6 évnél régebbi cikk

Új harcálláspont az Alba Plaza parkolójában
Fehérvár Médiacentrum fotójaÚj harcálláspont az Alba Plaza parkolójában

A Magyar Honvédség április 25-én ideiglenes harcálláspontot alakított ki az Alba Plazával szembeni területen. Tankjukkal a tömeget vették célba. Pánikra azonban semmi ok: a parkoló ugyanis a III. Katonai Toborzó Napnak adott helyet, amit iskolai csoportokon kívül járókelők is felkerestek. A fegyverek kipróbálása mellett az érdeklődők megismerkedhettek nem mindennapi katonai gépekkel, és kipróbálhatták a tank vezetőülését is.

Április 25-én az Alba Plaza előtt nem megszokott kép fogadta az arra járókat: a murvás parkolóban nem autók parkoltak, hanem egy tank és egyéb katonai járművek (dzsipek, személyszállító teherautók és egy vegyi mentesítésre szolgáló konténer). Aggodalomra azonban semmi ok, nem háború közeleg, hanem a III. Katonai Toborzó Napot tartották leendő katonáknak.

A székesfehérvári helyőrségi zenekar (Fotó: Horváth Reni)

Bár a megszokott verbunkos zenék, mint a Gábor Áron rézágyúja vagy a Kossuth Lajos táborában elmaradtak, a programnyitó székesfehérvári helyőrségi zenekar tagjai bebizonyították, hogy nem csak a fegyverek, de a rézfúvósok is jól állnak a kezükben. 

Díszelgő bemutató (Fotó: Horváth Reni)

Hogyan illik össze a diszkó és a katonaság? Aki nem tudja, az nem látott még díszelgő bemutatót: ünnepi díszbe öltözött katonák szinte bármilyen ütemes zenére mazsoretteket megszégyenítő mozdulatokkal könnyedén dobálják ötkilós fegyvereiket, és összehangolt mozgásukkal lenyűgöznek mindenkit. 

Nem lehet elég korán elkezdeni! (Fotó: Horváth Reni)

Az idősebb generációk előszeretettel mesélnek sorkatonai szolgálatukról, és sokan közülük úgy gondolják, hogy a mai fiataloknak is szükségük lenne az alapkiképzésre. Pedig a honvédség nem csak a huszonéveseket várja, hanem 65 éves korig bárki jelentkezhet, aki egészségi, fizikai és pszichológiai szempontból megfelel.

Atombiológiai és vegyimentesítésre szolgáló konténer (Fotó:Horváth Reni)

Hogy bebizonyítsák, a katonaságnak csak kis része szól a fegyverekről, minden szakmacsoportból bemutattak egyet. Így bepillantást nyerhettünk a lövész, harckocsizó, híradós, vegyvédelmis, illetve informatikus katonák életébe. A fenti képen látható kitelepíthető konténer személyek és technikai eszközök tisztítását végzi három fázisban. Magasnyomású vizes fürdő után fertőtlenítő oldat szórása – ez függ attól is, hogy milyen vegyi anyaggal bombáz az ellenség, legyen szó biológiai fegyverekről, vagy akár mustárgázról – majd újabb vizes fürdő várja az embereket, illetve a gépeket. De más eseteknél is használható ez a berendezés: az elődjét például 2010-ben Devecserben vetették be a vörösiszap-katasztrófa alkalmával.

Hogy a fiatalok szórakozhassanak, lézeres célba lövés is volt (Fotó: Horváth Reni)

Az egyik kamionon a lézeres célba lövés mellett mindenki beülhetett egy pilótaülésbe, és ugyan csak virtuálisan, de kipróbálhatta, milyen vadászrepülővel átszelni a felhőket. 

Sokan másztak fel a tankra (Fotó: Horváth Reni)

Bár az emberek döntő többségének a katonaságról még mindig a kigyúrt, borotvált fejű férfiak jutnak eszükbe, manapság már egyre több nő tűnik fel terepszínű egyenruhában, amire ez a rendezvény is jó példa volt. A bevállalósabb csajok fürgén másztak fel a tankra, vagy tűntek el benne, és fegyverek kézbevételétől sem viszolyogtak. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek