.)

(Kép: pinterest.com)

Ilyen zsebes tárolókban főként cipőket szokás tartani, meg esetleg a kocsiban a gyerek holmiját, játékait, hogy kibírjon egy hosszabb utat, de ez a megoldás világbajnok. Az egyre népszerűbb függőleges kertek olcsó és igen tetszetős formája. Csak az öntözésnél kell vigyázni, hogy a fal és a padló ne legyen fekete.

(Kép: pinterest.com)

Igazán trendi kiskertet raklapból készíthetünk. Nem kell mást tenni, mint néhány deszkát a raklaphoz rögzíteni, hogy kis ládákat alakítsunk ki. Azokat fóliával kibélelni, földdel megtölteni, és már ültethetünk is. Ha pedig táblafestékkel lefestjük az egészet, mindig tudni fogjuk, épp mit is nevelünk…

(Kép: pinterest.com)

Nagyobb konzervdobozok kiválóan alkalmasak virágcserépnek. Azokat meg egy nagy szöggel kilyukaszthatjuk és gyorskötözővel máris rögzíthetők az erkélyrácsra.

(Kép: pinterest.com)

Ez a személyes kedvencem. Ha nem akarjuk, hogy a szomszéd átlásson, vagy a déli nap betűzzön az erkélyünkre, készítsünk térelválasztót! Néhány – akár újrahasznosított – deszkából pár óra alatt elkészül. Mondjuk én még szereltem volna rá egy-két spotlámpát a virágok esti kiemelésére.

(Kép: pinterest.com)

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek