6 évnél régebbi cikk

Ingyenes pályaorentációs szoftver a fehérvári fiataloknak
Fehérvár Médiacentrum fotója
kovacs.v.orsolya
Ingyenes pályaorentációs szoftver a fehérvári fiataloknak

Személyre szóló tanácsadással próbálja segíteni a város a székesfehérvári fiatalokat a pályaválasztásban. Ezért fejlesztették ki azt a pályaorientációs szoftvert, amely a személyiségjegyeket, a vérmérsékletet is figyelembe veszi a döntés során. A programot a fiatalok személyes tanácsadók támogatásával tudják használni.

Miből indulsz ki, fiatal, ha a pályaválasztásról próbálsz dönteni? Nagy valószínűséggel sorra veszed, melyik tantárgyakból vannak jó jegyeid, milyen képességekkel rendelkezel, miben vagy tehetséges. De mit szólnál, ha lenne egy olyan program, amibe bepötyögve különféle személyiségjegyeidet, egyszer csak „kidobná a gép”, hogy milyen szakmára is vagy igazából alkalmas?

Nagyjából erről szól az az új pályaorientációs szoftver, melyet a székesfehérvári Városházán mutattak be ünnepélyes keretek között. Az országban egyedülálló szoftvercsomag használatát mostanra elsajátították az erre jelentkező fehérvári pedagógusok, elérkezett hát az ideje, hogy a diákok élesben is kipróbálhassák. A körülbelül kétórás elfoglaltságot igénylő lehetőség során egy személyes tanácsadóval való beszélgetés mellett számítógépes kérdőívek kitöltése segíti a fiatalokat a döntésben.

Fűrész István pályaválasztási tanácsadó, a fejlesztésre felkért alapítvány elnöke a gyakorlatban is bemutatta a program használatát. Elmondása szerint a lényeg, hogy ez a program nem a tanulmányi eredményekre, hanem az önismeretre, vérmérsékletre, a személyes jellemzőkre koncentrálva deríti fel, milyen pályák illenek az adott fiatal egyéniségéhez.

A  most átadott szoftver használatában a diákokat az erre kiképzett tanárok segítik majd (Fotó: Simon Erika)

„Pályaorientációval több szervezet foglalkozik, ki-ki a saját érdekeltsége, feladatrendszere szerint. A kamara, cégek, iskolák is, de ők főleg a csoportos technikákat használják, rendezvényeket tartanak. Ilyen a Pályaválasztási Expo vagy a Szakmák éjszakája. A döntést azonban valójában az egyén hozza meg, ezért szükség van személyre szóló tanácsadásra is. A személyes tanácsadással egybekötött kétórás felmérés célja az ember–pálya–megfelelés feltárása. Az információk gyűjtése során pedig nem elsősorban pályaismereti, hanem önismereti tények feltárását támogatják a szoftverek. Az embert és a pályát hasonlítják össze, természeti törvényekre alapozva, nem pedig a tanulmányi eredményekre. Hiszen a vérmérsékletünket nem tudjuk megváltoztatni, ehhez igazodni kell a pályaválasztás során. Fontos felmérni többek között a stresszhez, a kudarchoz való viszonyt. A pályaismereteket – ha kell – lehet fejleszteni” – tudtuk meg Fűrész Istvántól.
 A program nemcsak a tudást, hanem az egyéni tulajdonságokat is figyelembe veszi (Fotó: Simon Erika)

A CHOISES nevű szoftvert egész Európában használják. A kanadai fejlesztésű program elsősorban olyan iskolarendszert feltételez, melyben már az oktatásba beépült a pályaorientáció. Magyarországon ez nem jellemző, bár van lehetőség rá, de nincs hozzá kötelező órakeret. Ezért általában a pedagógusok lehetőségeibe annyi fér bele, hogy elviszik a diákokat a pályaválasztási expóra. Ezért volt szükség saját fejlesztésként feltáró programokra.

„Kérdőíveket készítünk, melyekben eldöntendő, rangsorolást kikényszerítő kérdések vannak. Végeredményként nem egy konkrét pályát ajánl a program, de a köznevelési életkorban ez még nem is cél. Egy homogén pályaválasztási rangsort kap a diák, egy olyan pályacsoportot, ami az adott egyén számára a legmegfelelőbb.” – foglalta össze a lényeget Fűrész István.

A programcsomag tehát ajánlást tud adni, a képernyőn és kinyomtatva is kap visszajelzést a fiatal, hogy egy adott pálya miért ajánlott neki. A saját magáról megadott paraméterekről kap egy listát, hogy melyek alapján bizonyul alkalmasnak egy adott feladatkörre, és melyek szerint nem. Ez tanulságos lehet azért is, mert segíthet megérteni, miért nem való neki az a munkakör, vagy éppen azt: min kell változtatnia, ha egy bizonyos pályára szeretne menni.

A Városházán ünnepélyes keretek között köszöntötték a programban részt vevő tanárokat  (Fotó: Simon Erika)

Fűrész István megfogalmazta: a legszerencsésebb, ha a pályaorientációs programon való részvételt egy független tanácsadó támogatja. Mivel a kérdőíveket a tanulók az iskolájukban töltik ki, jó eséllyel egy őket nagyjából ismerő tanár segít majd ebben. „Igazából szerencsésebb lenne, ha ilyenkor egy másik iskola tanárával, egy teljesen független személlyel dolgoznának együtt. Aki szeretné jobban beleásni magát a lehetőségekbe, jó ha tudja, hogy az Óbudai Egyetemnek 2015 óta működik pályaorientációs pontja, és a Székesfehérvári Szakképzési Centrum is működtet pályaorientációs pontot a Budai úton.”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek