6 évnél régebbi cikk

Rabszolgavásár is lesz a hétvégén kezdődő Floralián, avagy 'dobjátok a padlóla le'!
Fehérvár Médiacentrum fotójaRabszolgavásár is lesz a hétvégén kezdődő Floralián, avagy 'dobjátok a padlóla le'!

Idén sem maradhat el az egyik kedvenc programom, a Floralia, vagyis a tavaszköszöntő ünnep a Gorsiumban. Lesz császári bevonulás, gladiátorjáték, római kori esküvő, rabszolgavásár és azt is megtudhatjuk, hogy ki kit lájkolt a mitológiában.

Odavagyok a Floraliáért. Egy rég letűnt civilizáció elevenedik meg, annak minden kulturális örökségével. Hagyományőrző csapatok segítéségével a látogatók megismerhetik a Római Birodalom kultúráját, a római polgárok mindennapjait. Lesznek csaták és fegyverbemutatók és természetesen Septimius Severus császár 202. évi gorsiumi látogatása is megelevenedik. A részletes programfüzet elérhető itt, a Gorsium oldalán pedig minden hasznos információ megtalálható, ami a Floraliával kapcsolatos. Hogy milyen hangulatra lehet számítani, arról jó képet a Fehérvár TV tavalyi beszámolója nyújt:

Pannónia és Gorsium fontos szerepet játszott a Római Birodalom életében. Commodus császár és Helvius Pertinax császár meggyilkolása után a pannóniai légiók Septimius Severust, Felső-Pannónia helytartóját kiáltották ki imperátornak, és elkísérték Rómába, hogy átvegye a hatalmat. Ez a segítség az uralkodót és családját több évtizeden át ehhez a provinciához fűzte: számtalan formában fejezte ki háláját Pannónia iránt. 202-ben, amikor keleti hadjáratáról visszatért Rómába, hogy megünnepelje uralkodásának tízéves évfordulóját, akkor sem egyenesen a fővárosba ment, hanem feljött Pannóniába, és ellátogatott Gorsiumba – ezt a császári látogatást elevenítik fel a Floralián.

(Illusztráció: Németh-Nagy Róbert)

A programok közül kettő olyat emelnék ki, ami közel áll a szívemhez. Az egyik a Békétlenek című alvilági komédia, melyet Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa visz színre Keller János és Kelemen István, a Vörösmarty Színház színművészeinek főszereplésével. A Floralia idején négyszer is látható komédiát Arisztophanész háromezer éves, A békák című darabja nyomán írta Matuz János. A történet szerint az élő költőkkel elégedetlen Dionüszosz isten az Alvilágból szeretne a saját ünnepségeihez méltó költőt felhozni, ám Hádész világába a vártnál küzdelmesebb út vezet, odalent pedig további kalandok várnak az olümposzi buliarcra és földi szolgájára, Xantiászra.

A másik a rabszolgavásár, amin kemény arany sexterciusokkal és ezüst törpuszokkal lehet fizetni. (Ezekre ókori témájú foglalkozásokon lehet szert tenni.) A rabszolgakereskedő egyébként a saját árukészlete – gladiátorok, zenészek – mellett bizományban is értékesít: ha tehát valaki szeretné megtudni anyósa, házastársa vagy főnöke értékét, adja be a rabszolgavásárra, és ott kiderül, mennyit adnak érte!

(Fotó: Facebook)

Csak nekem ugrik be erről az alábbi a híres Monty Python-jelenet a Brian életéből?

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek