6 évnél régebbi cikk

A Velencei Vágtán dől el, ki a megye legjobb lovasa Update: elmarad a 2017-es Velencei Vágta
Fehérvár Médiacentrum fotójaA Velencei Vágtán dől el, ki a megye legjobb lovasa Update: elmarad a 2017-es Velencei Vágta

Július 9-én új versenyhelyszínnel gazdagodik hazánk lovastérképe. Ekkor rendezik meg a Velencei Vágtát, ahol kiderül, hogy Velence saját lovasa mellett melyik település versenyzője képviseli e vidék lakóit és lovas hagyományait a Nemzeti Vágtán.

Fejér megye eddig fehér folt volt a Nemzeti Vágta térképén. Kellett egy megszállott lovas, hogy ez a folt idén kiszínesedjék.

Bár Széplaki Attila csak 30 évesen ült először lovon, akkor viszont azonnal beleszeretett a lovaglásba, a lovassportokba. Különösen a fogathajtást kedveli, és miután két éve Velencére költözött, rögtön kiszemelte a közvetlenül a tóparton lévő úgynevezett sárkányos rétet arra, hogy ott fogathajtó versenyeket, netán világversenyeket rendezzenek.

A Velencei Vágta szervezői a Vörösmarty Rádió stúdiójában. Középen Széplaki Attila. (fotó: Halmos B. Ágnes)

Be is nyújtotta javaslatát a lovasszövetséghez, ahol az el is indult a maga útján. Viszont mivel kis hazánkban minden lovas ismeri egymást, a Nemzeti Vágta rendezői megtudták, hogy esetleg van egy ember, aki az eddig „vágtaszempontból” ellátatlan területen megrendezhetné a selejtezőt.

És igen. Emberünk igent mondott, és érvei nyomán a kezdeményezéseit Velence Város képviselői is támogatták. Így aztán idén július 9-én és jövő nyáron is biztosan lesz Velencei Vágta, és talán más lovasrendezvények is. A szervező természetesen valamennyi Fejér megyei települést megkeresi, hogy indítaná lovasát a selejtezőn, és reméli, mindenütt felbuzog a lovas virtus, és 108 induló dönti el, hogy a rendező város szabadkártyával induló ló és lovas párosa mellett ki képviseli Fejér megyét a szeptemberi nemzeti futamon.

Ez a júliusi vasárnap egyébként a lovasprogramok mellett egy kulturális csemegét is kínál: a kilátogatók részleteket hallhatnak a dicsőséges 907-es Pozsonyi csatának emléket állító, készülő rockoperából is. Mindezt pazar környezetben, közvetlenül a Velencei-tó partján.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek